Arany: szerdán visszaesés

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

ARANYVÉLEMÉNY Talán igazuk lehet azoknak a befektetőknek, akik a megnövekedett aranyár láttán elérkezettnek látták az időt arra, hogy eladással kiszálljanak pozícióikból vagy valós fizikai aranyat adjanak el. Aranyvélemény.Aranygrafikonok. Arany momentumok. Magyar aranyárak forintban.

A COMEX határidős aranyár szerdán jelentősen gyengült zárásra 1323 dollár/uncia szintre.

 

 

ARANYVÉLEMÉNY

 

Talán igazuk lehet azoknak a befektetőknek, akik a megnövekedett aranyár láttán elérkezettnek látták az időt arra, hogy eladással kiszálljanak pozícióikból vagy valós fizikai aranyat adjanak el. Ez ugyan a napok óta tartó áremelkedést persze igencsak lefékezte, sőt zárásra 23 dolláros csökkenést hoztak össze, továbbá az ezüst, a platina és a palládium kifejezetten esett.

Az emelkedés részben a dollár gyengülésére is utal, de az összetevők rajzos ábrázolásából jól látszik, hogy a piac önmozgása játszotta a komolyabb szerepet, míg szerdán éppen megfordult a helyzet, a dollár némileg erősödött, ami részben segítette az aranyáresést.

Ebben az évben az arany mintegy 20 %-ot esett, amely jó bizonyíték arra, hogy a tizenkét éves drágulásnak vége szakadt. Ezen esés mellett kell mérlegelnünk a mostani emelkedést.

Júliusban az arany 8,7 %-ot emelkedett eddig, ami a legjobb hónapot jelenti 2012 január hótól kezdve, miután a valutakosárhoz mért dollárindex 1,1 %-ot csökkent azt követően, hogy Ben Bernanke FED elnök jelezte, hogy túl korai még ütemezni, mikor kerül visszacsökkentésre a pénzteremtő jelleggel megindított QE3 program, a mennyiségi könnyítés. Mindemellett a tőzsdei aranyra váltható értékpapírok fedezetéül szolgáló aranymennyiség folyamatosan csökkent, az emelkedés napjaiban is, vagyis a jelenlegi emelkedés alacsony mennyiségek mellett megy végbe.

A mostani aranyrally után konszolidációba hajló időszak következhet rövid távon, mivel az arany kilátásait nyomja, hogy abban a pillanatban, amikor a FED karcsúsítja kötvényvásárlási pénzteremtő programját, az arany várhatóan erősen visszaeshet. Furcsa módon az amerikai gazdasággal kapcsolatos rossz adatok kedvezőek az aranynak, mert az kitolja a FED karcsúsításának ütemezését.

A FED egyébként fenntartja a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját, amit a megfigyelők szerint a szeptember 17-18-i értekezleten kezdhetnek csökkenteni.

A kínai feldolgozóipar emelkedési üteme tovább gyengült júliusban a beszerzési menedzserindex felmérése alapján, jelezve, hogy a világ második legnagyobb fogyasztójának kereslete csökkenhet. Ezzel együtt a sanghai-i börzén szép aranymennyiségek forognak, például kedden 13 599 kilogramm, ami persze elmarad az április 22-i 43 272 kg-os csúcstól. Sokan ijesztgetnek a kínai kereslet várható gyengülésével, aminek jelenleg nyomát sem látni.

ARANYÁRTÁBLÁZAT

NAPI ARANYGRAFIKON

 

HETI ARANYGRAFIKON

 

HAVI ARANYGRAFIKON

 

EUR/USD DEVIZAPÁROS JEGYZÉSE

 

Hirdetés
Forex mazsoláknak

Mik voltak a főbb szempontok? A keresés végére több is volt, de a kezdeti...

Technikai elemzések

Kicsit emelkedett, próbál erőlködni, de még a 46 dollár sem akaródzik.

Szerény visszahúzás után hétfőn újra pluszban tudott zárni a hazai index.

Megtorpant a gyógyszergyártó árfolyamának gyengülése.

9200 fölött zajlik a bankpapír konszolidációja.

50 napos mozgóátlagát átlépve próbálhat 480 felé kapaszkodni a távközlési...

Nem került újra nyomás alá az olajvállalat árfolyamának támasza.

Hirdetés
OpcioGuru

A minap olvastam egy érdekes blogbejegyzést Zsiday Viktortól és úgy...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Most érdemes aranyba rakni pénzünket? »