MNB: a lazítás volt a cél

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A monetáris tanács keddi döntéseinek célja az volt, hogy helyreállítsák a laza monetáris kondíciókat - hangsúlyozta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden Budapesten, a jegybank háttérbeszélgetésén.

 Az alelnök kiemelte: az MNB azt szeretné elérni, hogy a bankközi kamatláb és a hosszabb futamidejű állampapírok piaci hozamai mérséklődjenek, és ez végső soron a hitelkamatok csökkenését eredményezze.

Növelik a swapeszközök állományát

Az alapkamat 0,90 százalékos szintjén ugyan a monetáris tanács nem változtatott, de az egynapos jegybanki betét kamatát 10 bázisponttal mínusz 0,15 százalékra csökkentette, 75 milliárd forintban korlátozta a három hónapos jegybanki betét év végétől fennálló állományát és jelezte, hogy növelik a swapeszközök állományát.

Megjegyezték azt is, a külső környezet továbbra is lefelé mutató inflációs kockázatot hordoz, ezért az inflációs cél fenntartható eléréséhez mind az alapkamat, mind a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges.

A monetáris tanács kiemelt figyelemmel követi az inflációt övező kockázatokat, valamint a monetáris kondíciók alakulását és kész további nem hagyományos, célzott eszközökön keresztül lazítani azokat.

További lazítás várható

A jegybank alelnöke hangsúlyozta: a kamatcsere eszközök állományát tovább növelik az állampapírok hozamgörbéje hosszú végének leszorítására és a jegybank kész további nem hagyományos, célzott eszközökön keresztül lazítani a monetáris feltételeken.

Nagy Márton kiemelte: az MNB azt szeretné elérni, hogy az egynapos betéti kamathoz minél hamarabb közeledjen a rövid futamidejű papírok hozamgörbéje, és később a hosszú futamidejű papírok hozama is csökkenjen.

Az MNB alelnöke rámutatott: előzőleg a három hónapos jegybanki betétből a likviditás kiszorításával érte el a jegybank azt, hogy a BUBOR (a bankközi kamatláb) az egynapos betéti kamathoz közelítsen. A likviditás kiszorítással a rövid hozamokat csökkenteni tudta az MNB, a hosszú futamidejű állampapírok hozamaira azonban kevésbé hatott a monetáris lazítás.

Azonnali reakció?

Kifejtette: a monetáris politika a referencia kamatokra van hatással, és ezen keresztül a hitelkamatok is csökkennek. A referenciahozam és a hitelkamat között felár van, ami az elmúlt egy évben nem változott, így a hitelkamatok követték a BUBOR alakulását.

A várakozások alapján a hozamgörbe rövid oldala szinte azonnal reagál a jegybanki lépésekre - tette hozzá.

Nagy Márton kérdésnek nevezte, hogy a monetáris lazítás hogyan hat majd a hozamgörbe hosszú végére, a jegybank várakozásai szerint ugyanis az egynapos betét kamatának csökkentése a hosszabb futamidejű állampapírok hozamára is csökkentő hatással lehet.

Elemzői vélemény: nem robbantott nagyot a jegybank
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az előzetes várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal, -0,15 százalékra csökkentette a betéti kamatrátát, a háromhónapos betéti eszköz maximális állományát a negyedik negyedévre vonatkozóan 75 milliárd forintban állapította meg, amely 225 milliárd forintos csökkentés. Ez a várt 150 milliárd forintnál jelentősen több - írja elemzésében az Equilor.

Hirdetés
Technikai elemzések

Elég ijesztőt esett tegnap az amerikai DOW 30 index, aminek 254 pontot...

Korábban letört trendvonala tartotta vissza az emelkedéstől a hazai indexet.

A 6000-es szint alatt akadt el a gyógyszergyártó árfolyama az elmúlt napokban.

Mindenkori csúcsa közeléből fordult lefelé a bankpapír.

Nem tudta legyűrni kedden sem 200 napos mozgóátlagát a távközlési vállalat...

Korábban letört támaszaitól fordult vissza az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Milliárdokkal nőtt a magyar lakosság vagyona »

ANY 1390 (0,36 ) APPENINN 693 (-1,00 ) CIGPANNONIA 435 (-2,25 ) GSPARK 3630 (-0,82 ) KONZUM 3100 (-0,80 ) MTELEKOM 468 (-0,11 ) NORDTELEKOM 45 (-1,74 ) OPUS 626 (-0,79 ) OTP 11400 (-0,09 ) OTT1 249 (-0,40 ) SET Group 210 (-3,67 )