Kétéves csúcson a blue chipek Kínában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jelentősen emelkedtek a kínai tőzsdeindexek pénteken, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 27 havi csúcsra ugrott, miután a pekingi vezetés jelezte, hogy még jobban megnyitja pénzpiacait a külföldi vállalatok előtt.

Jó hír jött a miniszterelnök-helyettestől

Vang Jang miniszterelnök-helyettes a kínai kormány hivatalos szócsövének tekintett People's Daily című napilapban pénteken megjelent cikkben közölte, hogy a következő három év során fokozatosan eltörlik a hazai pénzügyi cégekben megszerezhető kulföldi tulajdon hányadát korlátozó előírásokat.

Hangsúlyozta, hogy Kínának nem kedvezmények kínálásával kell vetélkednie a külföldi tőkéért, hanem tisztességes, átlátható, a jogra alapozott és kiszámítható üzleti környezetet kell biztosítania.

Szárnyaltak az indexek

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,14 százalékkal, 3432,67 pontra, az ötven legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírjainak teljesítményét tükröző SSE 50-es index pedig 1,04 százalékkal, 2862,34 pontra emelkedett.

A sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,79 százalékkal, 11 645,05 pontra emelkedett. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,88 százalékkal, 4111,91 pontra, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index pedig 0,88 százalékkal, 1900,63 pontra kúszott fel.

A legerősebb hét

Az elmúlt egy hét leforgása alatt a CSI-300-as mutató 3 százalékkal nőtt, az idén ez volt a legerősebb heti ütem, míg a Shanghai Composite 1,8 százalékkal emelkedett múlt péntekhez képest.

A tőzsdei indexek menetelését a friss makroadatok is segítették, mert arra lehet következtetni belőlük, hogy a kínai gazdaság továbbra is robusztus ütemben bővül.

Az ipari termelői árak meglepően erősen emelkedtek októberben, és a fogyasztói árak is gyorsuló ütemben nőttek, ami enyhítette a kereslet esetleges lassulása miatti piaci aggodalmakat.

Hirdetés
Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Technikai elemzések

Ismét 13000 fölötti értékeken a német index.

Megijedtünk, de nem jött folytatás, egyelőre stabilan tartották magukat a...

Mérsékelt emelkedéssel kapaszkodott felfelé a hazai index.

Nem szakadt el a 7000 forintos szinttől hétfőn sem a gyógyszergyártó árfolyama.

Tovább kapaszkodik a 10000 forintos lélektani szintbe a bankpapír.

A 470-es szint elesésének megerősítésével folytathatja a gyengélkedést a...

Tovább távolodott fontos támaszától az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

22 évesen azon gondolkodtam, hogy milyen állást vállaljak, hol töltsek el...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Már vonat is viszi a magyar árut Kínába »