Nincs is olyan messze a 34 dolláros olajár

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Ha az OPEC nem interveniál elég hangosan, akkor könnyen 40 dollár alá csúszhat az olaj ára. Ott meg a stopok gyorsíthatják az esést.

Múlt héten látott napvilágot, hogy az oroszok nem elég elszántak az OPEC kitermelési kvótájának támogatásában. Most Kazahsztánnak fogyott el a türelme az OPEC programmal szemben.

Kazahsztán duplázna

A szervezeten kívüli, de a kitermelés csökkentését támogató ország jelezte, hogy a megállapodás lejárta után jelentősen emelné olajkitermelését – mondta Kovács Bálint, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: Kazahsztán a programban napi 20 ezer hordós csökkentést vállalt. A májusi adatok alapján az ország napi olajkibocsátása 180 ezer hordó volt, ezt az értéket pedig közel duplájára kívánják emelni. A kazah olajminiszter a program kifutása után 1-2 hónapon belül nagymértékben megemelné a termelést.

A hír hatására az olaj árfolyama tegnap 44 dollár alá is benézett, azonban gyorsan visszahúzták a nyersanyag árfolyamát. A ma reggeli kereskedésben 44,5 dollár közelében ingadozott a kurzus.

Csúszdára került a sáv

Az olaj chartra pillantva azt látjuk, hogy tavaly nyár óta a 42 és 55 dollár közti sávban mozog a kurzus – mondta Vetter Péter, a Magyar Részvénykereskedelmi Zrt. üzletkötője. Lényegében az OPEC támasztja az árfolyamot, míg az amerikai palaolaj termelők az ellenállásról gondoskodnak.

Ráadásul, február óta hónapról hónapra mélyebbek az aljak (márciusban 48, májusban 44, míg júniusban 42 volt) és egyre alacsonyabbak a csúcsok (márciusban 54, májusban 52, júniusban 50).

Intervenciót vár a piac

Oroszország, az OPEC legnagyobb szervezeten kívüli partnere, július 24-én fogadja az OPEC néhány miniszterét, ahol szóba kerülhet a program felülvizsgálata. Nos, ha nem kerül sor valamilyen komoly szóbeli intervencióra, akkor akár 40 dollár alá is benézhet az olaj ára.
Márpedig 40 dollár alatt a stopok tömeges aktiválására számíthatunk, s a következő technikai megálló 34 dollárnál húzódik.

Hirdetés
Forex mazsoláknak

Mik voltak a főbb szempontok? A keresés végére több is volt, de a kezdeti...

Technikai elemzések

Bearish irányba hajló momentum mellett fordult rá a pénteki...

Tegnap minimális mínuszban zártak az amerikai tőzsdék, miközben a német...

Az OTP-vel együtt felgyorsult a hazai index esése is.

Sértetlen maradt a gyógyszergyártó árfolyamának támasza.

Támasza alá ütötték vissza a bankpapírt lokális csúcsától.

470 fölött kapaszkodik a távközlési vállalat árfolyama.

Se a 21500-as támaszát, se 50 napos mozgóátlagát nem veszélyeztette érdemben...

Hirdetés
OpcioGuru

A legtöbben a biztosat keresik az életük minden területén. Emiatt nagyon sok...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Terroristák finanszírozásával vádolják Katart »