2013. 02. 02. 15:15 | forrás: TF-információ

Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek?Akár több millió forintig terjedő bírsággal sújthatja a hatóság azt a gazdálkodót, aki az úgynevezett kettős felhasználású termékek külkereskedelmével kapcsolatos engedélyeztetési kötelezettségeinek nem, vagy nem a megfelelő módon tesz eleget.
Ilyen, kettős felhasználású termék lehet minden olyan áru (akár szoftver is), amely polgári és katonai célra egyaránt felhasználható.

Dr. Falcsik István, a Deloitte Zrt. Vám, jövedéki és termékdíjjal kapcsolatos szolgáltatások üzletágának vezető szakértője:

Az elmúlt évtizedekben a globalizációs trendeknek megfelelően előtérbe került a határokon átnyúló árumozgások ellenőrzésének kérdésköre. Ezen belül is kiemelt figyelem irányul a kettős felhasználású termékek kereskedelmi forgalomban történő szállítására. Ezt a forgalmat nemzetközi egyezmények, a közösségi és hazai jogi normák szabályozzák, ám a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a kereskedő társaságok egy része mégsem szentel kellő figyelmet a kettős felhasználású termékekhez köthető szabályoknak. Ezt leggyakrabban a tájékozatlanság, a termékek kereskedelmi forgalmához köthető szabályozás ismeretének a hiánya okozza, annak ellenére, hogy az engedélyező és felügyelő hatóságok kellő mértékű tájékoztatást nyújtanak ezen a téren. Kevesen tudják azt is, hogy a kettős felhasználású termékek körébe akár szoftverek, vagy teljesen általánosnak tartott termékek is tartozhatnak, mint például egyes számítógép-hardverek, optikai és elektronikai eszközök, gépek, berendezések, gyógyászatban használt termékek.

Magyarország különböző államközi egyezmények részeseként igyekszik a nemzetközi közösség normáival összhangban szabályozni a termékek országhatáron átnyúló kereskedelmét. E termékeknek mind a kivitelük, tranzitjuk, transzferjük, mind a  behozataluk engedélyköteles. Az uniós szabályozás értelmében többféle engedély adható ki, amelyek kiadásáért a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Export-ellenőrzési Osztálya (MKEH) felelős. A jelenleg hatályos magyar szabályozás értelmében akár súlyos bírsággal is sújtható az a gazdálkodó, aki a kettős felhasználású termékeivel kapcsolatos engedélyeztetési kötelezettségeinek nem a jogszabályban leírtaknak megfelelő módon tesz eleget.

Az Európai Unió szabályozása, a közösségi vámunióra tekintettel kitér a kettős felhasználású termékek forgalmazására. A rendelet tételesen felsorolja, mely termékek tekintendők mindenképpen kettős felhasználásúnak, ezek forgalmazása tehát minden esetben engedélyhez kötött. Olyan ügyletek esetében, amelyek valamely embargó által sújtott országba irányulnak, a vonatkozó szabályok lehetővé teszik, hogy az egyes tagállamok a mellékletben  felsoroltakon felül más termékeket is bevonjanak az ellenőrzés alá, amennyiben azok érzékeny végfelhasználása feltételezhető. Ez az ún. „Catch All” klauzula néven elterjedt kitétel.

Dr. Falcsik István hozzátette: Fontos részlet, hogy bár a tanácsi rendelet melléklete taxatív felsorolást tartalmaz a kettős felhasználású termékeket illetően, az említett klauzula alapján a kereskedelmi ügyletek minősítése nem egyszerű, és nem egyértelmű feladat a gazdálkodók számára. A „Catch All” szabályozás értelmében a kereskedelmi ügyletek nagyon széles skálája a kettős felhasználású termékeket érintő szabályozás körébe eshet. Ennek megfelelően minden egyes ügylet, termék megítélése egyedi alapon kell, hogy történjen.

A kettős felhasználású termékek határokon átnyúló kereskedelmi forgalmának szabályozása összetett, és mind uniós, mind tagállami szinten a vonatkozó szabályok be nem tartása jelentős szankciókat (például jelentős pénzbírságot) von maga után. Ezen felül a kettős felhasználású termékekkel való visszaélés során a jelenleg hatályos Btk. szerint megvalósulhat bűncselekmény is.
bírságDeloittedíjkereskedelemtermék

Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? Milliókra is büntethetik a fuvarozókat
Ha a fuvarozás több szabályát is megszegi a fuvarozó, illetve a gépkocsivezető, akkor az előbbi legfeljebb 2,2 millió, míg a járművezető maximum 800 ezer forintra bírságolható - ez erről szóló kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.


Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? Keresik az év vállalkozóját
Elindult a jelölési időszak az EY Az év üzletembere programjában. A sikeres és példamutató magyarországi vállalkozók szeptember végéig jelölhetőek a rangos üzleti díjra. A program hazai győztese a nemzetközi döntőn Monte-Carlóban mérettetheti meg magát.


Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? 7 milliárd dollárt fizet a Citigroup
Két fontos bejelentést is tett ma az amerikai pénzintézet.


Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? Négyen kaptak bírságot a mulasztásért
Négy cégre szabott ki 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója, mivel nem tettek eleget a közzétételi kötelezettségeiknek - a határozatok pénteken jelentek meg a tőzsde honlapján.


Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? Újabb bankra vár durva büntetés
A francia BNP Paribas után újabb európai nagybank kaphat súlyos büntetést az Egyesült Államokban a Washington által kivetett szankciók megsértéséért; a német Commerzbank 500 millió dollárt (114 milliárd forint) fizethet a The New York Times című lapban és a Bloomberg hírügynökség kiadásában kedden megjelent értesülés szerint.


ANY   782  (0.90    )   APPENINN   193  (-2.53    )   BTEL   347  (-13.25    )   CIGPANNONIA   227  (-1.30    )   CSEPEL   259  (3.60    )   DANUBIUS   5540  (-0.98    )   ELMU   12725  (-0.97    )   EMASZ   12990  (-0.08    )   ENEFI   177  (2.91    )   ESTMEDIA   1  (7.69    )   FHB   735  (-3.03    )   FORRAS/OE   850  (-4.60    )   FORRAS/T   652  (-4.26    )   FUSO   6  (-3.23    )   FUTURAQUA   15  (-11.76    )   GSPARK   1600  (3.09    )   KHTOBBSZ2   9700  (-1.02    )   MASTERPLAST   434  (8.50    )   MKBMAGAS2   8600  (-4.34    )   MOL   11400  (-1.30    )   NUTEX   52  (4.00    )   OTP   4210  (0.57    )   PANNERGY   311  (-2.20    )   PFLAX   74  (-1.33    )   PLOTINUS   2860  (0.35    )   PVALTO   616  (-11.87    )   RABA   1306  (-0.31    )   SYNERGON   141  (-0.70    )   TRINV   8  (1.27    )   TVK   4145  (0.36    )   VISONKA   103  (-14.17    )   ZWACK   13200  (0.38    )   

Bejelentkezés

Email:

Jelszó: