Pluszokat mutat nyitáskor Európa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék hétfőn.

Londonban a FTSE-100 index 0,2 százalék, Frankfurtban a DAX 30 index 0,14 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,07 százalék növekedéssel kezdte a napot.

Az euró jegyzése 1,1451 dollárra gyengült a péntek esti 1,1467 dollárról. Az északi-tengeri Brent nyersolaj hordónkénti ára 5 centtel, 0,10 százalékkal, 48,96 dollárra emelkedett.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,25 pontos csökkenéssel, 35 914,17 ponton nyitott hétfőn, vagyis a pénteki záró értékéhez képest minimálisan gyengült.

Budapest pedig...

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a magyar piacon pénteken profitot realizáltak a befektetők, így a kedvező európai hangulatban várhatóan enyhe emelkedéssel indítja a hetet a hazai részvényindex. Az OTP részvényeinél a 9600 forintos szintre érdemes figyelni, újabb teret adhatna az emelkedésnek, ha ezt át tudja törni - fogalmazott.

Hozzátette, a nap folyamán a tőzsdeindex irányát az érkező hírek mozgatják majd.

Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szintén úgy látja, hogy kis pluszban nyithatnak az európai indexek.

A hazai blue chipek közül a Mol technikai képe továbbra is kedvező, célárfolyama 22 300 forintra tehető. A Richter fontos támaszszinthez ért, az OTP a lefordulás jegyeit mutatja, a Magyar Telekomnál pedig várhatóan kitarthat a lassú emelkedés - fejtette ki kommentárjában.

Ázsia vegyesen zárt

A hétfői kereskedés korai szakaszában mínuszban álltak a vezető tőzsdék, de több börzemutató pluszba fordult azután, hogy Kínában a vártnál kedvezőbb negyedéves és havi makrogazdasági adatokat ismertettek.

A már bezárt tőzsdék közül a tajpeji 0,49 százalékkal erősödött, az ausztrál viszont 0,05 százalékkal gyengült. A tokiói értéktőzsde hétfőn zárva volt nemzeti ünnep miatt.

Reggel 8 órakor még néhány térségbeli ország börzéjén folyt a kereskedés, így például Hongkong 0,49 százalék, Szöul pedig 0,48 százalék erősödést jelzett, ugyanakkor a sanghaji tőzsde Composite indexe 0,9 százalék mínuszban állt.

Ez történt a múlt héten

Pénteken a londoni FTSE index 0,47 százalékkal, a frankfurti DAX pedig 0,08 százalékkal gyengült, míg Párizs a csütörtöki szinten fejezte be a napot.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 227,95 pontos, 0,63 százalékos csökkenéssel, 35 915,42 ponton zárt pénteken, a részvénypiac forgalma 8,2 milliárd forint volt. A Mol 320 forinttal, 1,46 százalékkal 21 665 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 47 forinttal, 0,49 százalékkal 9552 forintra esett, forgalmuk 3,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,21 százalékkal 477 forintra gyengült, forgalma 193,4 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 17 forinttal, 0,25 százalékkal 6868 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.

A New York-i értékpapírpiacokon folyamatos indexerősödés követte pénteken a vegyes kezdést.

Hirdetés
Technikai elemzések

Elég ijesztőt esett tegnap az amerikai DOW 30 index, aminek 254 pontot...

Korábban letört trendvonala tartotta vissza az emelkedéstől a hazai indexet.

A 6000-es szint alatt akadt el a gyógyszergyártó árfolyama az elmúlt napokban.

Mindenkori csúcsa közeléből fordult lefelé a bankpapír.

Nem tudta legyűrni kedden sem 200 napos mozgóátlagát a távközlési vállalat...

Korábban letört támaszaitól fordult vissza az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

A tradingben annyi érzelem van jelen napi szinten, ami kevés más szakmában...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Növekvő bevétel, romló profit a Telekomnál »