A szenátus bejelentése után megzuhant New York

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jelentősen csökkentek az irányadó indexek a New York-i tőzsdén csütörtökön azon aggodalmak miatt, hogy a társasági adó tervezett csökkentése egy év késedelmet szenvedhet.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 101,42 ponttal, 0,43 százalékkal 23 461,94 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 9,76 ponttal, 0,38 százalékkal esett, és 2584,62 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 39,07 ponttal, 0,58 százalékkal lett kevesebb, és 6750,05 ponton zárt.

Rossz híreket kaptak a befektetők

Napi mélypontján a Dow Jones több mint 250 pontos, 1,08 százalékos mínuszban járt, miután Bill Cassidy, a szenátus pénzügyi bizottságának tagja közölte, hogy a szenátusi javaslat szerint a társasági adót csak 2019-től csökkentenék 20 százalékra a jelenlegi 35 százalékról. A halasztás ellentétben áll a képviselőházban alakuló törvényjavaslat tartalmával és Donald Trump elnök ígéretével.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter csütörtökön egy beszédében megerősítette, hogy az elnök azt szeretné, ha már jövőre csökkenne a társasági adó, de nyitva hagyta a kaput a halasztás előtt.

"Nyilvánvaló, hogy az azonnali hatály jobb mint az egy év, de egy év jobb mint egy még hosszabb idő" - mondta.

Mi a megoldás?

Számítások szerint az egyéves halasztás legalább 100 milliárd dollárt vagy még annál is többet jelentene a költségvetés bevételeiben. Ugyanakkor arra ösztönözhetné a vállalatokat, hogy várjanak külföldre telepített székhelyük hazahozatalával vagy amerikai befektetéseikkel.

A kedvezőtlen hatásokat a szenátus azzal védené ki, hogy lehetővé tenné, hogy a vállalatok tőkebefektetéseik értékét vonják le jövő évi adójukból.

Az S&P 500 indexet alkotó tizenegy szektor mindegyikének esett az almutatója, a legnagyobb mértékben, 1,88 százalékkal a technológiai ágazaté. Idén a technológiai cégek árfolyama emelkedett legnagyobb mértékben, 37 százalékkal.

Deviza- és árupiac

A dollár ugyancsak gyengült az adóreform körüli bizonytalanságok miatt. Az euróhoz képest 0,45 százalékot, a jenhez képest 0,57 százalékot veszített értékéből az amerikai deviza. A dollár hat főbb devizához viszonyított értékét tükröző mutató, a dollárindex 0,41 százalékkal 94,48 pontra esett.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,23 százalékkal, 1286,80 dollárra emelkedett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik a kitermeléscsökkentések és a szaúdi belpolitikai bizonytalanságok hatására.

A legközelebbi, januári határidős jegyzésben a Brent 0,83 százalékos pluszban, 64,02 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,79 százalékos nyereségben, 57,26 dolláron forgott.

Hirdetés
Technikai elemzések

A menetrend alapján a letört csökkenő trendvonal visszatesztelése után lefelé...

Pihenőt tartott a szerdai emelkedést követően a gyógyszergyártó árfolyama.

Mérsékelt gyengüléssel távolodott csúcsától a bankpapír.

A 460-as zónára került nyomás a csütörtöki kereskedésben a távközlési...

2830 forintnál található mankójának letörése után nyílhat ki az út lefelé az...

Hirdetés
OpcioGuru

Sokszor írtam már gyanús, bennfentes opciós tranzakciókról, de kevés esetben...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem telt túl jól a hét a BÉT-en »