Borús napra ébredt Európa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Gyengüléssel indult a kereskedés a fontosabb nyugat-európai tőzsdéken pénteken, az előző napi emelkedés után, a BUX is csökkent.

Mínuszban az indexek

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,23 pontos csökkenéssel, 33 049,21 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest nem változott.

A londoni FTSE-100 index 0,09 százalék, a frankfurti DAX-30 0,39 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,11 százalék csökkenést jelzett a kereskedés első perceiben a csütörtöki záróértékekhez képest.

Az európai tőzsdenyitáskor az euró 1,0754 dolláron állt a csütörtök esti 1,0715 dollár után. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 10 cent csökkenéssel 51,64 dolláron állt.

Kivárás jöhet a BÉT-en

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a BUX-index csütörtöki emelkedése után pénteken inkább némi profit realizálás várható.

Az elemző szerint negatív hangulatban indulhat a kereskedés, vélhetően az európai részvénypiacok is mínuszban nyitnak majd. A vezető részvények közül a Magyar Telekomnál és a Molnál is további csökkenésre számít.

Rövid Szabolcs a piacmozgató makroadatok közül példaként említette az amerikai ipari termelési adatot, valamint Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök találkozóját. Továbbá közölte a magyar piacra a G20 csoport pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek délután kezdődő kétnapos németországi tanácskozása is hatással lehet.

Átrendeződhetnek az erőviszonyok

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: kivárásra számít a BÉT-en, ugyanis piaczárás előtt kerülhet sor a portfolió átrendezésekre az indexváltozások miatt. Ezért az elemző a kereskedés záró szakaszában számít forgalomnövekedésre.

A vezető részvényeknél várható némi átrendeződés a BUX kosárban: az OTP, illetve a Magyar Telekom súlya csökken 70, illetve 15 bázisponttal, míg a Mol súlya 210 bázisponttal nő, a Richteré pedig vélhetően változatlan marad - közölte Kiss Mónika.

Európában is a G20-akra figyelnek majd

A kereskedők azt mondták, hogy a nap folyamán a trendet elsősorban az alakítja majd, hogy a G20 csoport pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek délután kezdődő kétnapos németországi tanácskozására érkező küldöttek első nyilatkozatai mennyire jelzik előre a protekcionizmus felerősödésével kapcsolatos aggodalmakat. Ez lesz a G20-ak első ülése azóta, hogy megválasztották az új amerikai elnököt.

Innen indultak az indexek

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 413,26 pontos, 1,27 százalékos emelkedéssel, 33 049,44 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 14,1 milliárd forint volt.

Csütörtökön a FTSE-100 0,64 százalékkal, a DAX-30 0,61 százalékkal, a CAC-40 indexe pedig 0,56 százalékkal erősödött. Reggel fél nyolckor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 4 cent emelkedéssel 51,78 dolláron állt.

Bizonytalanság uralkodik Ázsiában
Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, és a még nyitva tartó börzéken sincs egyértelmű trend. Tokióban a Nikkei-225 index 0,40 százalékkal, 19 512 pontra gyengült. A részvények szélesebb körét felölelő TOPIX index 0,43 százalékkal csökkent a hét utolsó kereskedési napján. A már bezárt tőzsdék közül az ausztrál 0,24 százalékkal erősödött, a tajpeji pedig 0,72 százalékkal emelkedett.

Hirdetés
Forex mazsoláknak

Rövid poszt következik. Szembe kell néznem ugyanis néhány dolgokkal.

Téli kikapcsolódás az Alpokban

Az ausztriai téli üdülés az életöröm igazán különleges formája, amely során...

Technikai elemzések

Első érdemi támasza már mankót tudott jelenteni a német index számára.

Itt kérem minden volt tegnap. Nagy esés, visszaemelékedés, majd...

Mindenkori csúcsa alatt zajlik a hazai index aktuális korrekciója.

Újra fej-vállak alakzatának letörésével fenyeget a gyógyszergyártó árfolyama.

10600 forintos támaszára telepedett vissza a bankpapír csütörtökön.

Támaszszinthez érkezett a távközlési vállalat árfolyama.

Rövid pihenő után pattant fel közeli támaszától az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Mostanság óriási hype övezi a kriptovaluta piacokat. Szinte naponta...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jól fogadta az adócsökkentést a tőzsde »