Műanyag az ételben? Így kerülhetjük el

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét - a hamarosan hatályba lépő EU-rendelet elsősorban a sültkrumplit, bizonyos pékárukat és a kávét érinti. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a főzni való krumplit ne süssük, a nem megfelelő hőkezelés hatására képződő akrilamiddal ugyanis lényegében műanyagot eszünk - derül ki a Laboratorium.hu cikkéből.

A jövő héten, december 11-én lép hatályba, és néhány hónap múlva már kötelezően alkalmazandó az EU Bizottságnak 2017/2158 rendelete, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket ír elő az érintett vállalkozások számára, mert az élelmiszerekben előforduló akrilamid potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát valamennyi fogyasztói korcsoport tekintetében.

Ezeket az intézkedéseket és azok hatásosságát mintavétellel és laboratóriumi elemzéssel kell ellenőrizni - olvasható a cikkben.

Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt (olajban sütött) termékek és szeletelt burgonyaszirom; a snack ételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér; a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve a finompékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet, stb.) gyártóinak kell különösen figyelniük.

Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé (pörkölt és instant változata egyaránt, valamint a pótkávé is), illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek.

Mi az az akrilamid?

Az akrilamid az élelmiszerek hőkezelésekor keletkezik, és valóban potenciálisan rákkeltő – mondta el a Laboratotorium.hu-nak Dr. Szigeti Tamás János, az élelmiszer-vizsgálatokkal is foglalkozó független laboratórium,  a WESSLING Hungary Kft. munkatársa. Az akrilamid a poliakril típusú műanyagok monomerje, és olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak – mondta el a szakember. Ezt a jelenséget hívják Maillard-reakciónak (ennek az eredménye egyébként  a veszélyes anyagokat nem tartalmazó kenyérhéj is).

A veszélyes akrilamidot svéd kutatók azonosították először az olyan erősen sütött szénhidrátokban, mint a sült krumpli, a kenyér és a péksütemények, főzött ételekben azonban nem fordul elő. 140 fok alatti sütésnél sem jellemző az akrilamid keletkezése, magasabb hőmérsékleten azonban számolni kell vele.

Mi a helyzet a csipszekkel?

A krumplifajták változó kémiai összetételétől függően bizonyos fajták hőkezelésénél nagy mennyiségű akrilamid képződik. Ezeket tehát csak főzni javasolják, sütni nem, hiszen a főzés jóval alacsonyabb hőmérsékletű technológiai eljárás, mint a sütés. Ezért nagyon fontos, hogy a főzésre ajánlott krumplit ne süssük, mert ott fokozott veszélyt jelent az akrilamid!

A csipszek esetében évekkel ezelőtt esetenként ki lehetett mutatni nagy mennyiségű (néhány ezer mg/kg) akrilamidot, a gyártók azonban az utóbbi években lépéseket tettek annak érdekében, hogy minimalizálják az akrilamidtartalmat. Ezt többek között az úgynevezett vákuumfritőz technológiával érték el, így a korábbi 160-170 fokon folytatott sütés helyett már 140 fokon is előállnak e termékek megszokott érzékszervi tulajdonságai, mert a vákuum alatt végzett, alacsonyabb hőmérsékletű hőkezeléssel  úgy lehet csökkenteni e termékek víztartalmát, hogy azok ropogósak, kellemes érzékszervi tulajdonságúak legyenek.

Az Európai Unió Bizottságnak most hatályba lépő, 2017/2158-es rendeletét jövő év áprilisától kötelező alkalmazni, ennyi ideje van tehát a gyártóknak, forgalmazóknak arra, hogy mindent megtegyenek termékeik ellenőrzése érdekében.

Hirdetés
Szavazz!

Elpártolnak az iPhone rajongói?

Az új iPhone-ok alig fogynak, a régieket meg lassítja az Apple. Elpártolnak a...

Kipukkan a technológiai lufi?

A technológiai részvények merész szárnyalása a tőzsdeparkett örök huhogóit is...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A skót miniszterelnök szerint továbbra is a függetlenség kínálja a legjobb...

Megközelítheti a félmilliót az elveszett brit munkahelyek száma, ha...

Hirdetés
Csok

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Behúzta a féket a fővárosi ingatlanpiac

2017-ben még tovább élénkült a hazai lakáspiac a tavalyi évhez képest:...

Határokon át

Túl sokba kerül a menekülttábor, pénzt kérnek a franciák

A francia kormány azt szeretné, ha London nagyobb mértékben járulna hozzá az...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ha Európa most nem lép, annak évtizedekig ihatjuk a levét »

4IG 2140 (0,94 ) ALTEO 710 (-0,70 ) ALTERA 550 (-1,79 ) APPENINN 700 (-0,43 ) BIF 1600 (-12,09 ) CIGPANNONIA 481 (-1,84 ) CSEPEL 1060 (1,44 ) Duna House A 3920 (2,62 ) EMASZ 24200 (0,83 ) ENEFI 220 (-0,90 ) FHB 743 (-0,93 ) FORRAS/OE 1190 (-0,83 ) FORRAS/T 1280 (-5,88 ) FUTURAQUA 69 (-16,46 ) KONZUM 3220 (-0,92 ) KULCSSOFT 940 (-1,57 ) MASTERPLAST 600 (-2,44 ) MOL 3010 (-0,20 ) MTELEKOM 471 (0,75 ) NORDTELEKOM 52 (-18,10 ) NUTEX 60 (3,45 ) OPUS 646 (-2,71 ) ORMESTER 1200 (11,11 ) OTP 10950 (0,83 ) OTT1 273 (-1,80 ) PANNERGY 700 (-0,28 ) RABA 1275 (-0,78 ) RICHTER 6680 (-0,82 ) SET Group 248 (-19,74 ) WABERERS 4900 (1,03 )