Az EKB-nál inkább hallgatnak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Számos gazdasági adat kötötte le a befektetők figyelmét a héten, akiknek az amerikai piaci korrekciókkal is meg kellett birkózniuk.

Hosszú távon jól áll az ipar

A júniusi euró zónás ipari termelés, a márciusi 2011 szeptembere óta nem látott májusi bővülést (+4,0%) követően csalódást okozva csupán 2,6 százalékkal bővült. Számítani lehetett ilyen kimagasló megelőző adat után némi korrekcióra, de a 0,6 százalékos havi visszaesés meglepte a piacot. A csökkenés mögött a 0,6 százalékpontot elvonó 1,9 százalékkal zsugorodó tőkejavak kitermelése áll.

Ennek ellenére a hosszú távú trendek egészséges fejlődést mutatnak. A háromhavi átlag éves változása, ami segít kisimítani a volatilis adatot 2,7 százalékkal bővült, amire 2011 óta nem volt példa. A növekedés oroszlánrésze (1,1 százalékpont) Németországnak köszönhető, ami Olaszország (0,5 százalékpont) és Franciaország (0,3 százalékpont) követ Spanyolország (0,2 százalékpont) előtt. A második negyedévi összesített ipari termelés 1,2 százalékkal haladta meg az első negyedévit.

GDP és infláció

Ez a felülteljesítés 0,2 százalékponttal járult hozzá a várakozásokat meghaladó GDP adathoz. Az euró zóna gazdasági termelése éves szinten 2011 első negyedéve óta nem látott 2,2 százalékkal erősödött. Az uniós országok többségében javult a helyzet az első negyedévhez képest. A 0,6 százalékos negyedéves euró zónás bővülést a folytatódó német emelkedés mellett a közel két éve nem látott spanyol szárnyalás fűtötte.

Franciaországot az export és a beruházások segítették 2011 óta nem látott legerősebb és leghosszabb időtartamú erősödéséhez. Hollandia 2007 óta nem nőtt ilyen nagymértékben (1,5 százalék negyedév/negyedév), míg Olaszország továbbra is lemaradó, de 2010 után újra 1 százalékot meghaladó éves növekedésről lehet majd (valószínűleg) beszélni.

A folyamatosan csökkenő munkanélküliség és az évtizedes csúcson lévő üzleti és fogyasztói bizalom ellenére az inflációs környezet továbbra is nyomott. A júliusi végső euró zónás maginflációs mutató (1,2%) 2013 első negyedévében volt utoljára magasabb. A részleteket vizsgálva a második hónapja 1,6 százalékkal dráguló szolgáltatási árak és az energiaárak (+2,2%) megugrása kiemelendő. Ezek stabil, sőt növekvő belső keresletre utalnak, ami megalapozza a harmadik negyedév várhatóan szintén erős mivoltát. Emellett az átfogó infláció (1,3%) tavaly december óta nem látott mélységben található.

Merre tovább EKB?

A végleges inflációs adatok mellett azonban csütörtökön sokkal fontosabb volt az EKB júliusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve. Úgy tűnik, a jegybank nagyobb teret szeretne magának hagyni a monetáris politika alakításához mindkét irányban, azaz a kevésbé konkrét és nem előre meghatározott (Fed szokással ellentétes) program feltételek felé kacsint. Ilyen alacsony inflációs környezetben ez egyáltalán nem meglepő.

Egyre valószínűbb a kivárásra és gazdasági adatok alakulására való hagyatkozás, így akár a korábbi gyakorlattal ellentétben nem is határozná meg előre a mennyiségi vásárlás időbeliségét. A tanácstagok továbbra is aggódnak a piac által félreértett közlések negatív hatásától, így várhatóan sokkal kevesebben, sokkal szűkszavúbban fogják a monetáris politikai fejleményeket kommentálni.

Az euró erőssége is fejfájást kezd okozni nekik, pláne, ha 1,2 felé indulna el újra az árfolyam, ami már komolyabb veszteségekkel járna az exportőröknek, akik júniusban a valaha volt nyolcadik (22,3 milliárd euró) legnagyobb külkereskedelmi többletet érték el, ami csupán 11 százaléknyira található a rekord 24,9 milliárd euró szinttől.

Jackson Hole lesz a nagy szám jövő héten

A jövő hét gazdasági adatokban nem bővelkedik majd, így a befektetők az euróra, Amerikára és a hétvégi Jackson Hole találkozóra figyelhetnek. Az utóbbi Kansas Fed által szervezett nyár végi jegybankári találkozó esetében egyre kétségesebb, hogy Draghi a nyilvánosság elé tárná jövő évi mennyiségi lazítási terveit. Sőt egyes vélemények szerint nem is szeptember 7-én, hanem majd csak október 26-án teszi közzé az új monetáris keretprogramot.

A kifejezetten volatilisnek ígérkező szeptember – német választások, Fed mérlegfőösszeg zsugorítás, amerikai adósságplafon, stb. – miatt lehet értelme a kivárásnak. Pláne, hogy addig több például inflációs adat fut majd be, ami megkönnyíti a megfelelő válaszlépés kialakítását.

Az euró a jegyzőkönyv közzétételére július vége óta nem látott szintekig gyengült, de az 1,17-es szint továbbra is erőteljes támaszként funkciónál. A technikai mutatók megosztott képet mutatnak, de a 13nmá (1,178) és a 1,183 már komoly ellenállás képeznek az emelkedés előtt és a csökkenő csúcsok sorozata is inkább euró gyengülés felé tereli az árfolyamot.

Csak előzetesek

A jövő héten voltaképpen csak előzetes augusztusi konjunktúra mutatókat kapunk, amelyek euró zónára csökkenést prognosztizálnak. A feldolgozóipari adatot március óta nem látott alacsony szintre várják, míg a szolgáltatóipari esetében második hónapja stagnálás a cél.

A feldolgozóipari uniós szintű visszaesésére a német piac február óta nem látott alacsony (várt) adata adhat magyarázatot. Ugyanakkora a szolgáltatóiparban még némi javulás is elképzelhető az unió legnagyobb gazdaságában. Előzetes adatokról lévén szó piac befolyásoló hatásuk korlátozott, de a némely esetben már harmadik hónapja csökkenő mutatók nem kedveznek a 3Q-beli fenntartható bővülésnek. 

Hirdetés
Technikai elemzések

A menetrend alapján a letört csökkenő trendvonal visszatesztelése után lefelé...

Pihenőt tartott a szerdai emelkedést követően a gyógyszergyártó árfolyama.

Mérsékelt gyengüléssel távolodott csúcsától a bankpapír.

A 460-as zónára került nyomás a csütörtöki kereskedésben a távközlési...

2830 forintnál található mankójának letörése után nyílhat ki az út lefelé az...

Hirdetés
OpcioGuru

Sokszor írtam már gyanús, bennfentes opciós tranzakciókról, de kevés esetben...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Gazdasági katasztófába torkollhat a Brexit »