Nagyot gyengültek a telekom papírok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Gyenge kezdés után vegyes árfolyamindexekkel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok. A hazai index plusszal fejezte be a napot.

A telekom szektort ütötték

A pán-európai indexek közül a Stoxx 600 0,15 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,15 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,13 százalékkal gyengült.

A nem hivatalos záró adatok szerint az európai tőzsdei kereskedési idő végére Londonban 0,04 százalékkal erősödött az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,11 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,17 százalékkal csökkent. Madridban 0,38 százalékkal gyengült az IBEX-35 index, Milánóban 0,01 százalékkal emelkedett az FTSE MIB index.

A nap nagy vesztesei a távközlési szektorból kerültek ki. Az amerikai Sprint és T-Mobile mobil szolgáltatók feladták hónapok óta folyó egyesülési tárgyalásaikat. A T-Mobile tulajdonosa, a Deutsche Telekom részvénye három és fél százalékkal gyengült. Az ágazat leggyengébben teljesítő részvénye az Altice volt hat százalék veszteséggel.

A nyersanyagipari részvények erősödtek, miután a Goldman Sachs az elektromos járművek terjedésére hivatkozva megemelte a nikkel és a réz keresletére vonatkozó előrejelzését.

Olaj, arany, deviza

Az olajár több, mint két éve a legmagasabb szintre emelkedett, miután a szaúdi vezetésben a hét végén történt átalakításokat a királyság termeléskorlátozó politikáját támogató erők megerősödéseként értékelte az olajpiac. A Brent 2,45 százalékkal hordónként 63,59 dollárra, a WTI 2,03 százalékkal 56,80 dollárra emelkedett.

Az arany ára emelkedett, a határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,38 százalékkal unciánként 1274,01 dollárra ment fel.

A dollár erősödött, az euró gyengült. Az euró jegyzése 0,16 százalékkal 1,1586 dollárra csökkent.

Emelkedés Budapesten

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 353,10 pontos, 0,89 százalékos emelkedéssel, 40 115,77 ponton zárt hétfőn. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4139,41 ponton zárt hétfőn, ez 278,82 pontos, 7,22 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

A részvénypiac forgalma 14,1 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével erősödtek a pénteki záráshoz képest.

Korrigált az OTP

Sándor Dávid, a KBC Equitas vezető elemzője elmondta, hogy a vezető részvények közül csak az OTP árfolyama csökkent, csaknem 1 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A bankpapír az elmúlt hetekben új történelmi csúcsra emelkedett, onnan korrekció indult, ez tart most is, de a szakértő szerint az emelkedő trend nincs veszélyben. Hozzátette: pénteken teszik közzé az OTP harmadik negyedéves gyorsjelentését, a piac és az elemzők további, bár a korábbinál kisebb profitbővülésre számítanak.

Sándor Dávid kiemelte: jól teljesített a Mol, az olajtársaság a pénteki, a vártnál rosszabb negyedéves gyorsjelentés utáni esést korrigálta hétfőn, az emelkedő olajár húzta a papír árfolyamát. Szintén jól szerepelt a Magyar Telekom, amely szerdán teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését. Várhatóan szintén szerdán jelent a Richter, a piac emelkedéssel készül a negyedéves jelentésre - mutatott rá a szakértő.

Így zártak a vezető papírok

A Mol 56 forinttal, 1,77 százalékkal 3226 forintra erősödött, 3,0 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 100 forinttal, 0,94 százalékkal 10 575 forintra csökkent, forgalmuk 3,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 1,71 százalékkal 477 forintra nőtt, forgalma 440,2 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 34 forinttal, 0,50 százalékkal 6842 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.

Hirdetés
Technikai elemzések

Sikerült felpattannia 50 napos mozgóátlagának közeléből.

Ismét kezdődni látszik egy apróbb tili-toli, itt a 26000 pont magasságában a...

Oldalazó mozgás kezdődött az elmúlt napokban a hazai index árfolyamában.

A szűk Bollingerek közül érkezhet kimozdulás a közeljövőben a gyógyszergyártó...

Nem tágít a 11000 forintnál található erős ellenállástól a bankpapír.

Támasz és ellenállás közötti szűk tartományában keresheti az irányt a...

Dupla ellenállását próbálhatja tesztelni az olajvállalat árfolyama a...

Hirdetés
OpcioGuru

Manapság egyre többet hallani a mesterséges intelligencia térhódításáról. Ami...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Idén nem szólt akkorát a Black Friday »