Zöldben indult Európa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Emelkedéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken kedden. A BUX 0,08 százalékkal erősödött csütörtöki záró értékéhez képest.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,07 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,15 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,20 százalékos pluszban állt a kereskedés első öt percének elteltével, míg az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,29 százalékos nyereséget mutatott.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pedig 30,26 pontos emelkedéssel, 39 992,98 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest tehát 0,08 százalékkal erősödött.

Mi várható?

Fontosabb vállalati gyorsjelentések és a kereskedést befolyásolni képes fontos makroadatok nem várhatóak. Délelőtt a müncheni ifo gazdaságkutató intézet közzéteszi német üzleti hangulatindexét novemberről, majd az olasz statisztikai hivatal az ipar rendelésállományának szeptemberi alakulásáról számol be. A befektetők ugyanakkor szoros figyelemmel követik a németországi és írországi belpolitikai bizonytalanságokat.

New Yorkban rövidített kereskedés lesz csupán, három órával korábban zár be a tőzsde, miután csütörtökön a haladás ünnepe miatt nem volt kereskedés.

Rövid Szabolcs, Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a befektetők a délelőtt megjelenő müncheni ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindex novemberi adatára figyelhetnek.

Euró és olaj

Az eurót 1,1846 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenc órakor, napi szinten 0,04 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik a legközelebbi, januári határidős jegyzésekben.

Délelőtt kilenc órakor az északi-tengeri Brent hordónként (159 liter) 63,63 dollárba került, 8 centes, 0,13 százalékos pluszban forgott az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.

A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára hordónként 57 centtel, 0,98 százalékkal, 58,59 dollárra nőtt.

Gyengélkedés csütörtökön
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 168,65 pontos, 0,42 százalékos csökkenéssel, 39 962,72 ponton zárt csütörtökön. A londoni FTSE100 index 0,01 százalék emelkedéssel, a párizsi CAC40 mutató 0,50 százalék növekedéssel fejezte be a napot. A frankfurti értéktőzsde DAX indexe ugyanakkor 0,05 százalékkal gyengült. Az amerikai részvénypiacok zárva tartottak csütörtökön a hálaadás napi ünnep miatt.

Hirdetés
Technikai elemzések

25000 pontra esett (-171 pont) tegnap a DOW 30 index értéke, miután Trump...

39000 pontnál fújt visszavonulót a keddi kereskedésben a hazai index.

A sávtető elérése előtt akadt el a bankpapír.

445 forintnál kapaszkodik a távközlési vállalat árfolyama.

Nehezen birkózik meg korábban letört trendvonalával az olajvállalat árfolyama.

Hirdetés
OpcioGuru

Sokszor írtam már gyanús, bennfentes opciós tranzakciókról, de kevés esetben...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megjött a társasházak pályázási kedve »