22-es csapdájába kerülhet az OPEC

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Minél sikeresebb lesz az OPEC kvóta, annál több amerikai termelő dönthet a kutak újranyitásáról.

Ma van a hét egyik legfontosabb eseménye: az OPEC és nem OPEC tagok közti kitermelés csökkentő program jövőjéről döntenek Bécsben, amely az olaj árfolyamára is hatással lesz. Pláne, hogy már előzetesen szivárogtak a részletek.

Iraki szivárogtatás

Az iraki olajminiszter tegnap arról számolt be, hogy a kitermelés csökkentést 9 hónappal meghosszabbítják, ennek értelmében 2018 végéig a mostnai szinteken lenne befagyasztva a kitermelés – mondta Kovács Bálint, az Equilor senior elemzője.

Hozzátette: a legégetőbb kérdés az volt, vajon az OPEC országok és Oroszország meg tud-e állapodni? Nos, a delegátus szerint ez megtörtént. Az árfolyamban jelentős mozgásra nem számíthatunk, mivel a piaci szereplők is ezzel a forgatókönyvvel számoltak az ülést megelőzően.

Merre mozdul a kurzus?

A több hete tartó emelkedést követően egyébként a WTI típusú olaj árfolyama 59 dolláron fordult hétfőn, tegnap pedig 56,8 dollárról pattant vissza a hordónkénti ára. A rövid távú emelkedést a héten megjelenő amerikai készlet adatok sem támogatták, mivel heti bázison emelkedésről számolt be az energiaügyi misztérium.

A mai OPEC ülést 57,5 dolláros szinteken várta az árfolyam.

22-es csapdája

Az OPEC tagok könnyedén a 22-es csapdájában találhatják magukat – írta Kovács Bálint, az Equilor befektetői blogján. Az olajár emelkedését ugyanis fűtik az OPEC erőfeszítései, miközben a dráguló nyersolaj egyre több termelőt csábíthat vissza a piacra. Ennélfogva minél sikeresebb lesz az OPEC, annál több amerikai termelő dönthet a kutak újranyitásáról és/vagy modernizációjáról.

Véleménye szerint az amerikai olajtermelők körülbelül 3-4 hónapos késéssel követik az eseményeket, így az elmúlt hónapokban látott árfolyam emelkedés jövő év elején érhet be, különösen akkor, ha a WTI típusú olaj ára is tartósan 60 dollár fölötti szintekhez tapad. Nem mellesleg a közelgő OPEC döntés is egyelőre kivárásra késztethette a termelőket.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Technikai elemzések

Közepes emelkedésből mínuszba váltott mind a három amerikai index, de azért...

38000 fölé tudott visszatérni a hazai index árfolyama szerdán.

Továbbra is a letörés irányába hajlik a gyógyszergyártó árfolyama.

A 11780 forintnál található sávtető jelent továbbra is masszív ellenállást a...

Továbbra is van némi tér a távközlési vállalat árfolyama számára az...

Alacsony forgalom mellett, de emelkedni tudott az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

12200 fölött maradt a DAX - technikai elemzés »