Két irányba indult Európa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Vegyesen nyitottak az irányadó mutatók a fontosabb nyugat-európai tőzsdéken csütörtökön.

A londoni FTSE-100 index 0,02 százalék csökkenéssel, a párizsi CAC-40 index ugyanakkor 0,42 százalék emelkedéssel, a frankfurti DAX-30 index pedig 0,41 százalék növekedéssel indította a napot.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 7,10 pontos emelkedéssel, 38 622,21 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,02 százalékkal erősödött.

Csütörtökön az európai tőzsdenyitáskor az euró árfolyama 1,1778 dolláron állt a szerda esti 1,1800 dollár után.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 18 centtel (0,29 százalékkal) 62,05 dollárra emelkedett.

A csütörtöki trendet főleg a délután nyilvánosságra kerülő amerikai makrogazdasági adatok befolyásolhatják. Akkor hozzák nyilvánosságra az amerikai fogyasztói árakkal és a kiskereskedelmi forgalom októberi alakulásával kapcsolatos adatokat. Csütörtök délelőtt a legfontosabb európai makrogazdasági adat arról szól, hogy kiként alakult az euróövezeti külkereskedelmi forgalom szeptemberben.

Mit várnak Budapesten?

Eltérően ítélik meg a kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az elemzők. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: az elmúlt napok esése után enyhe optimista hangulat van a részvénypiacokon. A régiós piacok emelkedhetnek, így a magyar részvénypiacon is erősödés várható. Az elemző szerint a vezető részvények közül az OTP-re és a Molra lesz érdemes figyelni. Hozzátette: a kereskedést az Európából érkező inflációs adatok, illetve a délutáni amerikai makrogazdasági adatok befolyásolhatják.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: tovább folytatódott a novemberi korrekció a világ részvénypiacain, ezt a trendet követte a BUX is a napokban. A csütörtök reggeli kereskedésben a Mol felminősítése csökkentheti az eladói nyomást. Szerdán tették közzé, hogy a Mol Nyrt. hosszú távú hitelminősítését stabil kilátással, "BBB mínusz" besorolásra javította a Standard & Poor's (S&P). Az indoklás szerint a befektetési kategóriába sorolás annak a következménye, hogy a Mol jelenlegi és előre jelzett hitelmutatói a társaság erős teljesítményének és a támogató iparági környezetnek köszönhetően javulnak.

Így zártak tegnap

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,56 százalékkal, Frankfurtban a DAX-30 0,44 százalékkal, Párizsban a CAC-40 indexe pedig 0,27 százalékkal gyengült.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 525,33 pontos, 1,34 százalékos csökkenéssel, 38 615,11 ponton zárt szerdán.

Estek az irányadó indexek a New York-i tőzsdén, az olaj és más nyersanyagok világpiaci árának csökkenése, valamint a tervezett adóreformok esetleges elhalasztása miatti aggodalmak visszafogták a befektetők kockázatvállalási kedvét.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Technikai elemzések

Közepes emelkedésből mínuszba váltott mind a három amerikai index, de azért...

38000 fölé tudott visszatérni a hazai index árfolyama szerdán.

Továbbra is a letörés irányába hajlik a gyógyszergyártó árfolyama.

A 11780 forintnál található sávtető jelent továbbra is masszív ellenállást a...

Továbbra is van némi tér a távközlési vállalat árfolyama számára az...

Alacsony forgalom mellett, de emelkedni tudott az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Te melyik Trader típus táborát erősíted? »