Zuhant egyet a budapesti tőzsde

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Erős kezdés után veszteségbe fordultak pénteken a főbb európai tőzsdeindexek. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 838,42 pontos, 2,08 százalékos csökkenéssel, 39 435,24 ponton zárt pénteken.

A pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,39 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,74 százalék veszteséggel fejezte be a pénteki kereskedést. A még nem hivatalos adatok szerint az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 0,65 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,45 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,46 százalék veszteséget mutatott. Madridban 0,35 százalékkal, Milánóban 0,33 százalékkal csökkent a tőzsdeindex.

A csökkenő árfolyamok környezetében a nyersanyagipar bizonyult az üdítő kivételnek, ágazati mutatója 0,5 százalékkal emelkedett. Az ArcelorMittal acélipari konszern a vártnál magasabb nyereségről számolt be a szeptemberrel zárt negyedévre és bizakodó előrejelzést tett a 2018-as évre vonatkozóan. Részvénye négy százalékkal erősödött. A bankok szintén jól szerepeltek pénteken, mutatójuk 0,4 százalékkal emelkedett.

Az olaj ára kissé emelkedett, a Brent 0,20 százalékkal 64,06 dollárra hordónként, a WTI 0,05 százalékkal 57,20 dollárra. A Brent a héten 64,65 dolláron két és fél éves csúcsot ért el annak reményében, hogy a hónap végén megállapodás születik az OPEC és a szervezeten kívüli termelők között az árfelhajtó célú termeléskorlátozás határidejének a meghosszabbításáról. Az euró erősödött, 0,15 százalékkal 1,1660 dolláron jegyezték az európai kereskedés végén.

Csütörtökön erős veszteségben zártak a vezetői nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei egy sor csalódást keltő vállalati beszámoló következményeként. 

Eközben Budapesten

A részvénypiac forgalma 18,1 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy profitrealizálás jellemezte a Budapesti Értéktőzsde pénteki kereskedését, főleg a Mol és az OTP csökkenésének tudható be a gyenge magyar tőzsdeindex.

 

Megjegyezte, az OTP napok óta gyengélkedik, pénteken is az eladók domináltak. A vártnál jobb OTP-eredmény az alacsony céltartalék képzésnek köszönhető, ezért a befektetők a gyorsjelentést követően sem voltak túlzottan optimisták - tette hozzá.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője kiemelte, hogy a BUX az európai piacokat követte. Megjegyezte, hogy a jó gyorsjelentés ellenére az OTP korábban megindult csökkenése pénteken begyorsult. 

Az Erste vezető elemzője rámutatott arra is, hogy a Budapesti Értéktőzsde forgalma pénteken meghaladta a 18 milliárd forintot, ami a hét utolsó kereskedési napján ritkán szokott előfordulni.

A nap vége

A Mol 60 forinttal, 1,80 százalékkal 3268 forintra csökkent, 2,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 395 forinttal, 3,78 százalékkal 10 050 forintra esett, forgalmuk 9,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,41 százalékkal 483 forintra gyengült, forgalma 96,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama nem változott 6920 forintot ért, a részvények forgalma 2,1 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3710,47 ponton zárt pénteken, ez 125,01 pontos, 3,26 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Hirdetés
Technikai elemzések

A menetrend alapján a letört csökkenő trendvonal visszatesztelése után lefelé...

Pihenőt tartott a szerdai emelkedést követően a gyógyszergyártó árfolyama.

Mérsékelt gyengüléssel távolodott csúcsától a bankpapír.

A 460-as zónára került nyomás a csütörtöki kereskedésben a távközlési...

2830 forintnál található mankójának letörése után nyílhat ki az út lefelé az...

Hirdetés
OpcioGuru

Sokszor írtam már gyanús, bennfentes opciós tranzakciókról, de kevés esetben...

Private Banking

A múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai startupok témakörét.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem telt túl jól a hét a BÉT-en »