Kisebb államadósság, kisebb devizatartalék

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szeptember végén 22 226 milliárd euró volt a devizatartalékok állománya, alig 141 millió euróval kevesebb, mint az előző hónap végén - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján pénteken közölt előzetes adatokból.

A nemzetközi tartalékok szintje 2,158 milliárd euróval csökkent ebben az évben tavaly december végéhez képest, de csak 1,435 milliárd euróval alacsonyabb az egy évvel korábbihoz mérve.

Guidotti-Greenspan szabály

A jegybank és a befektetők által is kiemelten követett Guidotti-Greenspan szabály szerint a devizatartalékok szintjét az egy éven belül lejáró rövid adóssághoz kell mérni, amely az MNB adatai szerint az év közepén 19,8 milliárd eurót tett ki, miután 600 millió euróval csökkent a második negyedévben.

Az MNB szeptemberben kiadott Fizetési mérleg jelentéséből az derült ki, hogy a második negyedévben a bankrendszer hátralévő futamidő szerint rövid lejáratú külső adóssága a második negyedévben 300 millió euróval, 6,8 milliárd euróra csökkent.

Vállalati szektor

A vállalati szektor rövid külső adóssága közel 700 millió euróval mérséklődött a második negyedév során, ami főképp a szektor "berövidülő" - a hátralevő futamidő szerint az utolsó évbe lépő - adósság 600 millió eurós csökkenéséből eredt, míg az eredeti futamidő szerinti rövid külső adósság 100 millió euróval mérséklődött.

A konszolidált államháztartás rövid külső adóssága közel 400 millió euróval emelkedett a második negyedévben, főképp egy 2018-ban lejáró devizakötvény belépése miatt.

A csütörtökön bejelentett kötvénycsere tranzakció, amelyben magasabb kamatozású dollárkötvényeket 1,165 milliárd dollár értékben visszavásárolt az ÁKK és helyébe 1 milliárd euró tízéves kötvényt bocsátott ki minden idők legkedvezőbb, 1,9 százalékos kamatával, 343,8 millió dollár értékben érintette a berövidült jövőre lejáró államadósságot.

Spanyol formában fociznak a magyar kötvények
A piacot is meglepte a devizakötvényeink iránti fokozott érdeklődés és a magyar államadósság feltűnően olcsó finanszírozása.

Hirdetés
Technikai elemzések

A menetrend alapján a letört csökkenő trendvonal visszatesztelése után lefelé...

Pihenőt tartott a szerdai emelkedést követően a gyógyszergyártó árfolyama.

Mérsékelt gyengüléssel távolodott csúcsától a bankpapír.

A 460-as zónára került nyomás a csütörtöki kereskedésben a távközlési...

2830 forintnál található mankójának letörése után nyílhat ki az út lefelé az...

Hirdetés
OpcioGuru

Sokszor írtam már gyanús, bennfentes opciós tranzakciókról, de kevés esetben...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Milliárdokkal nőtt a magyar lakosság vagyona »