Szigorítana a brit jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A várakozásoknak megfelelően nem hajtott végre újabb kamatemelést idei első kamatdöntő ülésén a Bank of England monetáris tanácsa. A testület ugyanakkor a kamatdöntéssel egy időben kiadott új inflációs jelentésben egyenes utalást tett arra, hogy a brit gazdaságra is ható robusztus külső növekedési környezetben az eddig vártnál előbb és nagyobb mértékben emelkedhet az irányadó ráta.

Novemberben jubileumi emelés volt

A brit jegybank tavaly novemberben, tíz év után először emelt kamatot, 0,25 százalékponttal a jelenleg is érvényes 0,50 százalékra növelve az irányadó rátát. A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott, a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert népszavazás sokkjának hatására a bank 2016 augusztusban még 0,25 százalékponttal, a novemberi emelésig érvényben tartott 0,25 százalékra - az 1694-ben alapított Bank of England eddigi történetének mélységi kamatrekordjára - csökkentette irányadó rátáját.

A brit jegybank emellett 435 milliárd fontra (több mint 155 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot is meghirdetett befektetési besorolású vállalati kötvényekre.

A februári kamatdöntő értekezletről csütörtökön kiadott közlemény szerint a Bank of England monetáris testülete egyhangúlag a novemberben meghatározott alapkamat fenntartására voksolt, és az eszközvásárlási programok keretét is egyhangú döntéssel változatlanul hagyta.

Ez történt 2007-ben

A Bank of England a tavaly novemberi kamatemelés előtt 2007 júliusában emelte alapkamatát. E lépés után a brit jegybanki alapkamat 5,75 százalékon tetőzött, vagyis a jelenlegi 0,50 százalékos kamat a legutóbbi csúcsszintnek kevesebb mint a tizede. A mostani kamatdöntő értekezlet eredményének bejelentésével egy időben kiadott új negyedéves inflációs jelentésben ugyanakkor a brit jegybank hangsúlyozta, hogy a világgazdaság növekedési üteme hét éve nem volt olyan gyors, mint most, és ez a brit gazdaság teljesítményét is élénkíti.

A Bank of England ennek alapján a brit hazai össztermék (GDP) idei növekedésére adott előrejelzését a tavaly novemberi inflációs jelentésben szereplő 1,5 százalékról 1,7 százalékra, jövő évi növekedési becslését 1,7 százalékról 1,8 százalékra javította. A jegybank véleménye szerint a robusztus külső növekedési környezet mellett a brit bérkiáramlás várhatóan gyorsuló üteme is további felhajtóerőt ad a brit gazdaságnak.

Mindezek figyelembevételével Bank of England monetáris tanácsa közölte, hogy megítélése szerint a monetáris politikát az előző inflációs jelentésben valószínűsítettnél "valamivel hamarabb és valamivel nagyobb mértékben" kell majd szigorítani. A novemberi inflációs jelentés háromévi távlatban két további, egyenként 0,25 százalékpontos jegybanki kamatemelés lehetőségére tett utalást.

Lassulás

A monetáris testület a csütörtöki új inflációs jelentésben hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a prognózisok javításban fontos tényező volt a széles bázisú globális keresletből a brit gazdaságra háruló kedvező hatás, tekintettel a brit EU-tagság megszűnése körüli bizonytalanságokra.

A Bank of England kiemelte, hogy a 2016-os EU-népszavazás óta a brit gazdaság növekedése a hét legnagyobb fejlett ipari gazdaság (G7) mezőnyén belül az utolsó helyre lassult, jóllehet korábban az első helyen állt, és ugyanez a "leválási folyamat" figyelhető meg az üzleti szektor beruházási értékének növekedési ütemében is.

Paul Hollingsworth, az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó közgazdásza a Bank of England csütörtöki inflációs jelentését értékelő kommentárjában közölte: a cég olvasata szerint a Bank of England monetáris tanácsa előkészítette a terepet a májusi újabb kamatemeléshez. A Capital Economics előrejelzése szerint a brit jegybank az idén még két további kamatemelést is végrehajt, és 1,25 százalékos alapkamattal zárja az évet.

Hirdetés
Technikai elemzések

Vegyes zárás, de esésről nem igazán lehet beszámolni. Az amerikai piacokon...

Korábban letört trendvonalára tudott zárni a hazai index.

Tovább tudott emelkedni korrekciós szintjei felé a gyógyszergyártó árfolyama.

Kitörés is követheti az erős pénteki teljesítményt a bankpapírnál.

Tovább próbálkozott a 460-as szinttől érkező felpattanással a távközlési...

Letört támaszai alatt maradt az olajvállalat árfolyama.

Mérsékelt csütörtöki gyengülés után pénteken ismét ellenállásai felé...

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Brexit: képtelenség, amit a brit kormány akar »