Lustán elnyúlhat az amerikai kamatemelési ciklus

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az infláció tükrében egyre távolabbra árazhatja a piac a tengerentúli kamatemeléseket.

Ma startol a tengerentúli gyorsjelentési szezon pénzügyi szekciója. Ám ma délután inflációs adatok is érkeznek érkeznek az Egyesült Államokból, ami a kamatemelési várakozások miatt érdekes.

Gyengülhet a dollár

Az elmúlt időszakban számos, a várakozásoktól elmaradó gazdasági adat érkezett, így a befektetők kiemelten figyelik a pénteki adatsort – mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Hozzátéve: a fogyasztói árindex a várakozások szerint – éves összevetésben – 1,7 százalékkal emelkedhetett júniusban, s a maginfláció is 1,7 százalékos lehet.

Amennyiben az érkező adatok a vártnál alacsonyabbak lesznek, úgy kérdésessé válhat a Fed tervezett kamatpályájának - az idei évben még egy kamatemelés - fenntarthatósága, ez esetben dollárgyengülésre számíthatunk.

Arról sem szabad elfeledkezni – folytatta Varga Zoltán, hogy Janet Yellen Fed-elnök a kongresszus előtt elmondta, csak átmenetinek, egyszeri hatásoktól vezéreltnek tartja az infláció megtorpanását. Emellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kamatdöntés csak 5 hónap múlva esedékes, vagyis egy nyári inflációs adat miatt aligha halasztják el.

Nem is az idei emelés kérdéses

Nem a Fed által hivatalosan figyelt inflációs adat érkezik ma, bár a két fogyasztói kosár csak a súlyozásában tér el egymástól - mondta Blahó Levente, a Raiffeisne elemzője. Ezért szerinte is távolabbra árazódnak a Fed jövőbeni kamatemelései, ha a várakozásoknál jobban csökken az inflációs mutató.

Mint mondta, nem is a Fed decemberi kamatemelése kérdéses, sokkal inkább az, hogy a korábban 2018-2019-re prognosztizált 3-3 kamatemelés ütemterve tartható lesz-e. Pláne, hogy Janet Yellen mandátuma februárban lejár.

Hirdetés
Technikai elemzések

Mérsékelt csütörtöki gyengülés után pénteken ismét ellenállásai felé...

Ami nagyon, de nagyon fura, hogy miközben kezd helyreállni a rend a világ...

Hiába feszült neki a 39000-es szintnek a hazai index csütörtökön.

Jelentős emelkedéssel kezdte korrigálni a megelőző napok zuhanását a...

Kezdeti erősödést követően forgalommal vett fordulatot a bankpapír.

Nem tudott hosszú időre elszakadni a 460-as szinttől a távközlési vállalat...

Nem tudott tartósan kilépni korrekciós trendjéből az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Amerikai állampapírokból tartott Kína nagybevásárlást »