Több olajat termeltek, mint ígérték

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Növelte olajpiaci keresleti előrejelzését az OPEC, de termelése is emelkedett júliusban, és meghaladta az önként vállalt termelési korlátot.

Rendszeres havi piaci prognózisában a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) napi 32,42 millió hordós keresletet jelzett előre az idei évre az általa termelt olajra, 220 ezerrel többet, mint előző havi prognózisában.

A gyorsuló világgazdasági növekedési ütem a szervezet várakozásai szerint fokozatosan leépíti az iparosodott országok olajkészleteit, ami arra utal, hogy eredményes volt az önkéntes termeléscsökkentési vállalás.

Az OPEC kimutatásai szerint ugyanakkor olajtermelése júliusban az előző havihoz képest napi 173 ezer hordóval napi 32,87 millió hordóra emelkedett. Az OPEC-tagok júliusban 86 százalékban tartották be termeléscsökkentési vállalásukat.

Az OPEC tavaly novemberben napi 32,5 millió hordóban vállalta fel termelésének korlátozását a világpiaci kereslet-kínálati egyensúly helyreállítása érdekében. Az önkéntes termeléskorlátozási vállalás hatálya a jövő év márciusáig szól. Júliusban tehát az OPEC nem csak a saját magára nézve felvállalt korlátot, de az általa termelt olaj iránti világpiaci keresletre tett becslését is meghaladó mennyiségben termelt olajat.

A Brent nyersolaj jelenlegi 53 dollár körüli hordónkénti ára mintegy 20 százalékkal magasabb a júniusinál, de csak a fele a három évvel ezelőttinek.

Olvastad már? Megállapodott három nagyhatalom
Olaj- és földgázipari projektek közös finanszírozásáról és kivitelezéséről írt alá megállapodást Irán, Oroszország és Törökország szerdai iráni médiajelentések szerint.

Hirdetés
Technikai elemzések

Mérsékelt csütörtöki gyengülés után pénteken ismét ellenállásai felé...

Ami nagyon, de nagyon fura, hogy miközben kezd helyreállni a rend a világ...

Hiába feszült neki a 39000-es szintnek a hazai index csütörtökön.

Jelentős emelkedéssel kezdte korrigálni a megelőző napok zuhanását a...

Kezdeti erősödést követően forgalommal vett fordulatot a bankpapír.

Nem tudott hosszú időre elszakadni a 460-as szinttől a távközlési vállalat...

Nem tudott tartósan kilépni korrekciós trendjéből az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Emelkedőben startolt Európa »