Törtető titánok taszítják mélybe régi pénzeinket

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Manapság egyre több veszély fenyegeti bankjegyeink monopóliumát. Az elmúlt időszakban számos kihívója akadt a nemzeti valutáknak, egyre ismerősebben csengnek a Bitcoin és a Soproni Kékfrank nevek. De mit is kell tudni ezekről az alternatív fizetési eszközökről, melyekről Deák Ferenc ajkai is lebiggyednek robosztus bajsza alatt.

Az alternatív fizetési módokról már korábban beszámoltam, most ideje górcső alá venni a pénzeket helyettesítő fizetési eszközöket is. Összeszedtem öt lehetőséget, ha a forint mellett más fizetőeszközök után néznél.

Bitcoin

Az alternatív fizetőeszközök császára a 2009-ben debütált Bitcoin. A bitcoin nem más, mint egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz. Érdekessége, hogy nem áll mögötte egy központi (főleg egyes államoktól függő) kibocsájtó vagy hatóság. Emiatt előszeretettel használják az alvilágban is. A pénzt peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt adatbázisra támaszkodik. Ez az adatbázis tartalmazza a minimális, a fizetőeszközökkel szemben támasztott követelményeket: tartalmazza a fizetések adatait, a digitális aláírásokat és a proof-of-work rendszert.

Litecoin

A 2011 októberében bevezetett Litecoin összértéke 311,5 millió dollár (92 milliárd forint). Ezt a pénzt az „arany” Bitcoin „ezüst” változatának is hívják, hiszen a Bitcoin mintájára hozták létre, de a „bányászatát” (termelési módját) olcsóbbá és demokratikusabbá tették. Litecoinhoz úgy juthatsz hozzá, ha számítógéped videókártyáján különböző felhasználói szintű műveleteket végeztetsz. Ugye, hogy nem is hangzik bonyolultnak?

Peercoin

A képzeletbeli dobogónk harmadik fokán a Peercoin áll. Ez is Bitcoin alapú pénzhelyettesítő, de az „érmék” hitelesítésének teljesen más a módja. A 2012 augusztusában hozták létre és összesen 43,6 millió dollár (12,6 milliárd forint) Peercoin van forgalomban. A működési elvében az az eltérés, hogy nem az elvégzett munkát nézi, hanem a meglévő érméid számát. Minél több van ugyanis belőle a birtokodban, annál nagyobb az esélyed hogy újabb Peercoinokat bányássz ki.

Soproni Kékfrank

Hazánkban is van példa úgynevezett pénzhelyettesítő papírutalványra. A Sopron környéki cégek által gazdaságélénkítési célból létre hozott kékfrankot 2010. május 7-től lehet használni. A pénzt akkoriban 1:1 arányban váltották át forintról. Mivel azonban a tranzakcióban 2 százalék + áfát levontak a befizetett összegből, ezért 1000 forintért 975 kékfrank járt. A bevezetésekor 381 helyen fogadták el és 2011-re már megközelítőleg tízmillió forintnak megfelelő kékfrank volt forgalomban.

Balatoni Korona

A kékfrankosnál kisebb körben használják a Balaton északi oldalán a Balatoni Koronát, amit hét település önkormányzata hívott életre. A cél ugyanaz, mint a soproni fizetőeszköz esetében:  a helyi gazdasági erő megtartása, valamint a szellemi-kulturális örökség ápolása. A koronát összesen 220 helyen fogadják el és a legtöbb ilyen üzletben kedvezmény is jár, ha ezzel fizetünk. A forint címleteit követő pénzhelyettesítőt a Tourinform irodákban lehet kiváltani. Előnye viszont a kékfrankhoz képest, hogy a koronánál nem vonnak le díjat és 1000 forintot 1000 koronára lehet beváltani.

Futottak még

Ha a fenti két magyar „helyi pénzről” esetleg hallattatok is, a Rábaközi Tallérról, a Pécsi Koronáról vagy a Debreceni Fantallérről esetleg a Veszprémi Koronáról valószínűleg kevesebben. Nem is csoda, hiszen kevés a sikertörténet ezen a piacon. Ez részben annak tudható be, hogy sokan fenntartásokkal kezelik ezeket a fizetőeszközöket. Biztonsági aggályok miatt  vonakodunk ezzel fizetni és sok esetben nem is érik el a vágyott gazdaságélénkítő célt sem.

Ezt olvasta már?

Éled a természet, várnak minket a kerti munkák »