Nem találja az irányt Európa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden. A BUX 2,07 százalékos csökkenéssel, 37 319,24 ponton fejezte be a napot.

A londoni FTSE100 index 0,25 százalékos mínusszal, a frankfurti DAX-30 0,07 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató 0,03 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pedig 788,63 pontos, 2,07 százalékos csökkenéssel, 37 319,24 ponton zárt kedden.

Ugyanekkor a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,03 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index pedig 0,05 százalék pluszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója 0,06 százalék emelkedést jelzett.

Az európai tőzsdezáráskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 65 cent csökkenéssel, 57,78 dolláron állt.

Mi történt az OTP-vel?

Jelentős mértékben esik az OTP, délután fél 5 előtt, 5,33 százalékos csökkenéssel, 9633 forinton állt a részvény árfolyama.

Értékpapír-kereskedők azt mondták, nincs konkrét hír az árfolyam zuhanása mögött, nem jött ki olyan információ, amely indokolna egy ekkora esést. A piac arra spekulál, elképzelhető, hogy a nagytulajdonos francia Groupama-csoport, amely márciusban már eladott egy részvénycsomagot, további pakettet értékesít, amire esetleg tőzsdezárás után, gyorsított könyvépítéses módszerrel kerülhet sor.

Lehet, hogy van olyan piaci szereplő, aki erre spekulálva - vagy ezt már tudva - ad el, hogy a Groupamától visszavegye tőzsdén kívüli kereskedésben, az ármozgásból legalábbis erre következtet a piac - mondták a kereskedők.

A másik verzió az lehet, hogy valaki profitot realizál, de azt nem szokták ilyen hevesen és gyorsan végrehajtani - tették hozzá. A Groupama március 22-én jelentette be, hogy a tulajdonában lévő OTP-részvények közül 8 millió 260 ezer darabot (az összes OTP-részvény mintegy 3 százalékát) elad intézményi befektetőknek. Az OTP-részvények értékesítése a vállalat eszközállományának diverzifikálását célzó politika része - közölték.

Forgalom és blue chipek

A részvénypiac forgalma 21 milliárd forint volt, jóval magasabb az átlagosnál, amelynek több mint háromnegyedét az OTP-részvények adták. Valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest, a legnagyobb mértékben az OTP, 4,57 százalékkal. A magyar bankpapír árfolyama 10 ezer forint alá csökkenve 9710 forinton fejezte be a napot.

Kababik József, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője az M1 aktuális csatornán elmondta, amikor a francia Groupama tavasszal OTP-részvényeket adott el, 180 napos moratórium kezdődött a további részvényeladásokra, amely lejárt. A piac attól fél, hogy a nagytulajdonos újabb részvényadagot fog a tőzsdén értékesíteni. Folyamatosak voltak az eladások, elég nagy tételben, ez nyomta le az OTP árfolyamát 9710 forintra, de ennél mélyebben is volt. Hozzátette, a többi vezető részvény sem szerepelt túl jól.

A Groupama március 22-én jelentette be, hogy a tulajdonában lévő OTP-részvények közül 8 millió 260 ezer darabot (az összes OTP-részvény mintegy 3 százalékát) elad intézményi befektetőknek. Az OTP-részvények értékesítése a vállalat eszközállományának diverzifikálását célzó politika része - közölték.

Ha az OTP nem zuhant volna, a nap főszereplője a Mol lett volna, amelynek részvényeit felaprózták: az 1000 forintos törzsrészvények névértéke a nyolcadára - 125 forintra - csökkent, a részvények száma pedig nyolcszorosára -  102 428 103-ról 819 424 824 darabra - nőtt az alaptőke változása nélkül. A 125 forint névértékű részvényekkel kedden kereskedtek először.

A Mol-részvények keddi bázisárát 3057 forintban határozta meg a tőzsde. A papírok hétfői záróára 24 455 forint volt, vagyis a tőzsdei árfolyamukat is nyolcadolták. A magyar olajpapír 0,58 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, a nap nagy részében azonban pluszban volt.

A Mol közgyűlésére készült előterjesztés a részvényfelaprózási javaslatot azzal magyarázta, hogy a Mol-részvények 20 000 forint körüli tőzsdei árfolyama többszöröse a BÉT prémium szegmensét alkotó részvények 3500 forintos átlagos árfolyamának. A részvényfelaprózás jellemzően forgalom- és likviditásnövelő, a váltás utáni alacsonyabb árfolyam megkönnyíti a kisbefektetők kereskedését a Mol-részvényekkel.

A Mol árfolyama 17,88 forinttal, 0,58 százalékkal, 3039 forintra csökkent, 2,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 465 forinttal, 4,57 százalékkal, 9710 forintra esett, forgalmuk 16 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 3 forinttal, 0,63 százalékkal, 475 forintra gyengült, forgalma 435 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 71 forinttal, 1,05 százalékkal, 6679 forintra csökkent, forgalmuk 1,4 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3006,74 ponton zárt kedden, ez 10,27 pontos, 0,34 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva. A BÉT áruszekciójában a takarmánykukorica novemberre drágább lett 10 forinttal, így tonnánként 44 510 forintba kerül. A napraforgó ára nem változott, októberre tonnánként 93 000 forint.

Európa lefelé, Budapest felfelé indult
Csökkenő indexekkel indult a kereskedés kedden a vezető európai értéktőzsdéken. Az FTSE-100 index 0,24 százalékkal, a DAX 0,22 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,16 százalékkal állt pénteki záróértéke alatt a nyitást követő percekben. A BUX 19,38 pontos emelkedéssel, 38 127,25 ponton nyitott kedden, vagyis a hétfői záró értékéhez képest 0,05 százalékkal erősödött.

Hirdetés
Forex mazsoláknak

Rövid poszt következik. Szembe kell néznem ugyanis néhány dolgokkal.

Téli kikapcsolódás az Alpokban

Az ausztriai téli üdülés az életöröm igazán különleges formája, amely során...

Technikai elemzések

Első érdemi támasza már mankót tudott jelenteni a német index számára.

Itt kérem minden volt tegnap. Nagy esés, visszaemelékedés, majd...

Mindenkori csúcsa alatt zajlik a hazai index aktuális korrekciója.

Újra fej-vállak alakzatának letörésével fenyeget a gyógyszergyártó árfolyama.

10600 forintos támaszára telepedett vissza a bankpapír csütörtökön.

Támaszszinthez érkezett a távközlési vállalat árfolyama.

Rövid pihenő után pattant fel közeli támaszától az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Mostanság óriási hype övezi a kriptovaluta piacokat. Szinte naponta...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jól fogadta az adócsökkentést a tőzsde »