Amerikában most a warrant a menő

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

4000 százalékos profitot realizálhattak a Bank of America warrantok tulajdonosai.

Nagyot kaszálhatnak azok a Bank of America warrant tulajdonosok, akik az elmúlt években a csupán néhány centet érő értékpapírból bevásároltak.

Nem vicc, 4000 százalék!

Az idén október 28-án lejáró amerikai típusú (vagyis a lejáratig bármikor lehívható) opciós utalvány értéke pénteken elérte az opcióban szereplő 30,79 dolláros kötési árat, így a tulajdonosoknak megnyílt a lehetőségük, hogy lejárat előtt lehívják jogukat és learassák az akár 4000 százalékos nyereségüket a pozíción – mondta Bukta Gábor, az Equilor elemzője.

A kormány eladta

A 2008-2009-es válság derekán a BoA a kormánynak bocsátotta ki a TARP "A" és "B" nevű warrantokat, melyre azért volt szükség, hogy az inszolvens bank likviditási helyzetét stabilizálják és feltőkésítsék – folytatta. Mivel néhány évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlen volt, hogy ilyen magasságokba fog emelkedni az árfolyam, az amerikai kormány a piacon értékesítette ezeket a papírokat, melyet elsősorban hedge fundok vásároltak fel.

A 2016 augusztusában látott 7 centes legalacsonyabb árról péntekig egészen 2,86 dollárra emelkedett egy warrant ára, így jelentős profittal zárhatják pozíciójukat a tulajdonosok – tette hozzá.

Mi is az a warrant?

A warrant (opciós utalvány) egy olyan speciális termék, amely egy vállalat által saját (újonnan kibocsátott) részvényre kiírt vételi opciót testesít meg - magyarázta Bukta Gábor. A warrantnak a call opcióhoz hasonlóan akkor van értéke, ha a kötési ár felett van az azonnali árfolyam.

Létezik belőle amerikai és európai típusú opció is. Ez azt jelenti, hogy az amerikai típusú opció esetében a lejárat előtt is le lehet hívni a warrantot, európai típusú opció esetében viszont csak a lejáratkor.

A warrant lehívása a részvények hígulásához vezet. Ez annak tudható, hogy a vállalat arra vállal kötelezettséget, hogy amennyiben lehívásra kerül a warrant, a vállalat új részvényeket bocsát ki. Ennek következtében mind a részvények darabszáma, mind a közkézhányad megnövekszik a piacon, ez pedig a részvény árfolyamára kedvezőtlenül hat, hiszen a részvények száma növekszik, míg a vállalat értéke változatlan marad.

Hirdetés
Technikai elemzések

Amerika hiányában az európai és ázsiai piacok sem tudtak forgalmat produkálni...

A visszatesztelt trendvonallal már nem bírt a hazai index hétfőn.

Mérsékelt gyengüléssel torpant meg a gyógyszergyártó árfolyama az elmúlt...

Nem tudott új csúcsra emelkedni a pénteki teljesítmény után a bankpapír.

Szép emelkedést tudott bemutatni hétfőn a távközlési vállalat árfolyama.

Trendvonala és 200 napos mozgóátlaga alatt keresi az irányt az olajvállalat...

Mérsékelt csütörtöki gyengülés után pénteken ismét ellenállásai felé...

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Zombicégek alkonya »