Kipukkan a technológiai lufi?

A technológiai részvények merész szárnyalása a tőzsdeparkett örök huhogóit is előcsalta odúikból az óév és az új év fordulóján. Mondjuk, van benne igazság, hogy minél magasabb az árazás, annál nagyobbat lehet zuhanni. Jól emlékezhetünk még az ezredfordulós dotcom krízisre. Persze, kérdés, hogy most is ütött-e már az óra? Ön szerint számíthatunk arra, hogy hamarosan kipukkan a technológiai lufi? Szavazzon!

Mindjárt pukkan Ne tévesszen meg minket az előjelek hiánya. A kilencvenes évek dotcom forradalma idején sem sokan gondolták, hogy küszöbön áll az összeomlás. Aztán alig győzték összesöpörni a parkettra hullott sok értéktelen papírt. Ráadásul, a technológiai részvények a nevük ellenére valójában jobbára csak ígéreteket hordoznak. Az IT-szektor egy remény ágazat, melynek a papírjai a lelkesedés hullámain szörfölnek. Mit sem számítanak a fundamentumok és a jelen teljesítményei, ha mindenki a jövőbeni profittal álmodik. Míg a mostani veszteségeket beruházási költségnek tekinti. Egy olyan ágazatban, ahol még árverezni sincs mit, ha egyszer pukkan a lufi, hiszen a technológia csak addig ér valamit, amíg működik a hálózat.

Majd egyszer Jó pofa dolog, hogy most hirtelen mindenkinek eszébe jutott a dotcom lufi. Csak azt hagyják ki a számításból, hogy a mostani IT-szektor már nem azonos a régivel. A jelenlegi óriásokat, többek közt, épp az tette naggyá, hogy tanultak a vesztesek hibáiból. És arról sem szabad elfeledkezni, hogy a 2008-as válság a részvénypiacokat is berogyasztotta, emiatt még mindig relatíve alacsony az árazás. Olyan apróságokat se hagyjunk figyelmen kívül, hogy a szektor zászlóshajói tetemes készpénzállománnyal rendelkeznek, s a kilencvenes évek gyakorlatához képest ma jóval később, érettebb szakaszban lépnek tőzsdére az új cégek. Ma már nem lehet a sufniból vagy garázsból egyenesen a Wall Street-re hajtani. Előbb bizonyítani kell.

Hirdetés
Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Technikai elemzések

725 pontos szakadás az amerikai DOW 30 indexben. Tegnap este minden amerikai...

37000 pontos támaszát vette célkeresztbe a tegnapi lefordulással a...

Megerősített letörése után 5200 forintnál keresett legközelebb támaszt a...

Az elmúlt két hétben kialakított tartományban maradt csütörtökön is a...

Nem vitte el a lendület a mindenkori csúcsig a bankpapírt.

Nem tudta leküzdeni 50 és 200 napos mozgóátlagát az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Teljesen mindegy, hogy opciós kereskedéssel vagy sem, amilyen korán csak...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

A kereskedelmi háború híre ismét pirosba vitte az indexeket »