Jegybanki jegyzőkönyv fűti az eurót

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Több mint két figurát ugrott az euró a dollárral szemben az EKB igazgatóinak tegnap publikált vitájára.

Alaposan átmozgatta az euró árfolyamát az Európai Központi Bank decemberi kamatdöntő üléséről tegnap publikált jegyzőkönyv. szóló jegyzőkönyvet. Ma reggel már 1,21 felett jár is járt az euró-dollár kurzus.

Közelít a célhoz az infláció

A jegyzőkönyv tanúsága szerint Peter Praet igazgatósági tag az ülésen elmondta, hogy az infláció fokozatosan megközelíti majd a 2 százalékos célszintet, de várhatróan mégis alatta marad. Szerinte az eszközvásárlási program havi keretösszegének korábbi csökkentése tükrözi a növekvő bizalmat.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az inflációs folyamatok továbbra is visszafogottak, s az nagymértékben függ a monetáris politikától. Szilárd és széleskörű gazdasági növekedést tapasztalnak, mely hozzájárul a munkanélküliségi ráta csökkenéséhez is, azonban úgy tűnik, hogy a növekedés és az infláció között megszakadt a kapcsolat.

Sanszos az eszközvásárlás őszi kivezetése

A jelenleg hivatalos álláspont szerint az európai eszközvásárlási program havi 30 milliárd eurós keretösszeggel fut – mondta Kovács Bálint, az Equilor senior elemzője. Hozzátéve: ám egyelőre nyitva áll a lehetőség a további meghosszabbítás előtt, legalábbis a közleményben szerepelt ez a mondat.

Ugyanakkor a jegyzőkönyv szerint e kérdésben sem volt egyetértés, egyes jegybankárok sürgetik a kommunikáció megváltoztatását, így a következő üléseken erre érdemes majd figyelni, amennyiben kimarad, vagy érdemben változik ez a bekezdés, egyértelmű jelet kaphatunk arra vonatkozóan, hogy ősszel kivezetésre kerülhet a program, mely jelenleg is igen valószínű forgatókönyv.

Markánsan erősödött az euró

Az euró markánsan erősödött a jegyzőkönyv megjelenését követően, s a következő napokban az euró-dollár jegyzése elérheti az 1,21-es ellenállási szintet.

A hírekre tegnap 1,194-ről egészen 1,2 fölé emelkedett az EUR/USD árfolyama, alig egy óra leforgása alatt. Ami testvérek között is két és fél figura. Míg ma reggel már az 1,21 fölé is benézett a kurzus.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Technikai elemzések

725 pontos szakadás az amerikai DOW 30 indexben. Tegnap este minden amerikai...

37000 pontos támaszát vette célkeresztbe a tegnapi lefordulással a...

Megerősített letörése után 5200 forintnál keresett legközelebb támaszt a...

Az elmúlt két hétben kialakított tartományban maradt csütörtökön is a...

Nem vitte el a lendület a mindenkori csúcsig a bankpapírt.

Nem tudta leküzdeni 50 és 200 napos mozgóátlagát az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tovább hevítheti a piacot a Fed »