Most minden az ezüst mellett szól

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Nem csak menedék, de ráadásul, még az aranyhoz képest is erősen alulértékelt.

A részvénypiaci esés nyomán egyre érdekesebbek lehetnek a menekülő eszközök, így a nemesfémek is.

Tavaly még kéz a kézben

Tavaly decemberben léptek emelkedő pályára a nemesfémek, melynek elsődleges oka a dollár gyengülése volt - mondta Vetter Péter, a Magyar Részvénykereskedelmi Zrt. üzletkötője. Hozzátéve: külön érdekessége volt az akkori felívelésnek, hogy furcsamód a részvénypiacok és az aranypiac, szinte kéz a kézben emelkedtek, ami elég ritka együttállás a parketten.

Már a dollár is menedék

Azóta az arany és az ezüst is korrigált, majd a részvénypiacok zuhanórepülése nyomán, a dollár erősödése ellenére is emelkedni tudtak a nemesfémek – folytatta. Ami azzal magyarázható, hogy ilyen részvényomlás esetén, nem csak az arany és az ezüst számít menedéknek, de a dollár is.

A chartokra pillantva, azt látjuk, hogy az 1330 dollár körül jegyzett arany esetében a legközelebbi ellenállás 1350 és 1360 dollár között húzódik, míg a következő technikai megálló az 1400 dolláros szint lehet.

Most technikailag sokkal érdekesebb a 16,59 dolláron jegyzett ezüst - hangsúlyozta Vetter Péter, mert az első megállója 17,50 dollárnál húzódik. Majd ezt követheti a 18,50 dolláros ellenállás.

Csúnyán alulértékelt az ezüst

Az ókorban még úgy vélték, hogy 1 uncia arany 16 uncia ezüstöt ér, míg a középkori Európában már 1:7 volt az értékarány. A múlt század negyvenes éveiben 1:100 arányban jegyezték az aranyat és az ezüstöt. Az elmúlt fél évszázad statisztikái alapján pedig manapság az 1:54 tekinthető átlagosnak.

Ennek fényében a jelenlegi 1:80 arany/ezüst árarány arra utal, hogy az ezüst erősen alulértékelt az aranyhoz képest. Amennyiben tehát a nemesfémek ára emelkedni kezd, akkor az ezüst pattanhat nagyobbat. Vagyis ez a szempont is az ezüst mellett szól.

Hirdetés
Technikai elemzések

Plusz 200 pontból esett tegnap az amerikai DOW 30 index mínusz 167 pontot, ez...

Nem indult meg a kövvetkező gyengülő hullám a hazai indexnél szerdán sem.

A 6000 forintos szint fölé megérkezést követően próbálhatja folytatni...

Nem követte további gyengülés a keddi esést a bankpapírnál.

Olvadnak a távközlési vállalat nemrég elért pluszai.

2830 elesésével nyílna ki tér a gyengülés számára az olajvállalat árfolyamánál.

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mínuszok uralkodnak Európában »