Biztatóan kezdett New York

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szünnap után erősödéssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapír-piacokon.

Szünnap után erősödéssel nyitott a piac

A pénteki piaci kezdést megelőző utolsó - szerdai - kereskedés vegyes zárást, a Wall Street indexeinek a csökkenését és szerény emelkedéssel a Nasdaq Composite index újabb rekordját hozta. Pénteken a DJIA-30 index 0,11 százalék, az S&P-500 0,20 index százalék, a Nasdaq Composite pedig 0,15 százalék emelkedéssel indult neki a rövidített kereskedési napnak.

A befektetők figyelmének a középpontjában pénteken néhány makrogazdasági mutató, a novemberi beszerzésimenedzser-indexek mellett elsősorban a "fekete pénteki" kiskereskedelmi forgalom lesz. A harmadik negyedéves tőzsdei eredmény beszámoló szezonnak gyakorlatilag már vége, piacmozgató vállalati adatok nem várhatók pénteken. Az elnök által az amerikai polgároknak karácsonyi ajándékként beígért "hatalmas adócsökkentés" azonban továbbra is foglalkoztatja a piacot.

A Wall Street szakértői szerint azonban az év vége előtt ennek a véghezvitele legalábbis kétséges. Az olajár, és ezzel együtt az energiaipari részvények árfolyama is emelkedett. Az amerikai WTI nyersolaj ára pénteken ismét két éves csúcsot ütött meg, mivel Kanada novemberben 85 százalékkal csökkentette olajszállításait a Keystone vezetéken az Egyesült Államokba.

Aggódnak a döntéshozók

Az amerikai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj 1,31 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 58,78 dolláron. A Brent nyersolaj ára 0,20 százalékkal 63,68 dollárra emelkedett.

A dollár árfolyama csökkent a Fed előző kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvét követően és a hetet is gyengüléssel fogja befejezni. Az eurót a piacnyitáskor 0,50 százalékkal jegyezték erősebben, 1,1910 dolláron.

A Fed-jegyzőkönyv tanúsága szerint a döntéshozók egy része aggódik a makacsul alacsony inflációs nyomás miatt. Mindez kételyeket támasztott a piaci szereplők körében a kamatemelések jövő évi ütemezésével szemben.

Hirdetés
Technikai elemzések

Amerika hiányában az európai és ázsiai piacok sem tudtak forgalmat produkálni...

A visszatesztelt trendvonallal már nem bírt a hazai index hétfőn.

Mérsékelt gyengüléssel torpant meg a gyógyszergyártó árfolyama az elmúlt...

Nem tudott új csúcsra emelkedni a pénteki teljesítmény után a bankpapír.

Szép emelkedést tudott bemutatni hétfőn a távközlési vállalat árfolyama.

Trendvonala és 200 napos mozgóátlaga alatt keresi az irányt az olajvállalat...

Mérsékelt csütörtöki gyengülés után pénteken ismét ellenállásai felé...

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Szinte történelmi eredményt ért el az INA »