Kurd konfliktus gyengíti a török lírát

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Nem csak a szíriai beavatkozás terve szól a líra ellen, de az is, hogy Erdogan elnök lefelé nyomná a kamatokat.

Jelentősen gyengült tegnap a török líra árfolyama, miután Erdogan elnök kijelentette, hogy napokon belül támadást indíthatnak Szíriában a kurdok ellen.

Fonák a helyzet

A török államfő felszólította Washingtont, hogy hagyjanak fel a Törökország által terroristának tartott kurd szervezet támogatásával. A török külügyminisztérium szerint Szíria területi integritását sérti a kurd YPG.

A helyzet fonákját jól mutatja, hogy a török haderő éppen egy hivatalosan – még – szuverén állam területére készül belépni, miközben annak területi integritására hivatkozik – tette hozzá Varga Zoltán, az Equilor elemzője.

Tavaly novemberi szintek a horizonton

Az euró-líra árfolyama az elmúlt napokban ismét intenzív emelkedésbe kezdett – folytatta Varga Zoltán, melyet az euró általános erősödése indított el, de tegnap a líra gyengülése is jelentős volt, hiszen a török deviza a dollárral szemben is gyengült.

A grafikon technikai képe alapján hamarosan elérheti a jegyzés a tavaly novemberben kijelölt lokális maximumot, 4,7250 alatt. Amennyiben szignifikánsan áttörésre került az említett ellenállás, Fibonacci-szintek alapján 4,8196, majd ezt követően 4,8782 lehet megálló.

Kamatdöntés közeleg

A héten kamatdöntés is lesz. Ami azért érdekes, mert már tavaly novemberben is azért gyengült a líra, mert Erdogan úgy vélte: alacsonyabb kamatszint lenne az ideális, mivel rendkívül magas az infláció.

Nincs könnyű dolga a török jegybanknak, mivel pontosan a magas infláció miatt kell viszonylag magas szinten tartani a kamatokat. És amennyiben engednének az elnöki nyomásnak, és csökkentenék a szintet, még intenzívebbé válna a líra gyengülése, mely az importárakon keresztül újabb inflációs hullámot generálna. 

Hirdetés
Technikai elemzések

Vegyes zárás, de esésről nem igazán lehet beszámolni. Az amerikai piacokon...

Korábban letört trendvonalára tudott zárni a hazai index.

Tovább tudott emelkedni korrekciós szintjei felé a gyógyszergyártó árfolyama.

Kitörés is követheti az erős pénteki teljesítményt a bankpapírnál.

Tovább próbálkozott a 460-as szinttől érkező felpattanással a távközlési...

Letört támaszai alatt maradt az olajvállalat árfolyama.

Mérsékelt csütörtöki gyengülés után pénteken ismét ellenállásai felé...

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kifulladt a dollár »