2013. 02. 02. 15:15 | forrás: TF-információ

Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek?Akár több millió forintig terjedő bírsággal sújthatja a hatóság azt a gazdálkodót, aki az úgynevezett kettős felhasználású termékek külkereskedelmével kapcsolatos engedélyeztetési kötelezettségeinek nem, vagy nem a megfelelő módon tesz eleget.
Ilyen, kettős felhasználású termék lehet minden olyan áru (akár szoftver is), amely polgári és katonai célra egyaránt felhasználható.

Dr. Falcsik István, a Deloitte Zrt. Vám, jövedéki és termékdíjjal kapcsolatos szolgáltatások üzletágának vezető szakértője:

Az elmúlt évtizedekben a globalizációs trendeknek megfelelően előtérbe került a határokon átnyúló árumozgások ellenőrzésének kérdésköre. Ezen belül is kiemelt figyelem irányul a kettős felhasználású termékek kereskedelmi forgalomban történő szállítására. Ezt a forgalmat nemzetközi egyezmények, a közösségi és hazai jogi normák szabályozzák, ám a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a kereskedő társaságok egy része mégsem szentel kellő figyelmet a kettős felhasználású termékekhez köthető szabályoknak. Ezt leggyakrabban a tájékozatlanság, a termékek kereskedelmi forgalmához köthető szabályozás ismeretének a hiánya okozza, annak ellenére, hogy az engedélyező és felügyelő hatóságok kellő mértékű tájékoztatást nyújtanak ezen a téren. Kevesen tudják azt is, hogy a kettős felhasználású termékek körébe akár szoftverek, vagy teljesen általánosnak tartott termékek is tartozhatnak, mint például egyes számítógép-hardverek, optikai és elektronikai eszközök, gépek, berendezések, gyógyászatban használt termékek.

Magyarország különböző államközi egyezmények részeseként igyekszik a nemzetközi közösség normáival összhangban szabályozni a termékek országhatáron átnyúló kereskedelmét. E termékeknek mind a kivitelük, tranzitjuk, transzferjük, mind a  behozataluk engedélyköteles. Az uniós szabályozás értelmében többféle engedély adható ki, amelyek kiadásáért a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Export-ellenőrzési Osztálya (MKEH) felelős. A jelenleg hatályos magyar szabályozás értelmében akár súlyos bírsággal is sújtható az a gazdálkodó, aki a kettős felhasználású termékeivel kapcsolatos engedélyeztetési kötelezettségeinek nem a jogszabályban leírtaknak megfelelő módon tesz eleget.

Az Európai Unió szabályozása, a közösségi vámunióra tekintettel kitér a kettős felhasználású termékek forgalmazására. A rendelet tételesen felsorolja, mely termékek tekintendők mindenképpen kettős felhasználásúnak, ezek forgalmazása tehát minden esetben engedélyhez kötött. Olyan ügyletek esetében, amelyek valamely embargó által sújtott országba irányulnak, a vonatkozó szabályok lehetővé teszik, hogy az egyes tagállamok a mellékletben  felsoroltakon felül más termékeket is bevonjanak az ellenőrzés alá, amennyiben azok érzékeny végfelhasználása feltételezhető. Ez az ún. „Catch All” klauzula néven elterjedt kitétel.

Dr. Falcsik István hozzátette: Fontos részlet, hogy bár a tanácsi rendelet melléklete taxatív felsorolást tartalmaz a kettős felhasználású termékeket illetően, az említett klauzula alapján a kereskedelmi ügyletek minősítése nem egyszerű, és nem egyértelmű feladat a gazdálkodók számára. A „Catch All” szabályozás értelmében a kereskedelmi ügyletek nagyon széles skálája a kettős felhasználású termékeket érintő szabályozás körébe eshet. Ennek megfelelően minden egyes ügylet, termék megítélése egyedi alapon kell, hogy történjen.

A kettős felhasználású termékek határokon átnyúló kereskedelmi forgalmának szabályozása összetett, és mind uniós, mind tagállami szinten a vonatkozó szabályok be nem tartása jelentős szankciókat (például jelentős pénzbírságot) von maga után. Ezen felül a kettős felhasználású termékekkel való visszaélés során a jelenleg hatályos Btk. szerint megvalósulhat bűncselekmény is.
bírságDeloittedíjkereskedelemtermék

Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? Tízmilliós bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a TV Brands Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott és megtévesztő reklámokat tett közzé a Reduline 36® termékével kapcsolatban. A jogsértések miatt 10.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.


Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? Új irányok a foglalkoztatásban: mire készüljön a munkavállaló?
A következő két évtizedben Nagy-Britanniában a meglévő munkahelyek 30 százalékánál lecserélhetik az emberi munkaerőt, ez Londonban akár a munkavállalók 35 százalékát is érintheti – áll a Deloitte friss felmérésében. Az alacsonyabb keresetűek esetében ötször nagyobb az esélye a váltásnak, Londonban pedig nyolcszorosa. Ugyanakkor a vállalatok 73 százaléka tervez létszámbővítést, de a technológiai fejlődés miatt új típusú munkahelyek jönnek létre, amelyekhez másfajta készségek szükségesek.


Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? Célkeresztben a menedzsment díjak
Néhány napja hozta nyilvánosságra az OECD azt a tervezett intézkedést, amely jelentős hatással lehet egyes vállalatcsoporton belüli szolgáltatások elszámolására. A tervezett változtatás a hazai vállalatokat is érinteni fogja, mivel a legtöbbjük maga is nyújt, vagy igénybe vesz ilyen csoporton belüli szolgáltatásokat. Az cégeknek szigorúbb szabályozásra, értéktelen vagy kevésbé értékes szolgáltatások nyújtását nehezítő adóadminisztrációra és várhatóan specifikus és összehangolt ellenőrzésekre kell készülniük.


Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? Népszavazás lehet a vasárnapi zárva tartásról
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) népszavazást kezdeményez az üzletek vasárnapi nyitva tartásáért, ha elfogadják a korlátozó jogszabályt - közölte az érdekképviselet hétfőn.


Mire kell figyelniük a kereskedő cégeknek? Nem használják a cégek, pedig néha jobb mint a pénz
Régiónkban a felsővezetők javadalmazásánál a társaságok jelentős része annak ellenére a készpénzes juttatásokat részesíti előnyben, hogy az sem munkáltatói, sem munkavállalói szempontból nem a leghatékonyabb motivációs eszköz. A Deloitte 24 országban, 136 nagyvállalat megkérdezésével végrehajtott felmérése szerint továbbra is az amerikai és angolszász tulajdonban lévő cégeknél a legelterjedtebbek a teljesítményhez kötött részvényjuttatások.Bejelentkezés

Email:

Jelszó: