Milliárdokat utaltak ki agrártámogatásként

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Magyar Államkincstár október 16-án elindította az idei terület alapú agrártámogatások (SAPS) előlegeinek kifizetését, már az első napon több mint 64 ezer ügyfélnek mintegy 23 milliárd forintot, zöldítés jogcímen pedig 90 ezer ügyfélnek több mint 20 milliárd forint támogatást folyósítottak - közölte a Magyar Államkincstár pénteken az MTI-vel.

Agrártámogatás

A múlt évihez képest a területalapú támogatásoknál 10 százalék feletti a növekedés, a zöldítés jogcímben pedig a múlt év azonos időszakában indított kifizetésekhez képest négyszer akkora támogatást folyósított a Kincstár az első napon. A kincstárhoz 2017-ben 176 ezret meghaladó egységes kérelem érkezett be.

A területhez kötött támogatásokkal kapcsolatban csaknem 5 millió hektárra érkezett kérelem. Az idei előlegfizetési időszakban a kincstár 27 jogcímen folyósít előleg- vagy végkifizetésként támogatásokat a gazdálkodóknak.

Az első héten, október 20-ig több mint százezer kérelemre csaknem 70 milliárd forint előleget fizetett ki az ügyfeleknek az uniós és hazai agrártámogatásokból. Idén a kifizetett előleg várhatóan rekord összegű lesz, és meghaladja majd a 200 milliárd forintot (2015-ben 122 milliárd, 2016-ban pedig 194 milliárd forint előleget fizetett ki a Kifizető Ügynökség).

Szintén ma történt: NKM-IBM együttműködés

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az NKM Nemzeti Közművek Zrt. és az IBM Magyarországi Kft. annak érdekében, hogy a közműtársaság a szolgáltatásait a legmagasabb színvonalú technológiai háttérrel biztosíthassa fogyasztói számára - közölte az MTI-vel az NKM Nemzeti Közművek Zrt.

Alkér Zoltán, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. infrastruktúra vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte: a Nemzeti Közművek célja egy digitális megoldásokra épülő, felhasználóbarát, alacsony költségű közműrendszer kialakítása.

Az IBM és a Nemzeti Közművek közötti együttműködés célja technológiai jellegű, amelynek keretében a Nemzeti Közművek vállalatai az IBM termékeit alkalmazzák okos hálózati fejlesztésiek és beruházásaik során. Másrészt innovációs fejlesztési együttműködésről van szó - olvasható az anyagban. A Nemzeti Közművek közel 4,2 millió lakossági földgáz-és áramfogyasztó ellátását biztosítja.

Hirdetés
Szavazz!

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Felszámolható az offshore?

A BBC Panorama műsorából derült ki, hogy még az Apple amerikai informatikai...

Forex mazsoláknak

Az éles számlának való nagy bemutatkozásom után már másnap úgy döntöttem...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) Amszterdamba, az Európai Bankhatóságot...

Az Európai Unió kész a legambiciózusabb szabadkereskedelmi egyezményt kínálni...

Hirdetés
Csok

Nagyon népszerű lett a csok

Eddig mintegy 240 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény...

Szárnyal az építőipar, de meddig?

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat.

Határokon át

Változást hozhat a dublini reform

Az EP készen áll a menedékkérők igazságosabb elosztását célzó dublini...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Magyar élelmiszert díjaztak Párizsban és Dubajban »