Mélyrepülésbe kezd az arany az adóreform miatt?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az arany hét elejei kiugrása, amelyet a geopolitikai kockázatok indokoltak, rövid életűnek bizonyult. Janet Yellen héja jellegű beszéde, amely után a piac nagyobbnak látja a decemberi kamatemelés esélyét, Trump elnök és a Republikánus párt adócsökkentési terveivel együtt az arany számára kedvezőtlen mozgásokat indítottak el a különböző eszközosztályokban - írja a Saxo Bank szakértője, Ole Hansen.

Azt a felfogást követve, hogy az alacsonyabb kamatok élénkítik a gazdaságot, az amerikai részvények meglódultak, míg a dollár folytatta két és fél éves mélypontjáról a visszaerősödést. Ráadásul a kötvényhozamok is ugrottak, ami a piac reakciója arra a félelemre, hogy egy esetleg nem kellően megalapozott adócsökkentés a megnövekedett központi deficit miatt növeli a szövetségi állam hitelfelvételét.

A 10 éves amerikai államkötvény reálhozama kéthónapos csúcsra, 0,46 százalékra ugrott, míg a dollár háromhónapos csúcsot ért el a jennel szemben. 

Elveszti erejét?

Az arany a felét elvesztette annak az unciánkénti 150 dolláros erősödésnek, amely július és szeptember eleje közt volt megfigyelhető. A korrekciókat, persze amíg nem túl mélyek, általában üdvözlik a pici szereplők, mivel megadja a lehetőséget a beszállásra azoknak a kereskedőknek is, akik lemaradtak egy rali elejéről.

Az arany az elmúlt négy évben az 1235 dolláros unciánkénti átlagár körüli oldalazó mozgást végzett. A legutóbbi piaci fejlemények újra lecsökkentették annak az esélyét, hogy az arany váratlanul kitörjön ebből az oldalazásból.

A szeptember elejei rali ennek a sávnak a 2016-os plafonján, a 1375 dollár/uncia szinten vérzett el, ami tovább erősíti azokat a piaci véleményeket, miszerint még jó ideig a sávban marad az arany. 

Hogy néz ez ki rövidtávon?

Rövid távon azt kell a kereskedőknek megítélniük, hogy a jelenlegi gyengülés több-e, mint egy viszonylag mély korrekció. Technikai szempontból pozitív jel, hogy az arany 1265 dollár/uncia fölött maradt, ami a 61,8 százalékos korrekciós szintje a legutóbbi ralinak, és – ami még fontosabb – 38,2 százalékos korrekciója a december óta számított ralinak (unciánként 1122 – 1358 dollár).

A geopolitikai kockázat is megmaradt, és ez fenntartja az alacsony kockázatú eseményekkel szemben biztosítékokat kereső befektetők arany iránti keresletét. Ezek alapján a piac nem fél attól, hogy eszkalálódik az arany long pozíciók zárása. 

Hirdetés
Technikai elemzések

Mérsékelt csütörtöki gyengülés után pénteken ismét ellenállásai felé...

Ami nagyon, de nagyon fura, hogy miközben kezd helyreállni a rend a világ...

Hiába feszült neki a 39000-es szintnek a hazai index csütörtökön.

Jelentős emelkedéssel kezdte korrigálni a megelőző napok zuhanását a...

Kezdeti erősödést követően forgalommal vett fordulatot a bankpapír.

Nem tudott hosszú időre elszakadni a 460-as szinttől a távközlési vállalat...

Nem tudott tartósan kilépni korrekciós trendjéből az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Volt izgalom a héten Amerikában »