Az ír jegybankelnök ijesztgette a piacot

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Inflációs sokk jöhet? Mutatjuk, mi történt a héten Európában.

Ijesztget az ír jegybankelnök

Kisebb sokkot okozott az egyébként már eléggé korrekcióérett európai tőzsdéken és kötvénypiacokon az ír jegybankelnök azon nyilatkozata, amelynek lényege nagyjából az volt, hogy a 2018-as év komoly jelentőséggel bír az infláció miatt, mert akkor akár olyan inflációs meglepetés is jöhet, amely merőben ellentétes azzal a mostani állásponttal, amely szerint legalább 2019 végéig nem lesz érdemi áremelkedés az euróövezetben.

Persze nem ő az első, aki a QE alatt inflációs sokkokkal riogat, de azóta, hogy az EKB előállt a QE visszafogásának tervével, ez volt az első ilyen jellegű nyilatkozat jóformán, amely mellett már nem tudtak elmenni a befektetők.

Ami azt illeti, azért mindez felveti azt a kérdést is, hogy az normális dolog volt-e, hogy az EKB bejelentése után mindeddig szinte tényleg nem volt semmi érdemi reakció a piacokon, sem tőzsdén, ami közben új csúcsra ment, sem a hozamokban, amik tovább csökkentek, sem pedig a volatilitásban, amely visszajött az árazás előtti szintekre.

Mindenesetre most volt. A piac, ha nem is szakadt be, de azért visszajött október végi szintekre, ami azt jelenti, hogy az irányadó indexek többsége bő 2 százalékos eséssel fejezheti be a hetet. A 10 éves német hozam 3, a 30 éves 5bp-tal emelkedett, ami ezeknél az ultra biztonságos adósságpapíroknál ezeken a szinteken már komolyabb elmozdulásnak is betudható.

A volatilitás is megugrott, ami azt jelenti, hogy az új csúcsról leforduló DAX esetében a folytatással kapcsolatban eléggé megnőtt a bizonytalanság. Az euró pedig, ahogy a hozamok is, kissé emelkedett, igaz, ott a dollár miatt az EUR/USD árfolyam olyan látványos elmozdulást nem mutatott, csupán eltávolodott a korábbi, 1,15-1,16 körüli támaszzónától.

Mire ugrik a piac

Az is érdekes, hogy amennyiben egy jegybankár emleget inflációs sokkot, akkor ugrik a piac, de, ha a friss adat elmarad a várttól, akkor az senkit sem érdekel. Még akkor sem, ha az éppen lefelé okoz csalódást. Összességében a Raiffeisen elemzői is azon az állásponton vannak, hogy a trendeket folyamatosan kell figyelni, mert egy-egy monetáris politikai döntés, vagy irány soha nem örök érvényű, és gyorsan változhat is.

Ahhoz azonban, hogy egy ilyen változás, vagy akár irányváltás ne okozzon komolyabb értetlenséget, és ezért jelentősebb korrekciót, amiben a kockázatkerülés a fő mozgatórugó, nem szabad elmennünk egyetlen-egy adat mellett sem, még egy hónappal a QE visszafogását érintő konkrét bejelentések után sem. Semmi nem örök, ahogy a trendek sem.

Ami a jövő hetet illeti, nem várható, hogy a mostani korrekció mögötti bizonytalanság a mostani mértékben eszkalálódik, de nem zárható ki az sem, hogy a következő napokban még az eladók lesznek többségben. Lesznek ismét fontos adatok, főképp német és euróövezeti GDP és végleges infláció, de lesz még friss ZEW felmérés is novemberre, amely a német GDP mellett, ami még a harmadik negyedévre vonatkozik, már az év végére is képet kaphatunk.

Hirdetés
Technikai elemzések

Vegyes zárás, de esésről nem igazán lehet beszámolni. Az amerikai piacokon...

Korábban letört trendvonalára tudott zárni a hazai index.

Tovább tudott emelkedni korrekciós szintjei felé a gyógyszergyártó árfolyama.

Kitörés is követheti az erős pénteki teljesítményt a bankpapírnál.

Tovább próbálkozott a 460-as szinttől érkező felpattanással a távközlési...

Letört támaszai alatt maradt az olajvállalat árfolyama.

Mérsékelt csütörtöki gyengülés után pénteken ismét ellenállásai felé...

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ellenállásokhoz érkezett a DAX korrekciója - technikai elemzés »

ALTEO 710 (-2,07 ) ALTERA 640 (3,23 ) APPENINN 687 (0,15 ) CIGPANNONIA 434 (4,70 ) CSEPEL 1105 (-1,34 ) ENEFI 185 (-2,12 ) FHB 690 (-1,43 ) FUTURAQUA 65 (-1,82 ) KONZUM 3160 (-0,78 ) MASTERPLAST 580 (1,75 ) MOL 2898 (1,05 ) MTELEKOM 468 (0,65 ) NORDTELEKOM 48 (-2,04 ) NUTEX 51 (-1,92 ) OPUS 653 (-2,97 ) OTP 11620 (-1,11 ) OTT1 259 (1,17 ) PANNERGY 682 (-2,29 ) RABA 1410 (-1,40 ) RICHTER 5880 (-1,09 ) WABERERS 4700 (-0,84 ) ZWACK 17400 (-0,29 )