2024 április 27

Megújulhat a magyar élelmiszergazdaság

Az államtitkár a szaktárca közleménye szerint a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában immár tizenharmadik alkalommal megrendezett – a kenyér október 16-i világnapjához kötődő – Pék Hagyományőrző Versenyen kiemelte: „egészséges egyensúly kell a világdivatok és a hazai értékek színskáláján, amelyben természetesen mindkettőnek helye van”. Arra kérte a diákokat, hogy mentsék meg a jövőnek a magyar édesipar egykor közkedvelt, ízletes, de mára gyakran méltánytalanul elfeledett termékeit.

Mind fontosabbá válik az élelmiszerek minősége és származási körülményei, és többet vár el a fogyasztó egy terméktől, mint régen, legyen az kenyér, vagy egy cukrászsütemény. „A cukrászoknak és a szakácsoknak szerencsére már jobb esélyük van minőségi magyar alapanyagokat beszerezni. Minden lehetséges kormányzati eszközt szeretnénk bevetni a minőségi magyar alapanyagok támogatása érdekében” – hangsúlyozta az államtitkár.

A szaktárca terveiről elmondta, hogy a 19 különböző élelmiszeripari szakképesítés mellé szeretnék a pék és a cukrász szakképzés felügyeletét is a tárcához venni.

Simon Attila István szólt a hungarikumok védelmének fontosságáról, és a helyi értéktárak kialakításának folyamatáról is, amelyek együtt sokat jelenthetnek a nemzeti értékek – közöttük a magyar gasztronómia – erősítése szempontjából.