Idén feljebb léphet az olaj ára

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Jó évet zárt az olajpiac, nem kis részben az OPEC termelés visszafogási erőfeszítéseinek köszönhetően.

Jó évet zárt az olajpiac, hiszen a WTI hordónkénti határidős ára 2015 áprilisa óta nem járt olyan magasan, mint mostanában. A tavalyi évet záró 60 dollár fölötti árfolyam több mint 10 százalékos éves növekedésről tanúskodik. Vajon mi várható az idei évben?

Kedvez a geopolitikai helyzet

A körülmények az idei évben is kedvezhetnek az árfolyam emelkedésnek – véli Wolf Martin, a KBC junior elemzője. Bár szerinte a piac még mindig inkább túlkínálatos, ezért is hosszabbították meg az OPEC termelési kvótáját, így legalább idén év végéig fennmarad az alacsonyabb volumenű kitermelés a résztvevő országokban.

Ugyanakkor a jelenlegi geopolitikai helyzet is kedvező az olajnak, többek között a mostani iráni tüntetések, Venezuela vesszőfutása vagy a Szaúd-Arábia és Irán között régóta húzódó feszült helyzet mind-mind pozitív hatással lehet az olaj árfolyamának alakulására ebben az évben.

Azért a tengerentúli palaolaj termelésre is érdemes lesz odafigyelni, mert emelkedő olajár mellett egyre többen lépnek vissza a piacra, ami újra nyomást gyakorolhat a fekete arany árára.

70 dollár a célkeresztben

A technikai kép alapján arra hívják fel a figyelmet a KBC elemzői, hogy az árfolyam év végére az 58 dollár környékén mozgó 200 hetes mozgóátlag fölé tudott kerülni. Ami elég erős vételi indikációt jelenthet, hiszen a múltban rendre emelkedés követte a hasonló eseményeket. Ezt tovább erősíti a 60 dolláros ellenállás magabiztos áttörése is. Innen a következő cél a 70 dolláros szint elérése lehet, ami 13,4 százalékos emelkedést jelentene.

Némi óvatosságra inthet, hogy az RSI indikátor már a túlvett zónában mozog, amire közel 7 éve nem volt példa. Emellett az MACD is egyre közelebb kerül egy eladási szignálhoz. Negatív nyomás esetén a mozgóátlagok támaszthatnák meg az árfolyamot 57 és 51 dollárnál.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Technikai elemzések

725 pontos szakadás az amerikai DOW 30 indexben. Tegnap este minden amerikai...

37000 pontos támaszát vette célkeresztbe a tegnapi lefordulással a...

Megerősített letörése után 5200 forintnál keresett legközelebb támaszt a...

Az elmúlt két hétben kialakított tartományban maradt csütörtökön is a...

Nem vitte el a lendület a mindenkori csúcsig a bankpapírt.

Nem tudta leküzdeni 50 és 200 napos mozgóátlagát az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mit kezd az arany a várható kamatemeléssel? »