Van még kakaó a régiós piacokban

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

A világgazdaság növekszik, de még messze van a túlfűtöttség állapotától. Ez kedvező hatással van a közép-kelet-európai régióra is. A vállalati eredmények javulnak, amit követnek a részvénypiacok. Ugyanakkor a részvényvásárlásnál nagy jelentősége van az óvatos választásnak. Igaz ez a régió piacaira és Magyarországra is, mert ha a kormányok nem élnek a támogató környezet adta lehetőségekkel, néhány éven belül megtorpanhat a felzárkózás - mondta el Kocsi János, a Pioneer Alapkezelő Zrt. részvény-portfólió menedzsere.

Kedvező környezetben

Az IMF előrejelzése szerint a világgazdaság növekedési üteme lassan megközelíti a 4 százalékot, ezen belül a fejlett országoké a 2, a fejlődőké az 5 százalék felé tart. Az alacsony kőolajárak, a negyedik ipari forradalom, az alacsony kamatkörnyezet és a lassan apadó likviditásbőség hatására a fogyasztási és a növekedési mutatók egyre kiterjedtebb és megalapozottabb növekedést vetítenek előre.

Részvényesi szempontból ez optimálisnak tekinthető, hiszen a vállalati eredmények javulásába vetett bizalom is erősödik. 2017-ben már több részvényindex is emelkedést mutatott. Kiemelkedően jól teljesít a kelet-közép-európai CETOP index, amely január óta közel 20 százalékkal emelkedett forintban, és ezzel az isztambuli tőzsde mellett az egyik legjobban teljesítő részvénypiaccá lépett elő ebben az esztendőben – mutatott rá Kocsi János.

Jó makrokörnyezetben

A régió a stabilitás egyik szigetének tekinthető: a GDP növekszik, az államháztartási egyenlegek és a fizetésimérleg-pozíciók (Romániát kivéve) javulnak. A térség országai sokat profitálhatnak a beinduló európai növekedésből, gazdaságaiknak pedig vannak olyan motorjai, amik ma még csak alapjáraton forognak, de hamarosan felpöröghetnek. Ilyen motor mindenekelőtt az európai uniós támogatás, ami a következő két évben jelentős külső forrást biztosít a térségnek. A kamatok mindenütt alacsony szinten vannak, és az infláció még nem indokol érdemi emelést. A bankrendszer mérlegei kitisztultak, a hitelezés viszont eddig még nem lendült be.

„Ugyanakkor a régiós országok számára ez kegyelmi állapot, amelyet érdemes lenne kihasználni arra, hogy a gazdaságaikat tartós növekedési pályára állítsák” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Ennek feltétele az intézményrendszer átalakítása és hatékonnyá tétele, ami magában foglalja az oktatás, az egészségügy és az igazságszolgáltatás fejlesztését, az állami beruházások és vállalatok hatékonyságának növelését, a bürokrácia csökkentését, valamint a szociális intézményrendszer növekedésbarát átalakítását.

Magyarország még a régión belül is kiemelkedően jól teljesített az elmúlt években, és a következő két esztendőre előre tekintve is jelentős növekedés lehet az országban. Ennek egyik oka, hogy Magyarország feltehetően minden más régiós országnál több uniós támogatást hív le a következő két évben. Fellendülőben van a lakossági fogyasztás, amit az emelkedő reálbérek a következő időszakban még erőteljesebben támogatnak. A folyamatokat a költségvetés élénkítéssel, a monetáris politika pedig laza kondíciókkal támogatja.

Mit mutat a P/E?

A fentiek ellenére a régiós piacok árazása még egyáltalán nem feszített. A P/E értékek alapján látszik, hogy a régió még mindig az olcsóbb piacok közé tartozik. A fejlett piacok már túlértékeltek, az MSCI indexet elsődlegesen az amerikai piacok húzzák fel. A török és az orosz piac pedig rendkívül olcsó, bár Törökország esetében jóval nagyobb kockázattal, Oroszországnál pedig a növekedés hiányával kell számolni.

Ha szektorfókuszra váltunk, a P/E értékek alapján az látszik, hogy a térségben az áramszolgáltatók, a gáz- és olajipar vállalatai, de mindenekelőtt a bankok (elsősorban a cseh bankok) tekinthetők vonzó befektetési célpontnak, de más szektorokban is találni vonzó kockázat-hozam arányú befektetéseket.

Olcsó még a régió

Ami a részvénypiacokat és a régió vállalatait illeti, a részvényárfolyamok növekedése tovább folytatódhat. A vállalatok nemzetközi összevetésben még mindig alulárazottnak mondhatók, de már indokolt köztük a szelekció. Magyarország a következő két évben ugyancsak jó választás lehet befektetési szempontból, de a BUX index elmúlt két évben tapasztalt jelentős emelkedése után itt különösen fontos lehet a körültekintő részvénykiválasztás. A hitelezés felfutásának egyik nyertese például az OTP lehet.

Románia esetében a legjobb évek makrogazdasági szempontból mögöttünk vannak, de vélhetően az előttünk állóak sem lesznek olyan rosszak. A GDP növekedési üteme 3-4 százalékra mérséklődhet, ami még mindig kiemelkedő. A kialakult ikerdeficit (folyó fizetési mérleghiány és költségvetési hiány) egyelőre kezelhetőnek tűnik. Az antikorrupciós intézkedések folytatódhatnak, ami jelentős reformnak számít. A fentiek fényében a román részvények még egyáltalán nem drágák, ráadásul a román tőkepiac kapitalizáció és likviditás szempontjából fokozatosan és stabilan fejlődik.

Csehország árazása annak fényében attraktív, hogy rendkívül alacsony kockázatú és stabilan – bár fejlődő országhoz képest nem kiemelkedő mértékben – növekvő gazdaságról van szó. Lengyelország jelentős növekedés előtt áll, a kiskereskedelmi értékesítés és a fogyasztás bővülése, valamint a még mindig nyomott árazás lehet a jó részvénypiaci teljesítmény alapja.

A fentiek miatt nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy a román, a cseh és a lengyel tőzsdeindex is visszakapaszkodik a válság előtti szintekre, vagy akár meg is haladja azt, hasonlóan a BUX-hoz.

Óvatosan a piacon

A viszonylag kedvező kilátások mellett kockázatot jelenthet, hogy a piacok kezdenek hozzászokni, hogy már hosszú évek óta viszonylag nagy a nyugalom. Ha bekövetkezik egy olyan kockázati (például geopolitikai) esemény, ami az indexek visszaeséséhez vezet, a pozícióépítés szándékával érdemes elgondolkodni a bevásárláson, hacsak nem olyan eseményről van szó, ami az európai növekedést érdemben fenyegeti.

Hirdetés
Forex mazsoláknak

Rövid poszt következik. Szembe kell néznem ugyanis néhány dolgokkal.

Téli kikapcsolódás az Alpokban

Az ausztriai téli üdülés az életöröm igazán különleges formája, amely során...

Technikai elemzések

Első érdemi támasza már mankót tudott jelenteni a német index számára.

Itt kérem minden volt tegnap. Nagy esés, visszaemelékedés, majd...

Mindenkori csúcsa alatt zajlik a hazai index aktuális korrekciója.

Újra fej-vállak alakzatának letörésével fenyeget a gyógyszergyártó árfolyama.

10600 forintos támaszára telepedett vissza a bankpapír csütörtökön.

Támaszszinthez érkezett a távközlési vállalat árfolyama.

Rövid pihenő után pattant fel közeli támaszától az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Mostanság óriási hype övezi a kriptovaluta piacokat. Szinte naponta...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Esett a héten a BÉT forgalma »