2024 április 18

2017-ben kóstolhatjuk először az idei Aszút

„Bár az időjárás az idén nem volt kegyes a termelőkhöz, a Tokaj Kereskedőház által felvásárolt szőlő minősége meghaladja az előzetes várakozásainkat. Ebben nagy szerepet játszott a társaságunk által idén bevezetett differenciált árrendszer is, amely kiemelkedő átvételi árakat kínált a válogatott, minőségi szőlőért. Ennek révén egyszerre ösztönöztük a termelőket a jó minőségű szőlő válogatására és beszállítására, valamint tartottuk magunkat a korábban megfogalmazott minőségi elvárásokhoz”– fejtette ki Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója.

Jó eredménnyel zárult az idei aszúfelvásárlás

TokajKereskedőház_Szentvér_Dűlő_1 borozasAz előzetes várakozásokat túlszárnyalva, mintegy 2600 mázsa aszúszem felvásárlásával zárta az idei szüreti szezont a Tokaj Kereskedőház, megismételve tavalyi sikerét. Az eredményes szüretnek köszönhetően a borászati vállalat összesen mintegy 500 ezer palack 2014-es évjáratú Tokaji Aszút készíthet. Erre, valamint a 2013-as évjáratú borkülönlegességekre alapozva a társaság – a Tokaji Borvidék többi szereplőjével összefogva – új hódításba kezdhet a minőségi borok piacán az évtized második felében. A Tokaj Kereskedőház 2014-es tokaji aszúit a fogyasztók 2017-ben ízlelhetik meg először.

A borkülönlegességek minőségére az aszúkészítési szabályok szigorítása és Áts Károly főborász személye jelent garanciát. A borász körökben széles körű elismertségnek örvendő szakember felügyelete alatt a társaságnál ma már kizárólag 5 és 6 puttonyos tokaji aszúk készülnek, a prémium borok kedvelőinek ízlését megcélozva – hangsúlyozzák a Tokaj Kereskedőház vezetői.

Sehol sem szedik ekkora mennyiségben szemenként válogatva

A Tokaj Kereskedőház szakembereit pozitív meglepetésként érte, hogy a kedvezőtlen előjelek ellenére a Tokaji Borvidék termelői végül együttesen mintegy 2600 ezer mázsa válogatott aszúszemet adtak le a társaságnál. Nagyon kevés olyan különleges mikroklímával rendelkező hely van a világon, ahol a szőlő természetes úton aszúsodik. Ezen belül pedig egyetlen helyen sem szedik akkora mennyiségben az aszút szemenként válogatva, mint a Tokaji Borvidéken.

hu_TokajKereskedhz_Szegi_Pince_2„Szeptember végén még úgy tűnt, hogy a nyár és a kora ősz csapadékos időjárása miatt 2014-ben nem számolhatunk jelentős aszúterméssel. Azonban októberben kedvező fordulat állt be, az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárás jó irányba befolyásolta az aszúsodást” – fejtette ki a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója.

A sikeres felvásárlásnak köszönhetően a Tokaj Kereskedőház mintegy 500 ezer palack 2014-es évjáratú Tokaji Aszú készítésével számolhat. Ez a mennyiség nagyságrendileg megegyezik a – kiugróan jónak számító – 2013-as eredménnyel, amikor a társaság 2500 mázsa válogatott aszúszemet tudott felvásárolni, mint a Tokaji Aszú készítésének legfontosabb alapanyagát.

Készlethiányos időszak után fellendülés

Ennek eredményeképpen a Tokaj Kereskedőház az évtized második felében jelentős mennyiségű és kiváló minőségű, már a szigorított eredetvédelmi előírások figyelembevételével készített Tokaji Aszúval léphet a piacra. „A szigorúbb előírásoknak köszönhetően a 2013-as és a 2014-es szőlőből már kizárólag 5 és 6 puttonyosnak megfelelő minőségű aszúk készülnek, amelyek kétéves érlelést követően, 2016-2017-től kerülhetnek forgalomba. Mindez azt jelenti, hogy a Tokaj Kereskedőháznak – a korábbi készlethiányos időszakot követően – olyan mennyiségű prémium Tokaji Aszú áll majd rendelkezésére, amelyre alapozva, a többi borvidéki szereplővel közösen, expanzióba kezdhet a borkülönlegességek hazai és nemzetközi piacán” – szögezte le Goreczky Gergely.

A Tokaji Borvidéken 2013 őszén elfogadott eredetvédelmi rendelkezések közé tartozik az aszúborok minimális összes potenciális alkoholtartalmának, valamint minimális maradék cukortartalmának 120 g/l-re való felemelése, valamint annak rögzítése, hogy 1 kg aszúszemből összességében maximum 2,2 liter aszúbor és fordítás készíthető.

Áts Károly is hozzájárul tudásával

Nem kevésbé fontos garancia a minőségre, hogy a társaság új szellemiséget képviselő borai Áts Károly főborász felügyelete alatt készülnek. Áts Károly maga is az egyik „legnagyobb név” szakmájában. A 2012-ben az „Év bortermelője” címet elnyert szakember 2013 tavaszán igazolt le a Tokaj Kereskedőházhoz, és az azóta a keze alól kikerült borok rangos elismeréseket hoztak a társaságnak. Így például a Tokaj Kereskedőház 2013-as Áts Selection félszáraz Sárgamuskotálya az olaszországi Vinitaly-n kapott rangos elismerést. Ezzel a Tokaj Kereskedőház száraz borai nemzetközi szinten is magasan jegyzett kiállításokon kaptak elsőrangú minősítést.

A térség legnagyobb borászati vállalataként és integrátoraként jegyzett Tokaj Kereskedőház tavaly teljes körű megújulást hirdetett meg. Ennek részeként a társaság napi működését, felvásárlási és értékesítési politikáját a minőségi szempontok jegyében szervezték újjá. Emellett jelentős technológiai beruházás valósult meg a társaság tolcsvai telephelyén. A társaság hosszú távú stratégiai céljainak elérését pedig egyszerre segíti megújuló termékstruktúrája, valamint annak a tíz országra kiterjedő nemzetközi piackutatásnak az elindítása, amely a Tokaji brand hosszú távú márkaépítésének alapjait fogja lerakni. Mindez együttesen garantálja, hogy a Tokaj Kereskedőház – borvidéki szintű összefogás mellett – sikeresen jeleníthesse meg a tokaji megújulás ügyét minden hazai és külföldi piaci szereplő előtt.