Leszavazták az LNG-terminál terveit

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Tengermelléki-fensíki megyei tanács egyhangúlag elutasította az Omisaljban tervezett, krki úszó LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) megépítésére vonatkozó terveket, mert az szerintük negatívan hat a környezetre és a tengerre, valamint a terület használata nem hoz hasznot a helyi és regionális közösségnek - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) pénteken.

A hatástanulmány nem győzte meg őket

Mirela Ahmetovic, Omisalj járás elöljárója úgy vélte: az Ekonerg cég által bemutatott környezeti hatástanulmány nem teljes és szakmailag nem megalapozott, valamint a terminál káros hatással lenne nemcsak a környezetre, hanem a turizmusra is.

Zlatko Komadina, a megyei tanács elnöke emlékeztetett, hogy korábban szárazföldi LNG-termináról volt szó, amelyre már kiadták az építési engedélyeket.

Az úszó LNG-terminállal kapcsolatban nem kaptak elég garanciát arra, hogy a projekt nem hordoz kockázatot - hangsúlyozta.

A végleges döntés jövőre lesz meg

Goran Francic, az LNG Hrvatska vállalat igazgatója elmondta: a végleges döntést az úszó LNG-terminálról jövő márciusban hozza meg a kormány, azután kezdődhet csak az építése is. Mint mondta: negatív vizuális hatása valóban van a projektnek, de a terminál csaknem 3 millió kuna (125 millió forint) bevételt is jelent évente a helyi közösségnek.

Az előadáson elhangzott, hogy 70 cseppfolyós földgázt szállító hajó fogadását tervezik évente Krk szigetén. A legkisebb fogadható hajó 160 ezer, míg a legnagyobb 265 ezer köbméter LNG szállítására alkalmas. Egy hajó ki- és berakodása 50 órát is eltarthat.

Mivel építési engedélyt csak a helyi önkormányzat adhat ki az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerint, az úszó LNG-terminál megépítése így akadályokba ütközhet. Néhány napja civilek is tüntettek annak megvalósítása ellen.

Eurók millióit tolták bele

Az Európai Unió korábban 5 millió euróval támogatta a szárazföldi cseppfolyósgáz-terminál műszaki dokumentációjának kidolgozását, a másik 5 millió eurót Horvátországnak kellett állnia. Európai tervek szerint 2019-re kellett volna elkészülnie az adriai cseppfolyósgáz-terminálnak, és 630 millió eurós beruházással, évi 6 milliárd köbméteres kapacitással épült volna meg.

A horvát kormány tavaly júniusban arról döntött, hogy felgyorsítja a csökkentett kapacitású, úszó LNG-terminál építésének előkészületeit Krk szigetén, amely szerint az úszó cseppfolyósgáz-terminál 2 milliárd köbméter kapacitással épülne meg, 2018-ra lenne működőképes, és 363 millió euróba kerül.

Az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) koordinációs bizottsága ez évi, februári döntése szerint 102 millió euróval (31,4 milliárd forint) támogatta a krki úszó LNG-terminál építését. A kormány a projekt kivitelezésére hozta létre az LNG Hrvatska vállalatot, a terminál megépítése 19 hónapot vesz igénybe.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Technikai elemzések

Közepes emelkedésből mínuszba váltott mind a három amerikai index, de azért...

38000 fölé tudott visszatérni a hazai index árfolyama szerdán.

Továbbra is a letörés irányába hajlik a gyógyszergyártó árfolyama.

A 11780 forintnál található sávtető jelent továbbra is masszív ellenállást a...

Továbbra is van némi tér a távközlési vállalat árfolyama számára az...

Alacsony forgalom mellett, de emelkedni tudott az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Milliárdok hiányoznak a klímavédelemből »