Hamarosan emelésre kényszerülhet az MNB

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők szerint a keddi kamatdöntő ülésen végrehajtott monetáris kiigazításokkal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lett a legenyhébb alapállású jegybank a közép- és kelt-európai EU-térségben. Egyes londoni elemzői vélemények szerint azonban az inflációs nyomás miatt később kamatemelés válhat szükségessé.

A csökkentés a megszüntetéssel egyenlő?

Tatha Ghose, a Commerzbank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza a keddi intézkedéseket értékelve kiemelte: az, hogy a monetáris tanács alig 75 milliárd forintban határozta meg a három hónapos jegybanki betéteszközben tárolható kereskedelmi banki likviditás plafonját, "szinte az eszköz megszüntetésével ér fel".

Ghose közölte: a Commerzbank ennél mérsékeltebb mennyiségi enyhítési lépéssel számolt a kamatdöntő ülés előtt, és nem szerepelt várakozásai között az sem, hogy az MNB csökkenti az egynapos jegybanki betéti rátát.

A monetáris tanács ennek a betéti eszköznek a kamatát 0,10 százalékponttal mínusz 0,15 százalékra csökkentette.

Ésszerű döntés volt?

A Commerzbank vezető londoni elemzője szerint azonban az MNB keddi lépései "tökéletesen ésszerűek" abban az esetben, ha az új inflációs várakozások valóra válnak a következő időszakban.

Az alapszintű inflációs pályák Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban egyaránt a helyi célszintek alatt járnak, és bár az idén gyorsult valamelyest az inflációs ütem, ezt azonban mindenekelőtt a nyersanyagárak és a belépő bázishatások okozták - fejtegette keddi értékelésében a Commerzbank londoni főközgazdásza.

Hozzátette: az EU-gazdaságok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát biztosító harmonizált fogyasztói árindexek (HICP) maginflációs szintű vizsgálata, valamint az éves szintű inflációs ráták kiszámítása az elmúlt hat hónap havi összevetésű inflációs ütemeiből azt mutatja, hogy a térség egyetlen gazdaságában sem várható az inflációs cél tartós elérése.

Marad az enyhítési alapállás?

A Commerzbank londoni elemzője szerint e forgatókönyv alapján vagy még további enyhítési lépések várhatók mindhárom térségi gazdaság jegybankja részéről, vagy az, hogy legalábbis fenntartják enyhítési alapállásukat.

Tatha Ghose szerint az MNB részéről éppen ez tapasztalható, és most már egyértelműen a magyar jegybanké a legenyhébb monetáris alapállás a térségben.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana a keddi kamatdöntő ülés intézkedéseit kommentálva kiemelte azt a véleményét, hogy jóllehet a monetáris tanács döntéseinek agresszivitása elmaradt a piaci várakozásoktól - a forint ezért erősödött az ülés után -, "egyértelműen indokolt azonban az óvatosság".

A Morgan Stanley vezető londoni elemzője szerint ugyanis az MNB enyhítő alapállása "kristálytisztán" érzékelhető az ülésről kiadott közleményből, és az is, hogy a magyar jegybank változatlanul érvényesíteni kívánja befolyását a likviditásra, a BUBOR-rátára és a hosszú távú hozamokra.

A leglazábbra törekednek?

Hacsak az infláció "nem szalad el" a célszinthez képest - ami valószínűtlen -, az MNB a lehető leghosszabb ideig a lehető leglazább monetáris kondíciók fenntartására fog törekedni - jósolta a Morgan Stanley londoni főközgazdásza.

Hozzátette: mindezek alapján az esélyek arra hajlanak, hogy az MNB további nem konvencionális eszközökkel végrehajtandó enyhítést alkalmaz a jelenlegi eszköztár - például a devizaswap-műveletek -, sőt akár új eszközök alkalmazásával.

Nőhet az inflációs ráta

Liam Carson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza az MNB monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése utáni értékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy az MNB várakozásánál magasabb lesz az inflációs ráta Magyarországon.

Carson úgy vélekedett, hogy a jegybanki előrejelzés nem veszi figyelembe az egyre szűkösebbé váló reálgazdasági kapacitásokat és a bérkiáramlás gyors növekedését.

A Capital Economics londoni elemzője kiemelte, hogy a magánszektorban mért 13,5 százalékos éves összevetésű béremelkedés több mint egy évtizede a leggyorsabb.

Carson szerint valószínű, hogy ez a következő negyedévekben a fogyasztói árindexre ható felhajtóerő markáns erősödéséhez vezet.

Az elemző közölte: a Capital Economics 2018-ra az MNB várakozásánál jóval magasabb, 3,8 százalékos átlagos inflációt vár Magyarországon. Carson szerint mindez azzal a kockázattal jár, hogy az MNB később agresszív kamatemelésekre kényszerülhet.

Elemzői vélemény: nem robbantott nagyot a jegybank
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az előzetes várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal, -0,15 százalékra csökkentette a betéti kamatrátát, a háromhónapos betéti eszköz maximális állományát a negyedik negyedévre vonatkozóan 75 milliárd forintban állapította meg, amely 225 milliárd forintos csökkentés. Ez a várt 150 milliárd forintnál jelentősen több - írja elemzésében az Equilor.

Hirdetés
Energetika

Novemberben részvényfelosztásról döntött az ALTEO közgyűlése, de az...

Technikai elemzések

A héten kamatdöntés Amerikában, ez az utolsó ez évi momentum, ami még...

Nem maradt a hazai indexszel a csütörtöki lendület, a hét zárásaképp csak...

6500 forintnál oldalazik kitartóan a gyógyszergyártó árfolyama.

470-hez tapadt a pénteki kereskedés folyamán is a távközlési vállalat árfolyama.

Felpattanását követően akadt meg a bankpapír emelkedése.

Emelkedve indult az olajvállalat árfolyamának kereskedése pénteken.

Hirdetés
OpcioGuru

Utóbbi időben elég sokat lehetett olvasni a Bitcoin futures bevezetésről, ami...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csak okosan a hitelekkel a karácsonyi szezonban! »

ALTEO 695 (-0,57 ) ALTERA 3952 (2,73 ) ANY 1325 (0,38 ) APPENINN 699 (-4,25 ) BIF 1555 (-3,24 ) CIGPANNONIA 358 (5,60 ) CSEPEL 1000 (-0,50 ) Duna House A 3520 (1,94 ) ELMU 25100 (2,03 ) EMASZ 22310 (-0,20 ) ENEFI 226 (-3,00 ) ESTMEDIA 47 (-2,08 ) FHB 718 (1,13 ) FORRAS/OE 1051 (-11,68 ) FORRAS/T 1200 (19,40 ) FUTURAQUA 51 (-3,77 ) GSPARK 3600 (-0,96 ) KONZUM 3140 (-3,09 ) KULCSSOFT 870 (2,35 ) MASTERPLAST 574 (-0,69 ) MOL 2996 (-1,80 ) NUTEX 72 (-2,70 ) OPUS 634 (-3,06 ) OTP 10070 (-0,05 ) OTT1 277 (-1,07 ) PANNERGY 514 (-0,58 ) RABA 1240 (-0,80 ) RICHTER 6432 (-0,88 ) SET Group 106 (0,95 ) WABERERS 4900 (2,08 )