Kurdisztánban építene gázvezetéket a Rosznyefty

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tárgyalásokat folytat az iraki kurd autonóm terület kormányzata és a legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyefty egy gázvezeték építéséről, amelynek révén a kurdok akár Törökország és Európa nagy gázszállító partnerévé válhatnak.

A Rosznyefty hétfői bejelentése szerint várhatóan az év végén írnak alá megállapodást az orosz részvételről a gázvezeték-építési projekt finanszírozásában.

Az észak-iraki Kurdisztán 2014 óta exportál kőolajat a központi iraki kormánytól függetlenül, és a félig állami tulajdonban álló Rosznyefty idén csatlakozott a vevők listájához, dollárszázmilliókat hitelezve a régiónak a jövőbeni olajeladások garanciájával.

A Rosznyefty a kurdisztáni gázvezeték kiépítésének finanszírozásával tovább bővíti befektetéseit. Az ügyletet jól ismerő források közlése szerint az új befektetés nagysága meghaladhatja az egymilliárd dollárt. A gázvezeték 2019-re készülne el, az export pedig már a következő évben megindulhatna.

A gázvezetéken keresztül nemcsak a régió belföldi felhasználóit tudnák ellátni energiaforrással, hanem évi 30 milliárd köbméter földgázt szállíthatnának Törökországba és az európai piacra. A Rosznyefty számára az ügylet lehetőséget nyújt nemzetközi gázszállítási ambícióinak erősítésére.

A Rosznyefty hosszú ideje igyekszik megtörni a Gazprom orosz gázipari vállalat monopóliumát az Európába irányuló gázexportra. Az iraki Kurdisztánból érkező földgáz Törökország számára egyfelől új forrást biztosítana gazdasága energiaéhségének kielégítésére, valamint lehetőséget teremtene arra, hogy nagyobb gázszállító központtá váljon Európa irányába.

Hirdetés
Technikai elemzések

Nem távolodott el érdemben a 13200 pontos ellenállástól a német index.

Ismét komolyabb emelkedés a nemzetközi piacokon és újabb rekordok a DOW 30 és...

Egyelőre elmaradhat a 37000-nél található támasz tesztelése a hazai...

6400 forintos szintjébe tud kapaszkodni a gyógyszergyártó árfolyama.

Magabiztos tartja magát lélektani szintje fölött a bankpapír.

467-os támaszának elesésével süllyedhet mélyebbre a távközlési vállalat...

2860-hoz közeledve jelent meg vételi az olajvállalat árfolyamánál.

Hirdetés
OpcioGuru

Utóbbi időben elég sokat lehetett olvasni a Bitcoin futures bevezetésről, ami...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Óriási háború indult az orosz olajiparban »