Megtorpant Amerika

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Csökkenéssel indítottak a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói szerdán.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,07 százalékos, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,19 százalékos, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,26 százalékos gyengüléssel kezdte a kereskedést.

A szerdai tőzsdenyitáskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 33 cent, 0,61 százalék emelkedéssel, 54,60 dolláron állt. Az arany ára unciánként 2 dollár, 0,15 százalék emelkedéssel 1334,70 dollárra nőtt. Ugyanekkor Londonban az FTSE100 index 0,26 százalék mínuszban, ugyanakkor Párizsban a CAC40 index 0,05 százalék, Frankfurtban a DAX30 mutató pedig 0,07 százalék pluszban állt.

Kedden emelkedéssel zártak a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,28 százalékkal, az S&P 500-as mutatója 0,34 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe ugyancsak 0,34 százalékkal erősödött.

Kevésbé nőttek a termelői árak a vártnál

Az amerikai munkaügyi minisztérium szerdán azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint augusztusban az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban. Elemzők 0,3 százalékos növekedésre számítottak a júliusi 0,1 százalékos csökkenés után.

Éves összevetésben 2,4 százalékkal nőttek a termelői árak a júliusi 1,9 százalék után. Szakértők a termelői árak nagyobb, 2,5 százalékos növekedését várták. A gyakran változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,1 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 2 százalékkal emelkedett augusztusban az előző havi 0,1 százalékos csökkenés, illetve 1,8 százalékos éves szintű növekedés után.

Az augusztusi inflációs adatokat csütörtökön közli a munkaügyi minisztérium. Elemzők arra számítanak, hogy havi szinten 0,3 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) folyamatosan követi, hogy a jelek az infláció erősödésére utalnak-e. A Fed inflációs célszáma 2 százalék. Ha az árak túl gyorsan emelkednek, az azt jelzi, hogy a pénz túl könnyen áramlik be a gazdaságba, ez esetben a Fed valószínűleg emeli a kamatokat, hogy fékezze a hitelezést.

2015 decembere óta a Fed négyszer emelt kamatot, mindegyik esetben 0,25 százalékponttal. Legutóbb június 14-én 1,25 százalékra növelte a kamatot a Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC).

Hirdetés
Forex mazsoláknak

Bemutatunk egy NFP kereskedési stratégiát is, ami kezdőként, demó...

Technikai elemzések

Enyhe eséssel kezdhetnek ma a piacok a német választás után, érdemi probléma...

38000 letörése hozná meg a lehetőséget a mélyebb korrekcióhoz a hazai indexnél.

Rövidtávon lehet még tér az emelkedéshez a gyógyszergyártó árfolyama előtt.

A sáv alá zárásra érkező megerősítés mutatna a 10000-es lélektani szint felé...

Nem sérült a távközlési vállalat támasza 475 forintnál.

Magabiztosan tartja magát 24200 fölött az olajvállalat árfolyama.

Kitart a sáv alsó felében a német index.

Hirdetés
OpcioGuru

143 millió amerikai állampolgár érzékeny adata került ki az Equifax-nál...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csúszik lefelé Amerika »