A Brentnek nem tetszett az OPEC döntése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Brent olajfajta ára közel kéthetes mélypontra gyengült, 51 dollár alá csökkent péntek reggel.

Esik az olaj

Az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 0,76 százalék gyengüléssel 50,93 dolláron állt röviddel 8 óra előtt. A Brent ára csütörtökön 2,50 dollárral (4,6 százalékkal) 51,46 dollárra esett, a százalékban számított napon belüli veszteség március 8. óta a legnagyobb volt.

A csütörtöki, majd az azt követő pénteki árcsökkenést a szakértők szerint az a csalódás váltotta ki, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok (Non-OPEC) csütörtökön Bécsben "mindössze" arról állapodtak meg, hogy a következő kilenc hónapban fenntartják a jelenlegi termelési szintet.

Mi volt a cél?

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy az októberi szinthez képest január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést június végéig.

Az akkori megállapodás célja az volt, hogy a termelés visszafogásával fokozatosan leépítsék a piaci túlkínálatot és ezzel emelkedésre késztessék a kőolaj árát.

Még dönthetnek jobban

A kőolaj ára az első félévben 50 dollár fölé emelkedett, ami miatt viszont, hogy ismét nyereségessé tette az amerikai palaolajtermelést. Ennek a hatására az elmúlt években leállított bányászat újraindult és plusz kőolaj került a piacra.

A szakértők egy része éppen ezért a csütörtöki bécsi üléstől azt várta, hogy az olajexportálók a termelést az első félévinél nagyobb mértékben fogják vissza. Ez persze azzal is járna, hogy a növekvő amerikai olajmennyiség miatt csökkenne például az OPEC piaci részesedése, amit az olajszervezet semmiképpen sem akar. Mindazonáltal az olajexportálók nem zárták be a kaput egy későbbi újabb termelésvisszafogás előtt.

Az azeri energiaügyi miniszter ugyanis azt mondta a csütörtöki bécsi ülés után, hogy az olajexportálók novemberi újabb megbeszélésén áttekintik egyebek között az olajpiacokon mostantól bekövetkező folyamatokat és szükség esetén akár további termeléscsökkentésről is dönthetnek.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Technikai elemzések

Közepes emelkedésből mínuszba váltott mind a három amerikai index, de azért...

38000 fölé tudott visszatérni a hazai index árfolyama szerdán.

Továbbra is a letörés irányába hajlik a gyógyszergyártó árfolyama.

A 11780 forintnál található sávtető jelent továbbra is masszív ellenállást a...

Továbbra is van némi tér a távközlési vállalat árfolyama számára az...

Alacsony forgalom mellett, de emelkedni tudott az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Elgyengültek az európai piacok »