Folytatódott az eladási hullám Európában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Csökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken pénteken, a New York-i, valamint az ázsiai és csendes-óceáni tőzsdék nyomdokain haladva.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,34 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,30 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,14 százalékos mínuszban nyitott.  Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az ötven legnagyobb és leglikvidebb vállalat árfolyamának változását tükröző EuroStoxx50 mutató viszont 1,16 pontos, 0,03 százalékos pluszban nyitott.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pedig 43,65 pontos csökkenéssel, 38 832,28 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest tehát 0,11 százalékkal gyengült.

Eluralkodik a félelem?

Csütörtökön meredeken estek a New York-i tőzsdeindexek, az erős vállalati gyorsjelentések és gazdasági adatok sem tudták megnyugtatni a magasabb kamatok miatt aggódó befektetőket. Az inflációs várakozások felerősödése miatt egyre többen tartanak attól, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) gyorsabb és nagyobb mértékben emeli az alapkamatot az eddig vártnál.

New York és Tokió hivatalosan is a korrekció szakaszába lépett, miután az irányadó indexek értéke több mint 10 százalékkal esett a január végén elért csúcsokról. Elemzők szerint nincs válság és nem várható krach, mert a fundamentumok erősek, hanem a részvényárfolyamok gyors és jelentős növekedését törvényszerűen követő korrekció következett be.

A piacok "félelmi indexének" tekintett volatilitási mutató a Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX) csütörtökön 33,46 ponton, 20,66 százalékos pluszban zárt. Minél kisebb a mutató értéke, annál kedvezőbbek a tőzsdei kilátások. Ha az index értéke eléri a 20 pontot, az már pánikot jelez. Közel egy év nyugalom után hétfőn emelkedett 20 pont fölé a VIX, azóta is tartósan e határ fölött áll, maximumát kedden 50,30 ponton érte el.

Pirosba borult Ázsia

Pénteken jelentősen csökkentek az irányadó indexek Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin, a legnagyobb mértékben Sanghajban. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 2,32 százalékos mínuszban, közel négyhavi mélyponton zárt, az utóbbi két év legrosszabb hetét tudhatja maga mögött.

A dél-koreai Kospi 1,82 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,89 százalékos mínuszban zárt. A vezető sanghaji index 4,05 százalékos veszteségben, 3129,85 ponton zárt, de a kereskedés során - nyolc hónapja először jócskán 3100 pont alatt is járt a mutató. A hongkongi Hang Seng 3,03 százalékos veszteségben közelít a záráshoz.

Eladói nyomás alatt a magyar papírok

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzőjeelmondta: Amerikában és Ázsiában sem volt jó a hangulat a tőzsdén, ami miatt eladói nyomás alá kerülhetnek a magyar papírok is.

Három-négy-öt százalékos esésekre is volt példa a nemzetközi piacokon, a BÉT-en azonban ekkora zuhanásokkal nem kell számolni - tette hozzá.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a Richterre lesz érdemes szerinte figyelni a következő napokban, a gyógyszeripari vállalat ugyanis hétfőn közli negyedik negyedéves jelentését.

Esik a bitcoin, csökken az olajár

A bitcoin árfolyama esik. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 8010,33 dolláron, 2,75 százalékos nyereségben állt kilenc órakor.

A világkereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára már hatodik napja csökken, miután Irán bejelentette, hogy emeli kitermelését, az amerikai nyersolajkitermelés pedig rekordnagyságra nőtt, fokozva a túlkínálat és a raktárkészletek bővülése miatti aggodalmakat.

A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,65 százalékos veszteségben, 64,39 dolláron, a márciusi szállítású WTI 0,92 százalékos mínuszban, 60,59 dolláron forgott.

Pénteken délelőtt kilenc órakor az eurót 1,2278 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, napi szinten 0,25 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Így zártak tegnap

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön, miután a kőolaj ára idei mélypontra esett, a tengerentúli tőzsdemutatók pedig mind egy százalékot meghaladó mínuszban álltak. A londoni FTSE100 index 1,44 százalék, a párizsi CAC40 mutató 1,98 százalék, a frankfurti értéktőzsde DAX indexe pedig 2,62 százalék gyengüléssel fejezte be a napot.

Csütörtökön az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 2,70 százalék gyengüléssel, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója pedig 1,89 százalék csökkenéssel zárt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 822,17 pontos, 2,07 százalékos csökkenéssel, 38 875,93 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest.

Keresztyén Attila, az OTP Treasury senior értékesítője az M1 aktuális csatornán elmondta: a reggeli kisebb csökkenést a nap végére komoly esés váltotta fel, a nemzetközi indexekkel párhuzamosan a BUX index is nagyobb mértékben csökkent. Minden nagyobb papír esett, a nap vesztese a Mol volt több mint 3 százalékos csökkenéssel, a legkisebb pedig a Magyar Telekom fél százalék alatti eséssel.

A kisebb papírok közül ugyanakkor az Appeninn közel 15 százalékkal erősödött, annak nyomán, hogy csütörtökön bejelentették: az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. tizennyolc, a Spar Magyarország Kft. által bérelt ingatlant vásárol az Erste Alapkezelőtől. A tranzakció teljes értéke 14,5 millió euró (4,5 milliárd forint), az ingatlanok bérbeadásából származó éves bevétel 1,8 millió euró (572 millió forint) ami 12,73 százalékos hozamot jelent a tranzakció teljes ügyleti értékéhez viszonyítva.

A Mol árfolyama 92 forinttal, 3,09 százalékkal 2890 forintra csökkent, 3,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 260 forinttal, 2,28 százalékkal 11 120 forintra esett, forgalmuk 3,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 2 forinttal, 0,43 százalékkal 458 forintra gyengült, forgalma 289 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 120 forinttal, 1,84 százalékkal 6405 forintra csökkent, forgalmuk 2,9 milliárd forintot ért el. A BUMIX 4138,13 ponton zárt csütörtökön, ez 39,48 pontos, 0,96
százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Amerika is pirosban
Gyengüléssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1032,89 ponttal, 4,15 százalékkal, 23 860,46 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 100,58 ponttal, 3,75 százalékkal esett, és 2581,08 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 274,83 ponttal, 3,9 százalékkal lett kevesebb, és 6777,16 ponton zárt.

Hirdetés
Technikai elemzések

Vegyes zárás, de esésről nem igazán lehet beszámolni. Az amerikai piacokon...

Korábban letört trendvonalára tudott zárni a hazai index.

Tovább tudott emelkedni korrekciós szintjei felé a gyógyszergyártó árfolyama.

Kitörés is követheti az erős pénteki teljesítményt a bankpapírnál.

Tovább próbálkozott a 460-as szinttől érkező felpattanással a távközlési...

Letört támaszai alatt maradt az olajvállalat árfolyama.

Mérsékelt csütörtöki gyengülés után pénteken ismét ellenállásai felé...

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Erőre kapott a bitcoin »