Putyin és a szaúdi király találkozóját várja az olaj

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Stabilak maradtak, többé-kevésbé az előző napi záróár közelében mozogtak a világpiaci olajárak a csütörtöki kereskedésben azokra a várakozásokra, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország meghosszabbítja a nagy kőolajexportáló országok kitermelést korlátozó megállapodását, bár a rekordnagyságúra emelkedett amerikai olajexport és Líbia hatalmas szaharai olajmezőjének újranyitása növelte a túlkínálat miatti aggodalmakat.

Közép-európai idő szerint reggel fél kilenckor a Brent hordónként (159 liter) 55,77 dollárba került decemberi szállításra, 3 centes, 0,05 százalékos mínuszban forgott. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a novemberi szállítású WTI ára hordónként 6 centtel, 0,12 százalékkal, 49,92 dollárra esett.

Fontos találkozóra készülnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, hogy a jövő év végéig kitolhatják a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és más, a kartellen kívüli olajkitermelők, köztük Oroszország, a kitermelést korlátozó megállapodásának márciusban lejáró hatályát.

A kijelentés egy nappal azelőtt hangzott el, hogy Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király Moszkvába látogat. Bejelentés nem lesz, de Putyin elnök és Szalmán király nagy valószínűséggel megegyeznek a nagy olajexportőr országok megállapodásának meghosszabbításáról és a korlátozások azt követő fokozatos kivezetéséről - véli az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport.

Pro és kontra

Az OPEC tagállama és az olajkartellen kívüli további 11 nagy olajexportőr ország (Azerbajdzsán, Bahrein, Brunei, Egyenlítői-Guinea, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Omán, Oroszország, Szudán és Dél-Szudán) 2016 decemberében állapodott meg abban, hogy az októberi szinthez képest 2017. január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül. A kőolaj világpiaci árának alátámasztását és a túlkínálat csökkentését célzó egyezség hatályát május 25-én hosszabbították meg 2018 márciusának végéig.

A kitermelés visszafogásának dacára több tényező hat az árak emelkedése ellen. Az olyan, rövid távú hatást gyakorló tényezők mellett, mint például az amerikai kitermelés és export emelkedése, vagy a termelésből időnként kieső, majd visszakapcsolódó olajmezők, hosszú távon az üzemanyag-felhasználás hatékonyságának emelkedése és az elektromos autók térnyerése a keresletet jelentősen csökkentő faktor.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays előrejelzése szerint 2025-re napi 3,5 millió hordóval csökkentheti a világpiaci keresletet az utóbbi két tényező.

Hirdetés
Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Technikai elemzések

Az elmúlt egy hónapban kialakított fej-vállak alakzat letörésével folytatódna...

Esés jellemzi az elmúlt napokban az összes meghatározó piacunkat. Kulcs...

Újabb napot sikerült emelkedéssel töltenie a hazai indexnek, miután sikeresen...

Pénteken is megjelentek az eladók a 7000 forintos érték fölött.

10000 forintnál talált kapaszkodót az elmúlt két kereskedési napban a bankpapír.

Nem tud elszakadni a 470 forintos zónától a távközlési vállalat árfolyama.

Korrekciója után kapott erőre ismét az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

22 évesen azon gondolkodtam, hogy milyen állást vállaljak, hol töltsek el...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Új rekordon a bitcoin árfolyama »