Bőven van még lehetőség a tőkepiacban

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Megfelelő befektetési stratégiával a jelenlegi környezetben is lehet jó hozamot elérni a tőkepiacon - jelentette ki az Aegon Prémium Üzletág Ügyfélklubjában tartott előadásán Ocsenás Zoltán, az Allianz Global Investors regionális üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátette, hogy a Brexit nyomán nem várható globális összeomlás, a jó hozam érdekében ugyanakkor diverzifikálni kell.

Biztató az irány

Emlékeztetett arra is, hogy 2008 óta a központi bankok támogatásából él a világ tőkepiaca. Biztató ugyanakkor, hogy a folyamatok jó irányba haladnak, még ha lassú és rögös is lesz a jelenlegi helyzetből kivezető út.

Az alacsony kamatkörnyezet közepette is lehet olyan eszközosztályokat találni – hangsúlyozta Ocsenás Zoltán -, amelyek jól teljesítenek: júliusban például (amikor a Brexit-szavazás már megtörtént) a nyersolaj ára 17 százalékkal esett, ugyanakkor a brazil részvénypiacon 12,5 százalékos emelkedés történt. Ez pedig azt jelenti, hogy bár a piac képe merőben mást mutat, mint akár néhány évvel ezelőtt is, de odafigyeléssel meg lehet találni a jó lehetőségeket a volatilis környezetben is.

Ráadásul – tette hozzá – az olaj árfolyama ugyan júliusban komoly mértékben esett, néhány hét alatt gyakorlatilag ledolgozta a Brexit után bekövetkezett nagy zuhanást.

Ne féljünk a Brexittől

A Brexit nyomán – jelentette ki az üzletfejlesztési igazgató – nem kell globális összeomlásra számítani a tőkepiacon, viszont a diverzifikáció továbbra is indokolt. A Brexit hatásaként az Allianz Global Investors számításai szerint 0,2 százalékos visszaesésre lehet számítani idén a globális gazdasági növekedésben, miközben az eurózóna teljesítménye 0,4, a brit gazdaságé pedig 1 százalékkal csökkenhet.

Az infláció ugyanakkor az olaj árának várható felpattanása miatt növekszik majd valamelyest: így erre az évre az USA-ban 1,2, Nagy-Britanniában 0,6, az eurózónában pedig 0,1 százalékos fogyasztói ár-növekedéssel számolnak a vagyonkezelő szakértői.

További élénkítés kell jöjjön

Ami az egyes térségekkel kapcsolatos várakozásokat illeti, Ocsenás Zoltán szerint az USA megítélése inkább semleges vagy pozitív. Itt persze lehet hatása az elnökválasztás eredményének: az előzetes felmérések azt mutatják, hogy Amerika piaci megítélését – illetve a növekedési kilátásokat - Trump győzelme inkább rontaná, míg Clintoné inkább javítaná.

Európában ugyanakkor számos körülmény látszik, ami befolyásolhatja a tőkepiacok teljesítményét: ilyen például a nem teljesítő hitelek problémája Olaszországban, a politikai kockázatok vagy éppen a bevándorlás kérdése.

A piacokon ugyanakkor az Allianz Global Investors szerint továbbra is kitart a likviditásbőség, miközben Japánban és az eurózónában kell további élénkítő lépésekre számítani. Ennek megfelelően az alacsony kötvényhozamok is fennmaradnak – figyelemre méltó, hogy az eurózónában kibocsátott államkötvények felének már negatív a hozama.

Az európai részvénypiacok ugyanakkor az elmúlt időszak jó teljesítménye mellett is vonzók maradnak, hiszen az alacsony hozamkörnyezetben a befektetők magasabb árszinteknél is hajlandók beszállni.

A Magyarországon is forgalmazott  Allianz Europe Equity Growth alap – hangsúlyozta Ocsenás Zoltán – részletes elemzésen alapuló részvénykiválasztást végez, úgy, hogy globálisan jelen lévő, de európai székhelyű vállalatok részvényeibe fektet, jellemzően 3-5 éves távra. A stratégia sikerességét bizonyítja, hogy 2003 májusa és 2016 júliusa között az Allianz portfóliója 13,82 százalékos, átlagos éves hozamot ért el, szemben a benchmarknak számító 7,5 százalékkal és az MSCI Europe index 6,93 százalékával.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Technikai elemzések

Közepes emelkedésből mínuszba váltott mind a három amerikai index, de azért...

38000 fölé tudott visszatérni a hazai index árfolyama szerdán.

Továbbra is a letörés irányába hajlik a gyógyszergyártó árfolyama.

A 11780 forintnál található sávtető jelent továbbra is masszív ellenállást a...

Továbbra is van némi tér a távközlési vállalat árfolyama számára az...

Alacsony forgalom mellett, de emelkedni tudott az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Te melyik Trader típus táborát erősíted? »