2024 április 25

Vészesen pusztul a termőföld – Újraélesztés indul

terműföld_növekedés_sxcA mikrobiológiai megoldásokat fejlesztő és forgalmazó AGRO.bio Hungary Kft. megdöbbentő kutatási eredményekkel igazolta, hogy a termőtalaj, amelyből elfogyasztott élelmiszereink származnak, az utolsó éveit éli – a népesség egyre nő, több élelmiszerre van szükség, ám azok ásványianyag-tartalma drasztikusan csökken.

A tények

Kutatások szerint Európában jelenleg 17-szer gyorsabban pusztul a talaj, mint ahogy épül vagy helyreáll (azaz 17 kg termőtalaj megy tönkre, amíg 1 kg újraéled). Amerikában ez az érték tízszeres, Ausztráliában ötszörös. A helyzet Kínában a legrosszabb, ahol a talajpusztulás mértéke 57-szeres.

John Crawford, a Sydney-i Egyetem mezőgazdasági és környezetvédelmi karának professzora komoly szakmai kutatása szerint bolygónkról évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80%-a pedig többé-kevésbé károsodott. Dr. Gyulai Iván, az „Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért” igazgatója 2010-ben kiszámolta, mennyi időnk van hátra a termő Földön: mindössze 60 év. Vagyis hozzávetőleg még két generációra elegendő.

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem felmérése kimutatta, hogy élelmiszer- és takarmánynövényeink ásványianyag-tartalma 30 év alatt rohamosan csökkent: a kukoricánál 31%-ra, a burgonyánál 9,52%-ra, a sárgarépánál pedig 4%-ra.

Az AGRO.bio felhívja a figyelmet arra, hogy nem az élelmiszeripari gyárakban dől el, hanem már a talaj minősége meghatározza azt, hogy milyen élelmiszert fogyasztunk. Ezért 2001-es alapítása óta a cég magyar gyógyszerkutatók, agrárbiológusok bevonásával végez kutatásokat és folyamatosan fejleszt talajjavító mikrobiológiai megoldásokat. Az itt készülő végtermékek – mint a többszörösen díjazott BactoFil baktériumtrágya – a talaj megóvásán, javításán túl az egészséges élelmiszerek előállítását is segítik.

Teremjen Több Talaj!

Nagy feladat vár azokra, akik tehetnek a magyar talajért és a fenntartható mezőgazdaságért, hiszen ez volt és a jövőben is ez lesz Magyarország egyik legnagyobb nemzeti kincse. (Az országban jelenleg 4,3 millió hektár van és folyamatosan csökken.) Ennek szellemében alkotta meg és jelentette be a héten az AGRO.bio Hungary Kft. 2014. január elsejétől induló 3T, azaz Teremjen Több Talaj elnevezésű országos programját.

Tanácsadás, bemutatók

A nagy horderejű 3T program megvalósításához az ötletgazda AGRO.bio a talajművelés és a saját fejlesztésű baktériumtrágya helyes használatáról ad tanácsokat és szántóföldi bemutatókat tart a magyar gazdáknak. Stratégiai partnerként már most csatlakozott talaj-mintavétellel, akkreditált analízisek készítésével és tápanyag-utánpótlási szaktanácsadással az AgroForce Kft., valamint a talajbaktériumok (elsősorban a BactoFil) kijuttatásában szakértő FarmCenter Kft.

Ennek keretében a következő 6 évben – 2020-ig – legalább 500 ezer hektár szántóföldön, legalább 10 millió köbméter termőtalaj létrehozását fogja megvalósítani. Az újonnan létrejövő félmillió hektár (nagyjából 2 mm vastag) humuszos talaj 2,5 millió köbméter csapadékot képes befogadni, majd a növényeknek átadni, ami az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló aszályos időszakokban jelentősen növeli a termesztés biztonságát.

Sürgős újraélesztésre van szükség

„A tény, hogy csupán 60 évre elegendő a termőföldünk, nehezen elképzelhető, de sajnos igaz. A 3T programban főszerepet játszó baktériumok milliárdjaival lassítani tudjuk ezt a folyamatot, napról napra, évről évre. Hátha nyerünk legalább egy évet… Nem kétséges: a magyar mezőgazdaság sürgős újraélesztésére van szükség. Ehhez olyan szövetségeseket várunk, akiknek fontos, hogy a hazai termelők egészséges, tápanyagokban gazdag élelmiszert állíthassanak elő és legyen elég hely a termesztésre.” – tette hozzá Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója.

Vértes Tímea, a Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának vezető tanácsosa beszámolt a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiáról, amelynek időhorizontja (2014-2020) egybeesik az AGRO.bio 3T programjával. A stratégia lényege, hogy a talajban lévő baktériumok 95%-a még ismeretlen, ezért fontos a talajok megőrzése, hiszen ezek a baktériumok az emberiség jövőjét és életben maradását jelenthetik.