Nyugodt, jó hangulatú héten van túl a vén kontinens

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Ilyen volt Európa hete a Raiffeisen elemzése alapján.

Segítség az EKB-nak

Nem túl sok adat volt a héten. Szerdán megjelent a májusi ipari termelési statisztika, amely szerint a szektor kibocsátása havi alapon 1,3 százalékkal, így pedig éves szinten 4 százalékkal emelkedett. Mindkét adat meghaladta a várakozásokat, és csupán az okozott kisebb csalódást, hogy a korábbi adatok némileg lefelé módosultak.

Áprilisban havi szinten 0,5 helyett csupán 0,3 százalékkal, éves szinten pedig nem 1,4, hanem csak 1,2 százalékkal nőtt a kibocsátás. A májusi javulás azonban ennek tükrében még markánsabb az előző hónaphoz képest. A piaci konszenzus a havi változásra 1, az évesre 3,5 százalék volt.

A kedvező adatok mindenképpen segítséget jelentenek az EKB számára, hiszen a gyenge inflációs dinamika mellett fogódzót adhat abban a kérdésben, hogy akkor végül is miért kell már kifelé kacsintgatnia a központi banknak a piacról (azaz a mennyiségi lazítási programból). Jövő héten ülésezik az EKB és a legvalószínűbb az, hogy egyelőre nem tesznek semmit a QE kivonását illetően, hanem majd csak ősszel, valamikor ősz elején jelentik be a QE további kivonását, ami persze több formában is érkezhet.

Jó hangulat

Összességében ezt a hetet illetően, ilyen kevés adat mellett is jó hangulat volt a piacokon. A legtöbb index bő 1 százalékos emelkedéssel zárt, ráadásul az olasz 2 százalékos pluszban végzett, ami a kockázati étvágy megítélése szempontjából nagyon nem mindegy.

A kockázatvállalás erősödése az állampapírok piacán is látszik. A német és a lett papírokat leszámítva szinte minden hozama süllyedt a héten. Legtöbbet a 10 éves szegmensben a görög (8bp-tal 5,28 százalékra). Azért annyiban érdekes, hogy a mezőny közepén a centrum hozamok kicsivel többet jöttek le, mint a periféria, ez pedig azt jelenti, hogy vagy nem volt semmi séma, vagy azért egy kissé óvatosabb volt a perifériával a piac.

A szpredek a kritikus papíroknál (olasz, spanyol) azért szűkültek. Az euró a héten tovább erősödött, pontosabban kedd este nagyon magára talált, amely előnyt máig sikerült is megtartania.

Összességében a jövő heti EKB ülésen kívül még a végleges inflációs adatok lesznek fontosak, amelyek egyébként a várakozások szerint még gyengébb képet is festhetnek júniusra, mint amit az előzetes adatokból láttunk. A fő szám nem 1,4, hanem csak 1,3% lehetett. Igaz a mag már 1 százalék feletti (1,1 százalékos).

Hirdetés
Forex mazsoláknak

Mik voltak a főbb szempontok? A keresés végére több is volt, de a kezdeti...

Technikai elemzések

Bearish irányba hajló momentum mellett fordult rá a pénteki...

Tegnap minimális mínuszban zártak az amerikai tőzsdék, miközben a német...

Az OTP-vel együtt felgyorsult a hazai index esése is.

Sértetlen maradt a gyógyszergyártó árfolyamának támasza.

Támasza alá ütötték vissza a bankpapírt lokális csúcsától.

470 fölött kapaszkodik a távközlési vállalat árfolyama.

Se a 21500-as támaszát, se 50 napos mozgóátlagát nem veszélyeztette érdemben...

Hirdetés
OpcioGuru

A legtöbben a biztosat keresik az életük minden területén. Emiatt nagyon sok...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Gyengélkedik New York »