Dél-afrikai botrányon buknak az amerikai bankok?

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Csalódást keltőek a tengerentúli pénzügyi szektor negyedéves számai. Ráadásul elérte a nagybankokat a dél-afrikai könyvelési botrány.

Már dübörög a tengerentúli gyorsjelentési szezon. Ám az egyik legjobban várt szektor eddig csalódást okozott. Ráadásul, a befektetői hangulatot a gyengébb kereskedési bevételi számok mellett az is rontotta, hogy több nagy pénzintézet, vélhetően a Steinhoff botránya miatt jelentős veszteségeket könyvelt el a vállalati kötvényeken.

Dagad a Steinhoff botrány

A bankok ugyan nem tették közzé a cég nevét, de a piac a dél-afrikai kereskedelmi vállalatra spekulál – magyarázta Kovács Bálint, az Equilor senior elemzője. A Steinhoff még tavaly december elején jelentette be, hogy a számviteli csalás történt a vállalatnál, most pedig rövid távú likviditásért, 200 millió eurós mentőcsomagért áll sorban a hitelezőinél. Kérdéses azonban, hogy a dél-afrikai kiskereskedelemmel foglalkozó cégnek sikerül-e partnert találnia a botrány után. Eddig négy amerikai nagybank összesen 1 milliárd dollár veszteséget könyvelhetett el a hitelek után.

Hat év után újra veszteséges a Goldman

A Goldman Sachs bevétele és nettó eredménye is a várt felett alakult, de a kereskedési bevétel elmaradt a várakozásoktól – mondta a senior elemző, hozzátéve: a bank negyedik negyedéves bevétele 7,83 milliárd dollár lett, szemben a várt 7,63 milliárd dollárral. Ebből a fixhozamú és deviza (FICC) kereskedési bevétel 1 milliárd dollárt tett ki, míg a részvénykereskedés 1,37 milliárd dollárt, mind a két érték alacsonyabb volt a konszenzusnál.

Az adóreform következtében a bank 4,4 milliárd dolláros egyszeri tételt könyvelt el, mellyel 6 év után lett ismét veszteséges. A rendkívüli tételektől megtisztított, egy részvényre jutó eredmény 5,68 dollárnak felelt meg, jócskán meghaladva a konszenzust.

Megingott a BoA

Vegyes számokat tett közzé a Bank of America – folytatta Kovács Bálint. A nettó bevétele 21,4 milliárd dollár lett, kismértékben elmaradva a várakozásoktól. A bank nettó kamatbevétele az emelkedő kamatkörnyezetből profitált és 11 százalékkal nőtt, emellett erősödött a hitelezési aktivitás és bővült a betéti állomány is. A bank 2,9 milliárd dolláros tételt könyvelt el többek között a halasztott adókövetelések átértékelésének következtében. A bank tisztított nettó eredménye részvényenként 47 cent lett, amely 2 centtel múlta felül az elemzői várakozásokat.

A Bank of America FICC kereskedési bevétele 13 százalékkal esett, míg a részvénykereskedés stagnált.

Morgan Stanley a soros

A Morgan Stanley riportjával folytatódik a pénzintézetek jelentéseinek sora. Az elemzői várakozás 77 cent az egy részvényre jutó eredményre. A JPMorgan, vagy akár a Citigroup esetében a kamatozó eszközök kereskedéséből származó bevételek markáns visszaesést mutattak az elmúlt időszakban, ez azonban a Morgan Stanley esetében kevésbé befolyásolhatta a bevételek alakulását, mivel inkább a részvénypiacra koncentrál. A tőkebeáramlás, valamint a kamatkülönbözet lehetnek a jelentés során azok a kulcsmutatók, melyekre a leginkább figyelni kell majd.

Hirdetés
Technikai elemzések

Vegyes zárás, de esésről nem igazán lehet beszámolni. Az amerikai piacokon...

Korábban letört trendvonalára tudott zárni a hazai index.

Tovább tudott emelkedni korrekciós szintjei felé a gyógyszergyártó árfolyama.

Kitörés is követheti az erős pénteki teljesítményt a bankpapírnál.

Tovább próbálkozott a 460-as szinttől érkező felpattanással a távközlési...

Letört támaszai alatt maradt az olajvállalat árfolyama.

Mérsékelt csütörtöki gyengülés után pénteken ismét ellenállásai felé...

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Elbocsátásokat tervez a Deutsche Bank? »