Európa tovább zuhan

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Csökkenéssel nyitottak a vezető európai értéktőzsdék hétfőn. 

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,37 százalékkal, a frankfurti DAX-index 0,47 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,41 százalékkal esett a nyitásban. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,41 százalékkal csökkent a kereskedés indításakor.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,93 pontos emelkedéssel, 36 970,08 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest ez szinte változatlan.

Rontja a kockázatvállalási kedvet, hogy a Koreai-félszigeten kiéleződött geopolitikai feszültségek dacára hétfőn megkezdődik a szokásos évenkénti dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat. Ráadásul a befektetők továbbra is kérdésesnek tartják, hogy Donald Trump amerikai elnök képes lesz véghez vinni gazdasági elképzeléseit, bár azt némi reményt adó lépésnek vélik, hogy az elnök megvált vitatott megítélésű stratégiai főtanácsadójától, Steve Bannontól a múlt hét végén.

Fontosabb, a piacok megmozgatására képes gazdasági adatok nem várhatóak hétfőn. A figyelem már az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve évenkénti informális konferenciájára irányul: a legnagyobb központi bankok vezetői csütörtökön ülnek össze a Wyoming állambeli Jackson Hole üdülőhelyen. Jelen lesz Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke is, de úgy tudni, hogy nem készül új politikai üzenettel előállni.

Merre mozog Budapest?

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint folytatódhat a negatív korrekció a hazai részvénypiacon, mivel továbbra sem kifejezetten jó a nemzetközi befektetői hangulat. A koreai feszültség ismét kiújulni látszik a hétfőn kezdődő amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat miatt.

A vezető részvények közül az OTP esetében a 10 000 forintos szintre érdemes figyelni: ha felette tud maradni az árfolyam, továbbra is pozitív lehet a rövid távú technikai kép. A szint letörése esetén a 9600-9700 forintos tartományban adódhat később újabb kedvező belépési lehetőség. A Mol esetében 22 850 forintnál látható egy fontos támasz, amelyet szintén érdemes figyelni a hétfői kereskedésben - hívja fel a figyelmet elemzésében Varga Zoltán.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy kisebb csökkenésre lehet számítani alacsony forgalom mellett a kedvezőteln nemzetközi hangulat miatt. Az OTP vélhetően tesztelni fogja a 10 000 forintos szintet, de ezúttal lefelé, nagymértékű eladás azonban nem várható.

Ázsia és olaj

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben vegyesen teljesítettek az irányadó tőzsdemutatók hétfőn. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,30 százalékos, a dél-koreai Kospi 0,14 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,56 százalékos mínuszban, míg a vezető sanghaji index 0,34 százalékos, a hongkongi Hang Seng 0,42 százalékos, a szingapúri STI-index pedig 0,06 százalékos pluszt mutatott a záráshoz közeledve.

Az eurót 1,1741 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenc órakor, napi szinten 0,17 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára is csökken. 

Az észak-tengeri Brent októberi szállításra hordónként (159 liter) 52,65 dollárba került, 7 centes, 0,11 százalékos mínuszban forgott az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára októberi szállításra hordónként 2 centtel, 0,02 százalékkal, 48,64 dollárra esett.

Ez történt a múlt héten

Pénteken veszteségben zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,86 százalékkal, 7323,98 pontra, a frankfurti DAX-index 0,31 százalékkal, 12 165,19 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,64 százalékkal, 5114,15 pontra esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,71 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,73 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,39 százalékkal csökkent.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 218,14 pontos, 0,59 százalékos csökkenéssel, 36 969,15 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 7,6 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama csökkent az előző napi záráshoz képest. A Mol 205 forinttal, 0,88 százalékkal 23 150 forintra csökkent, 771,8 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 85 forinttal, 0,84 százalékkal 10 030 forintra esett, forgalmuk 4,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,21 százalékkal 474 forintra gyengült, forgalma 140,1 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 1 forinttal, 0,02 százalékkal 6550 forintra csökkent, a részvények forgalma 994,3 millió forintot ért el.

Gyengültek pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói is.

Hirdetés
Technikai elemzések

Amerika hiányában az európai és ázsiai piacok sem tudtak forgalmat produkálni...

A visszatesztelt trendvonallal már nem bírt a hazai index hétfőn.

Mérsékelt gyengüléssel torpant meg a gyógyszergyártó árfolyama az elmúlt...

Nem tudott új csúcsra emelkedni a pénteki teljesítmény után a bankpapír.

Szép emelkedést tudott bemutatni hétfőn a távközlési vállalat árfolyama.

Trendvonala és 200 napos mozgóátlaga alatt keresi az irányt az olajvállalat...

Mérsékelt csütörtöki gyengülés után pénteken ismét ellenállásai felé...

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lefordult ellenállása közeléből a DAX - technikai elemzés »