Mélybe lökték az eurót a katalánok

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Nyomás alá helyezte az uniós közös pénzt a spanyolországi feszültség.

A hatósági tilalom és a rendőri beavatkozás ellenére is 42 százalék feletti volt a részvétel a katalán illegális népszavazáson, ahol a voksolók 90 százaléka a függetlenségre szavazott. A hétvégi katalán aktivitás hamar véget vetett az EUR/USD kurzus korrekciójának. A feszültség nyomás alá helyezte a ma reggeli kereskedésben az eurót: 1,18-ról egészen 1,176-ig gyengült az EUR/USD.

Beizzíthatja a szakadárokat

Korábban az előzetes felmérések jóval nagyobb „nem”-arányt vártak, így bár a szavazásnak nincs jogi következménye, gyengíti az eurót és némi bizonytalanságot jelent az európai részvénypiacok számára is a nyitásban – mondta Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője.

Hozzátéve: bár a konfliktus elszigetelt és inkább a spanyol részvényeket és kötvényhozamokat érintheti negatívan a várható sztrájk és belpolitikai konfliktushullám, az átalakuló Európai Unió számára mégis figyelmeztetést jelent, s akár további elszakadáspárti mozgalmak számára jelenthet indíttatást.

Kirajzolódhat a jobb váll

A chartra pillantva, azt látjuk, hogy a múlt hét végi pozitív korrekciót követően ma folytatódik a dollár erősödése. Az Equilor elemzői szerint ezzel a korábban felvázolt, nagyobb fej és vállak alakzat jobb válla is kezd kiépülni.

A technikai kép alapján további csökkenésre számíthatunk, emiatt érdemes fenntartani a már nyitott short pozíciókat.

Trendfordulót jelez

A legismertebb nevezetes formációk közé tartozik a váll-fej-váll technikai alakzat, mely a piaci csúcsokon és a piaci mélypontokon is előfordulhat. Egy emelkedő piacon a tipikus váll-fej-váll alakzat a trend utolsó felfutásánál alakul ki, és két kisebb ralit választ el. Amíg az alakzat fej része a bika piac utolsó próbálkozása a trend folytatására, addig a jobb váll a bika piacot követő medve piac első hulláma.

Amikor a harmadik csúcsot követően az árfolyam átszakítja a nyakvonalat, megtörténik a kitörés, ami kereskedési szignál. Más szóval, a jobb váll kirajzolódása általában trendfordulót jelez.

Hirdetés
Technikai elemzések

Sikerült felpattannia 50 napos mozgóátlagának közeléből.

Ismét kezdődni látszik egy apróbb tili-toli, itt a 26000 pont magasságában a...

Oldalazó mozgás kezdődött az elmúlt napokban a hazai index árfolyamában.

A szűk Bollingerek közül érkezhet kimozdulás a közeljövőben a gyógyszergyártó...

Nem tágít a 11000 forintnál található erős ellenállástól a bankpapír.

Támasz és ellenállás közötti szűk tartományában keresheti az irányt a...

Dupla ellenállását próbálhatja tesztelni az olajvállalat árfolyama a...

Hirdetés
OpcioGuru

Manapság egyre többet hallani a mesterséges intelligencia térhódításáról. Ami...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Többet várnak a magyar gazdaságtól »