Bízik a tőzsdefejlesztésben az Appeninn

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Jelentősen növelte hatékonyságát és eredményét az idei első negyedévben a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett, ingatlanbefektetéseket kezelő Appeninn Nyrt., miután adózás előtti eredménye 254 ezer euróra emelkedett. A társaság célja, hogy a magyar tőzsde által nyújtott forrásbevonási lehetőségekre alapozott növekedéssel akár megduplázza kezelt ingatlanportfoliójának méretét.

Javítottak a hatékonyságon

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett Appeninn Nyrt. 2016. első negyedéves adózás előtti eredménye 254 ezer euróra (+5,8 százalék), míg adózott nyeresége 229 ezer euróra nőtt a tavalyi 83 ezer euróról.

A stabil működést és eredményjavulást a vállalat elsősorban a működési hatékonyság javulásával, a társaság által fizetett kamatterhek jelentős csökkenésével érte el. Az ingatlanbefektetéseket kezelő Appeninn csoport által kezelt ingatlanok kihasználtsága továbbra is kiugróan magas, 95 százalék feletti, mely jelentősen meghaladja a piaci átlagot.

Átstrukturált hitelek

A társaság által fizetett kamatköltségek jelentősen, 38 százalékkal mérséklődtek az idei év első negyedévében. A csökkenés hátterében az áll, hogy az Appeninn múlt év végén kedvező feltételekkel váltotta euró alapúra hitelportfóliójának utolsó svájci frank hitelét, miután 5,5 millió euró összegű hitelmegállapodást kötött projekthitelének refinanszírozására, amelyhez a társaság 1,5 millió euró saját forrásához további 1,5 millió euró önerőt biztosítottak a cégcsoport fő tulajdonosai, részben a társaság tavaly szeptemberben lezárt kötvénykibocsátásának keretében.

A hitelátstrukturálás 6,5 millió euróval csökkentette a vállalat banki hitelállományát, melynek köszönhetően a vállalat adósságszolgálata idén legalább 650 ezer euró összeggel csökken. Az első negyedéves számok alapján az igazgatóság fenntartja tervét, mely szerint az Appeninn idei eredménye után akár osztalékot is fizethet.

Mik a tervek 2016-ban?

A vállalat 2016-ban további dinamikus növekedést, ingatlanok, valamint ingatlanokat kezelő projektek (vállalatok) vásárlását tervezi, ezzel tovább növelve nyereségtermelő képességét. Székely Gábor, az Appeninn Nyrt. operatív igazgatója szerint az ingatlanportfolió bővítése során továbbra is a részvényesi értékteremtés áll a fókuszban.

A vállalat célja, hogy az újabb akvizíciókat és a növekedést a tőkepiac által nyújtott forrásbevonási lehetőségekre alapozza, melynek köszönhetően az Appeninn a kezelt ingatlanportfoliójának méretét akár megduplázza. Az Appeninn menedzsmentje komoly reményeket fűz a Budapesti Értéktőzsde új stratégiájához, melynek egyik fő célja, a vállalatok tőzsdei forrásbevonásának ösztönzése egybevág az Appeninn terveivel is.

A társaság operatív igazgatója szerint a tőzsde fellendülése és az ingatlanpiac növekedése a befektetők érdeklődését olyan vállalatok irányába is fordíthatja, melyek a tőzsdén keresztül biztosítanak hozzáférési lehetőséget az ingatlanpiachoz kapcsolódó befektetésekhez.

Tőkeemelésről döntöttek

Az Appeninn igazgatósága az év első felében a növekedést biztosító projektek felkutatására és előkészítésére, valamint a vállalat tőkeszerkezetének további optimalizálására fókuszál.

Ennek keretében az első negyedév lezárását követően 330 millió forinttal emelte meg a társaság alaptőkéjét, melynek forrása az Appeninn által tavaly kibocsátott 900 ezer euró értékű kötvény és két új ingatlan volt, melynek következtében a társaság saját tőkéje 693 millió forinttal emelkedett.

Hirdetés
Technikai elemzések

Nem volt ereje a német indexnek a 300 pontos sávjából történő kilépésre.

Megtörtént a kamatemelés Amerikában, de a piacok óriási reakciót nem...

Távolodni tudott közeli támaszától a hazai index.

Nem esett el a gyógyszergyártó árfolyamának kritikus támasza.

50 napos mozgóátlagának átlépésével célozhatja ismét csúcsait a bankpapír.

470 körül kialakított sávjából tört le a távközlési vállalat árfolyama.

Távolodott kritikus támaszától az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Olyan sokszor merült már fel ez a téma a belső fórumon, hogy megérett az idő...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az Opus bevásárolta magát egy erőműbe »