Melyik forgatókönyvből játszik ma az OPEC?

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Vajon újraosztják a kitermelési kvótákat, s a szabad kártyások vállára is helyeznek némi terhet?

Nem mondható sikeresnek az OPEC januárban indított termelés visszafogó programja, amely az olajárak emelkedését célozta. Ezért az olajtermelők ma ismét tárgyalóasztalhoz ültek külső partnereikkel. A találkozó lehetséges kimeneteléről több forgatókönyv is született.

Alkalmazkodtak az amerikaiak

A tavalyi év legnagyobb meglepetése volt az amerikai kitermelők alkalmazkodása az alacsony (WTI esetében 50 dollár alatti) olajárakhoz – mondta Kovács Bálint, az Equilor elemzője, hozzátéve: tavaly októberben megfordult a trend és azóta fokozatosan bővül az amerikai olajtermelés.

Az amerikai energiaügyi minisztérium (EIA) közlése szerint 2015 augusztusa óta nem látott értékre kapaszkodott vissza a kitermelés idén áprilisban. Így az amerikai kitermelés átlagosan napi 8,9 millió hordóról 9,2 millió hordóra bővülhet idén, ami jövőre 9,9 millió hordóig emelkedhet. 

Miután az Egyesült Államok a világ harmadik legnagyobb olajkitermelője - Oroszország és Szaúd-Arábia után -, s a kibocsátása hatványozottan emelkedhet 2018-ig, ez a hatás kiolthatja az OPEC kitermelés csökkentő erőfeszítéseit.

Tagországok is szabotálnak

Az OPEC programja már a második felénél tart, de finoman szólva sem mondható sikeresnek – folytatta Kovács Bálint, az Equilor elemzője. Noha a túlkínálat egyértelműen apadt 2016 végéhez képest, de az első negyedévben sem sikerült a globális kereslet alá szorítani a kínálatot, amely napi 400 ezer hordóval haladta meg a keresletet.

Emlékezhetünk, hogy az OPEC tavaly novemberben külső partner bevonásával megállapodott abban, hogy együttesen 1,8 millió hordóval csökkentik a napi olajkitermelésüket a kvóták alapján. A polgárháború sújtotta Líbia és Nigéria, továbbá a piacra frissen visszatért Irán szabad kártyát kapott. Ennek nyomán alakult ki a jelenlegi helyzet, hogy az OPEC 10 tagállama összesen napi 1,2 millió hordós kitermelés csökkentést vállalt, melyet az első negyedév végére közel 90 százalékos hatékonysággal véghez is vitt. Addig Líbia, Nigéria és Irán együttes termelésnövekedése januárban napi 105 ezer hordóval, februárban 200 ezer hordóval, márciusban pedig 71 ezer hordóval rontotta az eredményt.

További gondot jelent, hogy az iraki kitermelés csökkentése 38 százalékkal, az Egyesült Arab Emirátusoké pedig 29 százalékkal maradt el a vállalt szinttől. Míg Venezuela mindössze 49 százalékos hatékonyságot ért el márciusban, miközben a program bevezetésének első számú támogatója volt korábban.

Nyerő páros az orosz-szaúdi kettős?

Az említett tagokat a kitermelés korlátozás oroszlánrészét vállaló Szaúd-Arábia igyekszik egy személyben ellensúlyozni, az ország csak márciusban 10 százalékkal teljesítette felül a vállalt értéket - hangsúlyozta Kovács Bálint, az Equilor elemzője. A 11 szervezeten kívüli partner közül Oroszország helyzete fajsúlyos, hiszen a fennmaradó napi 600 ezer hordós csökkentésből 300 ezer hordót vállaltak el.

Nem véletlen, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia szorgalmazza, hogy a programot 2018 márciusáig hosszabbítsák meg. Ennek elfogadtatása sem lesz zökkenőmentes, hiszen ebben az esetben a tagok várhatóan kérik a kvóták újraosztását, illetve azt, hogy a szabad kártyások is vállaljank a terhekből.

Lehetséges szcenáriók

Az OPEC találkozó alapszcenáriója, hogy 2017 év végéig hosszabbítanak, változatlan kvótákkal, s a tagok száma nem módosul, és ebben az esetben az olajár negatív korrekciója várható - vélekedett Kovács Bálint, az Equilor elemzője.

Optimista forgatókönyv alapján az OPEC időben és/vagy kvótákban mélyít, a tagok száma összességében nő. Az OPEC 2018 márciusáig hosszabbítja meg a programot, továbbá a napi 1,8 millió hordós szinthez képest növekedést ér el. Ebben az esetben az olajár további emelkedése várható a megállapodás részleteitől függően.

Pesszimista szcenárió alapján az OPEC találkozó sikertelenül zárul. Nem sikerül meghosszabbítani a programot és/vagy a külső kitermelők közül egyesek visszalépnek. Ennek a valószínűsége a legkisebb. Ebben az esetben jelentős olajár esésre készülhetünk

Hirdetés
Technikai elemzések

Amerika hiányában az európai és ázsiai piacok sem tudtak forgalmat produkálni...

A visszatesztelt trendvonallal már nem bírt a hazai index hétfőn.

Mérsékelt gyengüléssel torpant meg a gyógyszergyártó árfolyama az elmúlt...

Nem tudott új csúcsra emelkedni a pénteki teljesítmény után a bankpapír.

Szép emelkedést tudott bemutatni hétfőn a távközlési vállalat árfolyama.

Trendvonala és 200 napos mozgóátlaga alatt keresi az irányt az olajvállalat...

Mérsékelt csütörtöki gyengülés után pénteken ismét ellenállásai felé...

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lefordult ellenállása közeléből a DAX - technikai elemzés »

ALTEO 725 (1,40 ) ANY 1380 (0,73 ) APPENINN 684 (0,15 ) BIF 1790 (-0,56 ) CIGPANNONIA 446 (0,45 ) CSEPEL 1145 (-0,43 ) ENEFI 186 (-2,62 ) ESTMEDIA 42 (-2,79 ) GSPARK 3640 (-0,82 ) KONZUM 3095 (0,32 ) MOL 2910 (0,48 ) MTELEKOM 468 (-0,53 ) NORDTELEKOM 47 (-2,10 ) OPUS 642 (-1,23 ) OTP 11510 (-0,78 ) OTT1 256 (0,39 ) PANNERGY 694 (0,29 ) RABA 1435 (-0,69 ) RICHTER 5890 (-0,17 ) WABERERS 4690 (-1,05 ) ZWACK 17350 (-0,57 )