Nyomás alatt maradnak az élelmiszerárak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Várhatóan alacsonyan marad globálisan az élelmiszerek ára a következő évtizedben és elmaradhatnak az elmúlt időszak kilengései is. A keresleti nyomás több feltörekvő gazdaságban mérséklődik és a bioüzemanyag szabályozás is "hűti" a piacokat - vázolják a következő évtized trendjeit a FAO és OECD szakértői a két szervezet közös mezőgazdasági előrejelzésében.

Vannak globális problémák

Sikeresen feltöltöttük gabonakészleteinket 230 millió metrikus tonnával, és a többi élelmiszerből is bőségesek a tartalékok. Ezek a tényezők szintén mérséklően hatnak a világpiaci árakra, amik már majdnem elérték a 2007-2008-as élelmiszerár-sokk előtti szintet - olvasható a most megjelent OECD-FAO Mezőgazdasági Kilátások 2017-2026-ban.

Az alapvető élelmiszerek egy főre vetített kereslete változatlan marad a jelentés szerint, kivételt ez alól csak a legkevésbé fejlett országok jelentenek. A kalória- és fehérjetöbblet főleg növényi olajokból, cukorból és tejtermékekből származik majd.

A hús iránti kereslet is lassul 1 százalékra, miután nem várható, hogy a korábban Kína által diktált 6 százalékos növekedési szintet annak visszaesése után más ország fenn tudná tartani.

2026-ra egy valamely kevésbé fejlett országban élő ember számára átlagosan naponta 2450 kcal áll majd rendelkezésre, míg a fejlett világban ez meghaladja a 3000 kcal-át. Az élelmezésbiztonság és az alultápláltság azonban továbbra is egy komoly globális probléma marad, amely közös választ kíván - figyelmeztet a jelentés.

Hús, tej, hal

A növénytermesztés várható növekedése a jobb hozamokból származik majd. A kukorica esetében a bővülés 90 százalékát a terméshozam teszi ki, a nagyobb vetésterület csupán a fennmaradó 10 százalékot.

A hús- és tejtermelés jövőbeli bővülése ezzel szemben egyszerre köszönhető mennyiségi és minőségi (nagyobb kibocsátás állatonként) tényezőknek. A tejtermelés felpörgése, főleg az elmúlt időszak számaihoz viszonyítva, leginkább Indiában és Pakisztánban várható. Az akvakultúra uralja a halászati szektor erősödését, így a tenyésztett hal lesz a leggyorsabban növekvő fehérjeforrás.

A mezőgazdasági és halászati kereskedelem volumenének éves növekedése mintegy felére, átlagosan 2 százalékra csökken. Azonban a mezőgazdasági kereskedelmet más szektorokkal szemben kevésbé befolyásolják a gazdasági válságok. Majdnem az összes élelmiszercsoport esetében az export országok egy-egy szűk körének kezében koncentrálódik majd, ami a világpiacokat inkább hajlamossá teszi a kínálati sokkokra való érzékenységre.

Mi várható?

„A legtöbb mezőgazdasági és halászati termék tényleges ára mérséklődni fog a következő évtizedben,” mondta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára, Angel Gurría a párizsi bemutató eseményen.

„Ahogy láttuk már a múltban is, váratlan események miatt egyes piacok letérhetnek a globális ösvényről, ezért alapvető fontosságú, hogy a döntéshozók továbbra is törekedjenek a világ élelmiszerpiacainak stabilitására.”

„Tudjuk, hogy a több étel önmagában nem megoldás az alultápláltságra és a táplálkozási problémákra. Kulcsfontosságú a többlet élelmiszerhez való hozzáférés” - hangsúlyozta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének főigazgatója, José Graziano da Silva.

„A helytelen táplálkozási formák felszámolása már nagyobb kihívás. Ehhez egy változatos, egészséges és tápláló étrend szükséges, a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal.”

További megállapítások

Minden évben az OECD-FAO Kilátások kiadvány minden évben egy speciális fókuszt is kap: ez most Délkelet-Ázsia. A következő évtizedben a cukor iránti egy főre vetített kereslet ugrásszerűen nő (8,1 százalékkal), miközben az elmúlt évtized 5,6 százalékos emelkedése sem mondható alacsonynak.

2026-ra India lesz a föld legnépesebb állama. Az eleve magas tejfogyasztás emelkedni fog, amivel az ország egymaga a globális tejtermelés bővülésének 42 százalékért felel majd. A bioüzemanyag termelés 17 százalékkal emelkedik majd a következő évtizedben, míg ez a múltban 90 százalék volt.

Az állati fehérjebevitel felét a hal teszi ki 2026-ra Kínában és Délkelet-Ázsiában. Közben az akvakultúrából származó halmennyiség meghaladja a halászatét már a vizsgált időszak közepére.

Hirdetés
Szavazz!

Kellenek amatőrök az olimpiára?

A profi teljesítmény számít, vagy az, hogy valaki képes-e kitűnni a tömegből?...

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Hirdetés
Csok

Mégsem olyan szuper ötlet a CSOK, mint gondoltuk?

2015 júliusától bevezették a CSOK-ot, majd 2016 januárjától a lakáspiaci áfát...

Már szórják a kedvezményes hitelt a felújításhoz

Kedvezőbb feltételekkel és egyszerűbben igényelhető január 8-tól a...

Határokon át

A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem kell aggódni az amerikai gazdaságért »