A szenátus bejelentése után megzuhant New York

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jelentősen csökkentek az irányadó indexek a New York-i tőzsdén csütörtökön azon aggodalmak miatt, hogy a társasági adó tervezett csökkentése egy év késedelmet szenvedhet.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 101,42 ponttal, 0,43 százalékkal 23 461,94 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 9,76 ponttal, 0,38 százalékkal esett, és 2584,62 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 39,07 ponttal, 0,58 százalékkal lett kevesebb, és 6750,05 ponton zárt.

Rossz híreket kaptak a befektetők

Napi mélypontján a Dow Jones több mint 250 pontos, 1,08 százalékos mínuszban járt, miután Bill Cassidy, a szenátus pénzügyi bizottságának tagja közölte, hogy a szenátusi javaslat szerint a társasági adót csak 2019-től csökkentenék 20 százalékra a jelenlegi 35 százalékról. A halasztás ellentétben áll a képviselőházban alakuló törvényjavaslat tartalmával és Donald Trump elnök ígéretével.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter csütörtökön egy beszédében megerősítette, hogy az elnök azt szeretné, ha már jövőre csökkenne a társasági adó, de nyitva hagyta a kaput a halasztás előtt.

"Nyilvánvaló, hogy az azonnali hatály jobb mint az egy év, de egy év jobb mint egy még hosszabb idő" - mondta.

Mi a megoldás?

Számítások szerint az egyéves halasztás legalább 100 milliárd dollárt vagy még annál is többet jelentene a költségvetés bevételeiben. Ugyanakkor arra ösztönözhetné a vállalatokat, hogy várjanak külföldre telepített székhelyük hazahozatalával vagy amerikai befektetéseikkel.

A kedvezőtlen hatásokat a szenátus azzal védené ki, hogy lehetővé tenné, hogy a vállalatok tőkebefektetéseik értékét vonják le jövő évi adójukból.

Az S&P 500 indexet alkotó tizenegy szektor mindegyikének esett az almutatója, a legnagyobb mértékben, 1,88 százalékkal a technológiai ágazaté. Idén a technológiai cégek árfolyama emelkedett legnagyobb mértékben, 37 százalékkal.

Deviza- és árupiac

A dollár ugyancsak gyengült az adóreform körüli bizonytalanságok miatt. Az euróhoz képest 0,45 százalékot, a jenhez képest 0,57 százalékot veszített értékéből az amerikai deviza. A dollár hat főbb devizához viszonyított értékét tükröző mutató, a dollárindex 0,41 százalékkal 94,48 pontra esett.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,23 százalékkal, 1286,80 dollárra emelkedett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik a kitermeléscsökkentések és a szaúdi belpolitikai bizonytalanságok hatására.

A legközelebbi, januári határidős jegyzésben a Brent 0,83 százalékos pluszban, 64,02 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,79 százalékos nyereségben, 57,26 dolláron forgott.

Hirdetés
Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Technikai elemzések

Az elmúlt egy hónapban kialakított fej-vállak alakzat letörésével folytatódna...

Esés jellemzi az elmúlt napokban az összes meghatározó piacunkat. Kulcs...

Újabb napot sikerült emelkedéssel töltenie a hazai indexnek, miután sikeresen...

Pénteken is megjelentek az eladók a 7000 forintos érték fölött.

10000 forintnál talált kapaszkodót az elmúlt két kereskedési napban a bankpapír.

Nem tud elszakadni a 470 forintos zónától a távközlési vállalat árfolyama.

Korrekciója után kapott erőre ismét az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

22 évesen azon gondolkodtam, hogy milyen állást vállaljak, hol töltsek el...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Új rekordon a bitcoin árfolyama »