2013. 02. 02. 15:15 | forrás: TF-információ

Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek?Akár több millió forintig terjedő bírsággal sújthatja a hatóság azt a gazdálkodót, aki az úgynevezett kettős felhasználású termékek külkereskedelmével kapcsolatos engedélyeztetési kötelezettségeinek nem, vagy nem a megfelelő módon tesz eleget.
Ilyen, kettős felhasználású termék lehet minden olyan áru (akár szoftver is), amely polgári és katonai célra egyaránt felhasználható.

Dr. Falcsik István, a Deloitte Zrt. Vám, jövedéki és termékdíjjal kapcsolatos szolgáltatások üzletágának vezető szakértője:

Az elmúlt évtizedekben a globalizációs trendeknek megfelelően előtérbe került a határokon átnyúló árumozgások ellenőrzésének kérdésköre. Ezen belül is kiemelt figyelem irányul a kettős felhasználású termékek kereskedelmi forgalomban történő szállítására. Ezt a forgalmat nemzetközi egyezmények, a közösségi és hazai jogi normák szabályozzák, ám a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a kereskedő társaságok egy része mégsem szentel kellő figyelmet a kettős felhasználású termékekhez köthető szabályoknak. Ezt leggyakrabban a tájékozatlanság, a termékek kereskedelmi forgalmához köthető szabályozás ismeretének a hiánya okozza, annak ellenére, hogy az engedélyező és felügyelő hatóságok kellő mértékű tájékoztatást nyújtanak ezen a téren. Kevesen tudják azt is, hogy a kettős felhasználású termékek körébe akár szoftverek, vagy teljesen általánosnak tartott termékek is tartozhatnak, mint például egyes számítógép-hardverek, optikai és elektronikai eszközök, gépek, berendezések, gyógyászatban használt termékek.

Magyarország különböző államközi egyezmények részeseként igyekszik a nemzetközi közösség normáival összhangban szabályozni a termékek országhatáron átnyúló kereskedelmét. E termékeknek mind a kivitelük, tranzitjuk, transzferjük, mind a  behozataluk engedélyköteles. Az uniós szabályozás értelmében többféle engedély adható ki, amelyek kiadásáért a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Export-ellenőrzési Osztálya (MKEH) felelős. A jelenleg hatályos magyar szabályozás értelmében akár súlyos bírsággal is sújtható az a gazdálkodó, aki a kettős felhasználású termékeivel kapcsolatos engedélyeztetési kötelezettségeinek nem a jogszabályban leírtaknak megfelelő módon tesz eleget.

Az Európai Unió szabályozása, a közösségi vámunióra tekintettel kitér a kettős felhasználású termékek forgalmazására. A rendelet tételesen felsorolja, mely termékek tekintendők mindenképpen kettős felhasználásúnak, ezek forgalmazása tehát minden esetben engedélyhez kötött. Olyan ügyletek esetében, amelyek valamely embargó által sújtott országba irányulnak, a vonatkozó szabályok lehetővé teszik, hogy az egyes tagállamok a mellékletben  felsoroltakon felül más termékeket is bevonjanak az ellenőrzés alá, amennyiben azok érzékeny végfelhasználása feltételezhető. Ez az ún. „Catch All” klauzula néven elterjedt kitétel.

Dr. Falcsik István hozzátette: Fontos részlet, hogy bár a tanácsi rendelet melléklete taxatív felsorolást tartalmaz a kettős felhasználású termékeket illetően, az említett klauzula alapján a kereskedelmi ügyletek minősítése nem egyszerű, és nem egyértelmű feladat a gazdálkodók számára. A „Catch All” szabályozás értelmében a kereskedelmi ügyletek nagyon széles skálája a kettős felhasználású termékeket érintő szabályozás körébe eshet. Ennek megfelelően minden egyes ügylet, termék megítélése egyedi alapon kell, hogy történjen.

A kettős felhasználású termékek határokon átnyúló kereskedelmi forgalmának szabályozása összetett, és mind uniós, mind tagállami szinten a vonatkozó szabályok be nem tartása jelentős szankciókat (például jelentős pénzbírságot) von maga után. Ezen felül a kettős felhasználású termékekkel való visszaélés során a jelenleg hatályos Btk. szerint megvalósulhat bűncselekmény is.
bírságDeloittedíjkereskedelemtermék

Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? Sokat hozott a hatalmas népvándorlás
Az előzetes becslések szerint több mint ötmillió kínai utazott külföldre az idei tavaszünnephez kapcsolódó egyhetes szabadság alatt, leginkább vásárlási céllal - írta a China Daily című angol nyelvű napilap szerdai számában.


Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? 43 milliós bírságot kapott a SPAR
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. (SPAR) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott ,,5.000 Ft vásárlás után 500 Ft visszajár” akciójának népszerűsítésekor. A jogsértésért 43.000.000 Ft bírságot szabott ki a GVH.


Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? Hullámvölgyben az orosz-kínai áruforgalom
Jelentős mértékben zsugorodott az Oroszország és Kína közötti kereskedelem értéke januárban: a kínai statisztikai hivatal adatai szerint a kétoldalú forgalom volumene éves összehasonlításban 36,4 százalékkal esett vissza.


Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? Népszerűek a TGM plázái
Több mint 64 millió látogatót fogadtak a TriGranit Management (TGM) által üzemeltetett bevásárlóközpontok három kontinens 14 országában tavaly, 7 százalékos növekedést elérve a 2013-as adatokhoz képest - közölte a társaság.


Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? Lazítják a vasárnapi zárva tartás szabályait
Elfogadta a francia nemzetgyűlés szombatra virradó éjjel a vasárnapi nyitva tartás bővítéséről szóló kormánypárti javaslatot, amely a gazdaság beindítására összeállított reformcsomag egyik legvitatottabb pontja.APPENINN   172  (0.58    )   BTEL   52  (-3.70    )   CIGPANNONIA   185  (-3.14    )   DANUBIUS   5700  (1.42    )   ELMU   17650  (-3.53    )   EMASZ   18050  (0.33    )   ENEFI   113  (-3.42    )   ESTMEDIA   2  (6.25    )   FHB   783  (0.13    )   FUSO   8  (6.67    )   GSPARK   1985  (1.38    )   HUNMINING   5  (-19.30    )   KEG   24  (4.35    )   MASTERPLAST   424  (2.17    )   MOL   11765  (0.47    )   MTELEKOM   395  (-0.50    )   OPIMUS   14  (-6.67    )   ORMESTER   401  (-19.80    )   OTP   4195  (1.08    )   PANNERGY   304  (-0.33    )   RABA   1168  (0.69    )   RICHTER   3759  (-0.19    )   TVK   4959  (0.28    )   ZWACK   15400  (-2.16    )   

Bejelentkezés

Email:

Jelszó: