Nyugodt, jó hangulatú héten van túl a vén kontinens

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Ilyen volt Európa hete a Raiffeisen elemzése alapján.

Segítség az EKB-nak

Nem túl sok adat volt a héten. Szerdán megjelent a májusi ipari termelési statisztika, amely szerint a szektor kibocsátása havi alapon 1,3 százalékkal, így pedig éves szinten 4 százalékkal emelkedett. Mindkét adat meghaladta a várakozásokat, és csupán az okozott kisebb csalódást, hogy a korábbi adatok némileg lefelé módosultak.

Áprilisban havi szinten 0,5 helyett csupán 0,3 százalékkal, éves szinten pedig nem 1,4, hanem csak 1,2 százalékkal nőtt a kibocsátás. A májusi javulás azonban ennek tükrében még markánsabb az előző hónaphoz képest. A piaci konszenzus a havi változásra 1, az évesre 3,5 százalék volt.

A kedvező adatok mindenképpen segítséget jelentenek az EKB számára, hiszen a gyenge inflációs dinamika mellett fogódzót adhat abban a kérdésben, hogy akkor végül is miért kell már kifelé kacsintgatnia a központi banknak a piacról (azaz a mennyiségi lazítási programból). Jövő héten ülésezik az EKB és a legvalószínűbb az, hogy egyelőre nem tesznek semmit a QE kivonását illetően, hanem majd csak ősszel, valamikor ősz elején jelentik be a QE további kivonását, ami persze több formában is érkezhet.

Jó hangulat

Összességében ezt a hetet illetően, ilyen kevés adat mellett is jó hangulat volt a piacokon. A legtöbb index bő 1 százalékos emelkedéssel zárt, ráadásul az olasz 2 százalékos pluszban végzett, ami a kockázati étvágy megítélése szempontjából nagyon nem mindegy.

A kockázatvállalás erősödése az állampapírok piacán is látszik. A német és a lett papírokat leszámítva szinte minden hozama süllyedt a héten. Legtöbbet a 10 éves szegmensben a görög (8bp-tal 5,28 százalékra). Azért annyiban érdekes, hogy a mezőny közepén a centrum hozamok kicsivel többet jöttek le, mint a periféria, ez pedig azt jelenti, hogy vagy nem volt semmi séma, vagy azért egy kissé óvatosabb volt a perifériával a piac.

A szpredek a kritikus papíroknál (olasz, spanyol) azért szűkültek. Az euró a héten tovább erősödött, pontosabban kedd este nagyon magára talált, amely előnyt máig sikerült is megtartania.

Összességében a jövő heti EKB ülésen kívül még a végleges inflációs adatok lesznek fontosak, amelyek egyébként a várakozások szerint még gyengébb képet is festhetnek júniusra, mint amit az előzetes adatokból láttunk. A fő szám nem 1,4, hanem csak 1,3% lehetett. Igaz a mag már 1 százalék feletti (1,1 százalékos).

Hirdetés
Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Technikai elemzések

Ismét 13000 fölötti értékeken a német index.

Megijedtünk, de nem jött folytatás, egyelőre stabilan tartották magukat a...

Mérsékelt emelkedéssel kapaszkodott felfelé a hazai index.

Nem szakadt el a 7000 forintos szinttől hétfőn sem a gyógyszergyártó árfolyama.

Tovább kapaszkodik a 10000 forintos lélektani szintbe a bankpapír.

A 470-es szint elesésének megerősítésével folytathatja a gyengélkedést a...

Tovább távolodott fontos támaszától az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

22 évesen azon gondolkodtam, hogy milyen állást vállaljak, hol töltsek el...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Napenergia projekteket indít az Alteo »